1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

SSC MTS Reasoning study material: Analogy-I

Apr 4, 2018 19:07 IST
    SSC MTS reasoning Analogy
    SSC MTS reasoning Analogy

    SSC MTS exam offers various posts under Grade-‘D’ in government departments & ministries including driver, peon, watch-man, cleaner, and etc. There are lots of candidates hailing from the rural area across the country, who wants to clear SSC MTS exam to get a government job. However, it is easier for everyone. It requires a lot of patience & hard word. Candidates from rural background, face hurdle in studying the all subjects of this exam.

    In addition to this, we have prepared a set of 10 questions with answers & explanations from Analogy verbal reasoning through this article. Go through all of them and practice all questions attentively-

    SSC MTS Verbal reasoning study material: Analogy

    Take Online Quiz

    In the following context, you will understand, what types of questions are asked from Analogy topic. Let us start-

    1. India: President:: state:?

    a. Mayor

    b. Chief Minister

    c. Governor

    d. Prime Minister

    Ans.:-c.

    Explanation:-According to The Indian Constitution, a President is the head of the country; similarly, Governor is appointed as the head of the state.

    2. Soap is related to Wash in the same way as broom is related to _______.

    a. Floor

    b. Clean

    c. Dust

    d. Sweep

    Ans.:- d.

    Explanation:-Soap is used for washing clothes; similarly, broom is used to sweep the dust.

    3. Darkness : Lamp

    a. Medicine : illness

    b. Pen : classroom

    c. Pain : Exercise

    d. Thirst : Water

    Ans.:-d.

    Explanation:-Just as Darkness is eliminated by lamp, so also water eliminates thirst.

    4. Summit : Apex :: I : II

    I. (1) Picture  (2) Attractive   (3) Beautiful   (4) Playful

    II. (A) Pretty  (B) Brave  (C) Healthy  (D) Relaxed

    a. 1C

    b. 3D

    c. 2C

    d. 3A

    Ans.:- c.

    Explanation:-Summit and apex are synonyms to each other. Similarly, Beautiful and pretty are synonyms to each other.

    5. Choose the word, which is similar to the following group-

    India : Bangladesh : Chile

    a. Maldives

    b. Paris

    c. Stockholm

    d. Moscow

    Ans.:-a.

    Explanation:-India, Bangladesh, Maldives, and Chile all are countries, while Paris, Stockholm, and Moscow are the capitals of the nations.

    6. Pekiti : Muay Thai : Jujutsu

    a. They all are Chinese dishes.

    b. They all are person’s names.

    c. They all are the forms of martial arts.

    d. They all are the dance forms

    Ans.:-c.

    Explanation:-Pekiti, Muay Thai, and Jujutsu are the martial art forms originated from Philippines, Thailand, and Japan respectively.

    7.  Find the similar analogy to the following-

    Tehsil : District : State : Country

    a. Metropolitan : Metropolis : City : Town

    b. Block : Colony : Zone : Town

    c. Province : District : State : Country

    d. Uttar Pradesh : Madhya Pradesh : Delhi : Haryana

    Ans.:- c.

    Explanation:-the problem statement contains four items in hierarchical system from lower to higher levels. This analogy is similar to Province, District, State, and Country.

    8. 9 : 8 :: 16 : ?

    a. 25

    b. 125

    c. 27

    d. 64

    Ans.:- c.

    Explanation: - the problem statement shares the following relationship-

    (x)y : (x-1)y+1 => the answer will be (4-1)2+1 = 27.

    9. AD : FI : KL : ?

    a. PQ

    b. ST

    c. UV

    d. YZ

    Ans.:- a.

    Explanation: -  This analogy follows the pattern stated below-

    A + 5 = F;

    D + 5 = I;

    K + 5 = P;

    L + 5 = Q;

    10. B :  9 :: E : ?

    a. 16

    b. 36

    c. 49

    d. 64

    Ans.:- b.

    Explanation:- B holds second position in the alphabetic series; and 9 is the (2 +1)2; Similarly, E holds the fifth position in the alphabetic series; Hence, the answer will be (5 + 1)2 = 36.

    For more study material, keep on visiting us at www.jagranjosh.com.

    All the Best!

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF