1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

SSC CGL solved question paper Tier-I exam held on 9 September 2016: General Intelligence & Reasoning

Jul 5, 2018 19:36 IST
    SSC CGL solved paper
    SSC CGL solved paper

    In this article, you will get all 25 solved questions of General Intelligence & Reasoning asked in SSC CGL tier-1 exam held on 9thSeptember, 2016 (Morning shift). Please go through the following table to find the distribution of the asked questions-

    Sub-topics

    No. of questions

    Analogy

    3

    Alphabet test

    2

    Mathematical Operations

    1

    Inserting the missing character

    2

    Blood Relations

    1

    Series

    2

    Odd one out

    3

    Puzzle Test

    1

    Statement and conclusions

    1

    Direction sense test

    1

    Analytical reasoning

    1

    Coding-Decoding

    2

    Mirror Image

    1

    Venn Diagrams

    1

    Paper Folding & Cutting

    1

    Completion of incomplete pattern

    1

    Embedded figure

    1

    From the above table, you can see that there is no topic, which is left in this exam. However, questions asked from analogy, alphabet test, series, odd one out, and coding-decoding were in higher numbers. Hence, from this observation, we can suggest that you must prepare each topic stated in the syllabus of General intelligence & reasoning prescribed by SSC in its notification. Now, please have a look at the asked questions-

    Question 1.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives: 
    Magazine : Editor :: Drama : ?

    a. Director
    b. Hero
    c. Heroine
    d. Painter

    Ans. Director

    Explanation: Magazine is editing and planned by ‘Editor’. Similarly, Drama is planned and edited by ‘Director’.

    Question 2.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives: 
    ACEG : IKMO :: QSUW : ?

    a. YZCE
    b. YACD
    c. YACE
    d. YBCE

    Ans. YACE

    Explanation: The whole series is comprised of alternate alphabet letters.

    A-----(+1)------C-----(+1)------E-----(+1)------G-----(+1)------I-----(+1)------K-----(+1)------M-----(+1)------O-----(+1)------Q-----(+1)------S-----(+1)------U-----(+1)------W-----(+1)------Y-----(+1)------A-----(+1)------C-----(+1)------E;

    Hence, the correct answer would be option (c.).

    Question 3.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives: 
    12 : 39 :: 15 : ?

    a. 48
    b. 52
    c. 39
    d. 51

    Ans. 48

    Explanation: (12 + 1)*3 = 39; Similarly, (15 + 1)*3 = 48;

    SSC CGL 2018 General Intelligence and Reasoning Preparation Strategy: Detailed Topic-wise Syllabus

    Question 4.Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

    a. Torch
    b. Battery
    c. Candle
    d. Lamp

    Ans. Battery

    Explanation: All except battery are used to lightening the objects or are the sources of light.

    Question 5.Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.'

    a. CA
    b. FD
    c. KI
    d. TQ

    Ans. TQ

    Explanation: C -------(-1)--------A; F-------(-1)--------D; K-------(-1)--------I; T-------(-2)--------Q;

    Hence, option (d.) is the correct answer.

    Question 6.Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

    a. 73-61
    b. 57-69
    c. 47-59
    d. 42-29

    Ans. 42-29

    Explanation: All except 42-29 have a difference of 12. Hence, option (d.) is the correct answer.

    Question 7.Arrange the following words as per order in the dictionary.
    1. Scarf 2.Scene 3.Shell 4.Survey 5.Stream

    a. 1, 2, 4, 5, 3
    b. 2, 4, 5, 1, 3
    c. 3, 1, 2, 5, 4
    d. 1, 2, 3, 5, 4

    Ans. 1, 2, 3, 5, 4

    Explanation: The correct order of words as per the dictionary is as follows-

    Scarf > Scene > Shell > Stream > Survey;

    Question 8.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
    DCB, HGF, ? , PON

    a. LKJ
    b. QRO
    c. SUM
    d. XZY

    Ans. LKJ

    Explanation: DCB ----------(+4)(+4)(+4)--------HGF;

    HGF----------(+4)(+4)(+4)--------LKJ;

    LKJ----------(+4)(+4)(+4)--------PON;

    Hence, option (a.) is the correct answer.

    Question 9.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
    4, 9, 16, 25, 36, ?

    a. 49
    b. 56
    c. 21
    d. 94

    Ans. 49

    Explanation: The series is a perfect whole square of 2, 3, 4, 5, and 6. Hence, the required answer=(7)2=49;

    Question 10.A is D's brother. D is B's father. B&C are sisters. How is C related to A?

    a. Cousin
    b. Niece
    c. Aunt
    d. Nephew

    Ans. Niece

    Explanation: A is the uncle of B;

    Since, B & C are sisters. Hence, C is the niece of A.

    SSC CGL 2018 Tier-I Exam: Preparation Tips and Strategy

    Question 11.At a college party 5 girls are sitting in a row. P is to the left of M and to the right of O. R is sitting to the right of N, but to the left of O. Who is sitting in the middle?

    a. O
    b. R
    c. P
    d. M

    Ans. O

    Explanation: From the figure given below, we can conclude that O is the sitting in the middle of row.

    M

    P

    O

    R

    N

    Question 12.From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word: 
    CONSULTATION

    a. CONSTANT
    b. NATION
    c. SALUTE
    d. STATION

    Ans. SALUTE

    Explanation: The given word does not contain the alphabet ‘E’. Hence, option (c.) will be the right answer.

    Question 13.If S = 19, SUN = 54 and CAKE = 20 , then MISTAKE = ?

    a. 78
    b. 68
    c. 59
    d. 48

    Ans. 78

    Explanation: In the alphabet series, S corresponds to 19thposition and so on. Hence,

    SUN = 19 + 21 + 14 = 54; CAKE = 3 +1 + 11 + 5 = 20;

    MISTAKE = 13 + 9 + 19 + 20 + 1 + 11 + 5 = 78;

    Question 14.If '+' stands for multiplication, '-' stands for addition, 'x' stands for division, then what is the value of 128 + 9 - 16 x 4 = ?

    a. 73
    b. 256
    c. 1156
    d. 1352

    Ans. 1156

    Explanation:

    = 128 + 9 - 16 x 4;

    = 128 x 9 + 16 /4;

    = 1152 + 4= 1156;

    Question 15.In this question, some equations are solved on the basis of a certain system. On the same basis find out the correct answer from amongst the four alternatives for the unsolved equation.
    6 x 2 x 9 = 269
    8 x 7 x 1 = 781
    4 x 1 x 3 = ?

    a. 431
    b. 413
    c. 341
    d. 143

    Ans. 143

    Explanation:

    6

    2

    9

    =

    2

    6

    9

    8

    7

    1

    =

    7

    8

    1

    4

    1

    3

    =

    1

    4

    3

    Question 16.Select the missing numbers from the given alternatives 

    a. 143
    b. 169
    c. 455
    d. 545

    Ans. 455

    Explanation: Go through the table vertically-

    9 * 3 * 3 = 81;

    11 * 4 * 4 = 176;

    13 * 7 * 5 = 455;

    Question 17.To attend an exam, Sudhir reached the school by travelling 5 km towards South, and after a sharp left turn, he travelled for about 10 km. He again made a sharp left turn and reached in front of the school by travelling 5 km more. Which direction is Sudhir's starting point from the school?

    a. East
    b. West
    c. North
    d. South

    Ans. West

    Explanation: It can be clearly seen that starting point is in the west direction of the school.

    Question 18.Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement. 
    Statements: 

    1. All books are novels. 
    2. Some novels are poems. 
    Conclusions: 

    I. Some books are poems. 
    II. Some poems are novels.

    a. Only conclusion I follows
    b. Only conclusion II follows
    c. Neither conclusion I nor conclusion II follows
    d. Both conclusion I and conclusion II follow

    Ans. Only conclusion II follows
    Explanation: From the following figure, we can conclude that some poems are novels. Hence, only conclusion II follows.

    SSC CGL Syllabus 2018: Tier I, II, III and IV with Exam Pattern

    Question 19.Which symbol will appear on the face opposite to the face of a circle O in the cube given below? 

    Explanation: After analyzing the figure, we can surely say that option (2.) will be the right answer.

    Question 20.Which one of the following diagrams represents the relationship between Insects, Flies and Dogs? 

    Explanation: Flies are insects. But dogs are dissimilar to this group. Hence, option (2) will be the right answer.

    Question 21.Which answer figure will complete the pattern in the question figure?  

    Explanation: The answer figure will be the reflection of the image given in the second quadrant. Hence, option(2.) will be the right answer.

    Question 22.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden.  

    Explanation: Superimpose the problem figure on each option’s image. Hence, option (2.) will be the right answer.

    Question 23.A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.  

    Explanation:  If you reverse the punching process, then you will find that the right answer will be option (1).

    Question 24.Which of the answer figure is exactly the mirror image of the given figure, when the mirror is held on the line AB? 


    Explanation: in mirror image, object is inverted by 180 degrees. Hence, option (3.) is the correct answer.

    Question 25.In the question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., 'L' can be represented by 12, 24 etc., and 'R' can be represented by 55, 67 etc. Similarly you have to identify the set for the word 'SENT' 

    a. 10, 20, 58, 77
    b. 22, 32, 65, 78
    c. 34, 44, 67, 87
    d. 41, 13, 87, 68

    Ans. 22, 32, 65, 78

    Explanation: Let us find all coding of the word SENT.

    S= 03, 10, 22, 34, 41;

    E= 01, 13, 20, 32, 44;

    N= 58, 65, 77, 89, 96;

    T= 59, 66, 78, 85, 97;

    Hence, the correct answer among the given options will be option (b).

    SSC CGL Tier-I Exam Previous Year Papers with Solutions

     

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF