1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

SSC Reasoning Free Practice Set: Logic Sequence of Words (Set-3)

Dec 6, 2017 17:48 IST
    SSC reasoning pratice set
    SSC reasoning pratice set

    In SSC exams, there will be nearly 1-2 questions out of this topic. The nature of question will be of simple but time consuming. It does not take a lot of practice but a sense of understanding and manipulation of English Dictionary words. There will be four to five problem words in a question with four options.

    Banking & SSC eBook

    In this article, you will find a set of 20 practice questions with answers on Logic sequence of words, which will be relevant to SSC exams. Let us take a look of these-

    SSC Reasoning Free Questions: Logic Sequence of Words

    Take Online Quiz

    1. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

     1. Honey 2. Flower 3. Bee 4. Wax

    A. 1, 3, 4, 2

    B. 2, 1, 4, 3

    C. 2, 3, 1, 4

    D. 4, 3, 2, 1

    Answer: C

    2. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

     1. Probation 2. Interview 3. Selection

     4. Appointment 5. Advertisement 6. Application

    A. 5, 6, 2, 3, 4, 1

    B. 5, 6, 3, 2, 4, 1

    C. 5, 6, 4, 2, 3, 1

    D. 6, 5, 4, 2, 3, 1

    Answer: A

    3. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

     1. Country 2. Furniture 3. Forest 4. Wood 5. Trees

    A. 1, 3, 5, 4, 2

    B. 1, 4, 3, 2, 5

    C. 2, 4, 3, 1, 5

    D. 5, 2, 3, 1, 4

    Answer: A

    4. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Site 2. Plan 3. Rent 4. Money 5. Building 6. Construction

    A. 1, 2, 3, 6, 5, 4

    B. 2, 3, 6, 5, 1, 4

    C. 3, 4, 2, 6, 5, 1

    D. 4, 1, 2, 6, 5, 3

    Answer: D

    5. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

     1. Key 2. Door 3. Lock 4. Room 5. Switch on

    A. 1, 2, 3, 5, 4

    B. 1, 3, 2, 4, 5

    C. 4, 2, 1, 5, 3

    D. 5, 1, 2, 4, 3

    Answer: B

    6. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

     1. District 2. Village 3. State 4. Town 5. City

    A. 2, 4, 1, 5, 3

    B. 2, 1, 4, 5, 3

    C. 5, 3, 2, 1, 4

    D. 2, 5, 3, 4, 1

    Answer: A

    7. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

     1. Rainbow 2. Rain 3. Sun 4. Happy 5. Child

    A. 2, 1, 4, 3, 5

    B. 2, 3, 1, 5, 4

    C. 4, 2, 3, 5, 1

    D. 4, 5, 1, 2, 3

    Answer: B

    8. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

     1. Heel 2. Shoulder 3. Skull 4. Neck 5. Knee

     6. Chest 7. Thigh 8. Stomach 9. Face 10. Hand

    A. 2, 4, 7, 10, 1, 5, 8, 9, 6, 3

    B. 3, 4, 7, 9, 2, 5, 8, 10, 6, 1

    C. 4, 7, 10, 1, 9, 6, 3, 2, 5, 8,

    D. 3, 9, 4, 2, 10, 6, 8, 7, 5, 1

    Answer: D

    9. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

     1. Cutting 2. Dish 3. Vegetable 4. Market 5. Cooking

    A. 1, 2, 4, 5, 3

    B. 3, 2, 5, 1, 4

    C. 4, 3, 1, 5, 2

    D. 5, 3, 2, 1, 4

    Answer: C

    10. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

     1. Elephant 2. Cat 3. Mosquito 4. Tiger 5. Whale

    A. 1, 3, 5, 4, 2

    B. 2, 5, 1, 4, 3

    C. 3, 2, 4, 1, 5

    D. 5, 3, 1, 2, 4

    Answer: C

    11. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

     1. Cut 2. Put on 3. Mark 4. Measure 5. Tailor

    A. 1, 3, 2, 4, 5

    B. 2, 4, 3, 1, 5

    C. 3, 1, 5, 4, 2

    D. 4, 3, 1, 5, 2

    Answer: D

    12. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

     1. Yarn 2. Plant 3. Saree 4. Cotton 5. Cloth

    A. 2, 4, 1, 5, 3

    B. 2, 4, 3, 5, 1

    C. 2, 4, 5, 1, 3

    D. 2, 4, 5, 3, 1

    Answer: A

    13. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

     1. Police 2. Punishment 3. Crime 4. Justice 5. Judgement

    A. 1, 2, 3, 4, 5

    B. 3, 1, 2, 4, 5

    C. 3, 1, 4, 5, 2

    D. 5, 4, 3, 2, 1

    Answer: C

    14. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

     1. Patient 2. Diagnosis 3. Bill 4. Doctor 5. Treatment

    A. 1, 4, 2, 3, 5

    B. 1, 4, 3, 2, 5

    C. 1, 4, 2, 5, 3

    D. 4, 1, 2, 3, 5

    Answer: C

    15. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

     1. Andhra Pradesh 2. Universe 3. Tirupati 4. World 5. India

    A. 1, 5, 3, 2, 4

    B. 2, 1, 3, 5, 4

    C. 3, 1, 5, 4, 2

    D. 5, 4, 2, 1, 3

    Answer: C

    16. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

     1. Study 2. Job 3. Examination 4. Earn 5. Apply

    A. 1, 3, 2, 5, 4

    B. 1, 2, 3, 4, 5

    C. 1, 3, 5, 2, 4

    D. 1, 3, 5, 4, 2

    Answer: C

    17. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

     1. Atomic Age 2. Metallic Age 3. Stone Age 4. Alloy Age

    A. 1, 3, 4, 2

    B. 2, 3, 1, 4

    C. 3, 2, 4, 1

    D. 4, 3, 2, 1

    Answer: C

    18. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

     1. Book 2. Pulp 3. Timber 4. Jungle 5. Paper

    A. 2, 5, 1, 4, 3

    B. 3, 2, 5, 1, 4

    C. 4, 3, 2, 5, 1

    D. 5, 4, 3, 1, 2

    Answer: C

    19. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

     1. Sentence 2. Chapter 3. Letter 4. Book 5. Word 6. Paragraph

    A. 4, 2, 1, 6, 5, 3

    B. 4, 2, 6, 1, 5, 3

    C. 4, 6, 1, 2, 3, 5

    D. 4, 6, 2, 5, 1, 3

    Answer: B

    20. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

     1. Leaf 2. Fruit 3. Stem 4. Root 5. Flower

    A. 3, 4, 5, 1, 2

    B. 4, 1, 3, 5, 2

    C. 4, 3, 1, 2, 5

    D. 4, 3, 1, 5, 2

    Answer: D

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF