1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018 |  

SSC MTS exam study material: Number system-I

Mar 30, 2018 15:37 IST
    SSC MTS number system
    SSC MTS number system

    SSC conducts several exams for recruiting candidates for various banks. SSC MTS exam is among them. To crack SSC MTS exam, a candidate has to work very hard seriously and cover all the questions of each topic.

    Banking & SSC eBook

    In this article, we have prepared a set of 10 questions hailed from number system with answers. As there is no specific syllabus of any banking exam. Yet, we have managed to gather the topics through a detailed analysis of previous year paper. The difficulty level of questions is very easy. Therefore, practice all questions attentively-

    SSC MTS study material: Number system

    Take Online Quiz

    1. Express 0.2797979.. in the form of a fraction?
    a. 279/990
    b. 289/990
    c. 277/990
    d. 297/999
    Ans.: - (c.)
    Explanation: -
    Let x= 0.2797979…
    10x= 2 + 0.797979….; --------eq.(1)
    Let y = 0.797979..; => 100y = 79 + 0.797979…;
    100y = 79 + y; => y= 79/99;
    Use value of y in eq.(1);
    10x= 2 + (79/99); => x= 277/990;

    2. Find the number of factors 1120 excluding 1 and itself?
    a. 20
    b. 22
    c. 24
    d. 26
    Ans.:- (b.)
    Explanation: -
    After factorization, we get-
    1120 = 25 * 5 * 7;
    Hence, the total number of factors= (5 +1) * (1 + 1) * (1 + 1) = 24.
    This number includes 1 and 1120 itself as a factor. Excluding them, we will get = 24-2=22.

    3. Find the smallest number which when divided by 7 and 8 leaves a remainder of 3 in each case?
    a. 57
    b. 58
    c. 59
    d. 61
    Ans.:- (c.)
    Explanation:-
    Find LCM of both divisors;
    LCM (7, 8) = 56;
    Since, dividend leaves 3 remainder in each case; hence the number will be = 56 + 3= 59.

    4. If the sum of five consecutive numbers is k, then the second largest of those integers in terms of S will be
    a. (S – 10)/5
    b. ( S + 5 )/ 5
    c. (S + 4)/ 4
    d. None of these
    Ans.:-  (b.)
    Explanation: -
    let the first number is n; then-
    n + (n +1) + (n + 2) + (n + 3) + (n + 4) = S;
    5n + 10 = S; => n= (S – 10)/5;
    Hence, the second largest in the series will be = n + 3 = (S – 10)/5 + 3= (S + 5)/ 5.

    5. In a division, the divisor is 3 times the quotient and 3 times the remainder. If the remainder is 14, then the dividend is
    a. 502
    b. 598
    c. 602
    d. 614
    Ans.:- (c.)
    Explanation: -
      As per the conditions stated in question-
    Divisor = 3 * Remainder;
    Divisor = 3*14 = 42;
    Divisor = 3 * quotient; => quotient= 42/3= 14;
    Dividend = Divisor * Quotient + Remainder;
    Dividend= 42 * 14 + 14 = 602.

    6. Find out the wrong term in the following sequence
    7, 28, 63, 124, 215, 342, 511

    a. 28
    b. 63
    c. 215
    d. 511
    Ans.:- (a.)
    Explanation: -
     
    7 = 23 – 1;
    28 != 33 – 1;
    63 = 43 – 1;
    124 = 53 – 1;
    215 = 63 – 1;
    342 = 73 – 1;
    511 = 83 – 1;

    7. The sum of two numbers is 9 and their product is 18. Find the sum of the reciprocals of both numbers?
    a. ¼
    b. ½
    c. 1/3
    d. 1/5
    Ans.:- (b.)
    Explanation: -
    let first and second numbers are a and b respectively;
    a + b = 9; ------eq. (1)
    a * b = 18; ------- eq. (2)
    (a – b)2 = (a + b)2 – 4* ab;
    Put the values from eq. (1) and eq. (2)-
    => (a – b)2= 92 – 4 * 18;
    a – b = 3; ------eq. (3)
    from eq. (1) and eq. (3), the value of a & b;
    a = 6 and b= 3;
    hence, the sum of the reciprocals (1/a + 1/b) = (1/6 + 1/3) =1/2.

    8. If x * y = (x – 3)3 * (y – 2), then find the value of 5 * 7?
    a. 30
    b. 35
    c. 38
    d. 40
    Ans.- (d.)
    Explanation: -
    Put x=5 and y=7 in the given expression,
    5 * 7 = (5 – 3)3 * (7 – 2);
    = 23 * 5 = 40

    9. If 262*7 is divisible by 11, then find the number, which will take place of *?
    a. 3
    b. 4
    c. 5
    d. 6
    Ans.:- (c.)
    Explanation:-
    A number is only divisible by 11 if the difference between the digits of odd places and even places is divisible by 11.
    Hence, difference= (2 + 2 + 7) – (6 + *)
    = 11 – 6 - *
    = 5 - *
    This will be divisible by 11 only if it became zero. Hence, the value of * will be 5.

    10. The value of 1 + 2 + 3 + ……. + 25 + 24 + 23 + 22 +…….+ 3 + 2 + 1 is
    a. 600
    b. 615
    c. 620
    d. 625
    Ans.:-(d.)
    Explanation: -

    1 + 2 + 3 + ……. + 25 + 24 + 23 + 22 +…….+ 3 + 2 + 1 = 2 * (1 + 2 + 3 + ……. + 25) – 25;
    = 2 * (25* 26)/2 -25;
    = 25 * 25 = 625.
    For more study material for all banking subjects, keep on visiting us.
    All The Best!!

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF