1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment |  

Upcoming Bank exams: Banking Awareness Quiz-2

Aug 28, 2017 15:10 IST
    Banking Awareness Quiz
    Banking Awareness Quiz

    General Awareness section plays vital role in bank recruitment examination as you can solve more questions in less time and increase your score.

     1. The first regional centre of the New Development Bank (NDB), set up by India and other BRICS nations, was recently officially opened in-

    a)      Johannesburg, South Africa

    b)      New Delhi, India

    c)       Beijing, China

    d)      Moscow, Russia

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

     2. The Reserve Bank of India will shortly issue Rs 50 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (new) series. Which of the following is not the feature of the note?

    a)      Motif of Hampi with Chariot on the reverse

    b)      Denominational numeral ५० in Devnagari

    c)       Micro letters ‘RBI’, ‘भारत’, ‘INDIA’ and ‘50’

    d)      Windowed demetalised security thread with inscriptions ‘भारत’ and RBI

    e)      India Flag emblem on the right

    Ans: Option (e)

     3. Who among the following took charge as Executive Director, Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) recently?

    a)      Urjit Patel

    b)      Shri P R Seshadri

    c)       Dr. Mamta Suri

    d)      K V Kamath

    e)      None of these

    Ans: Option (c)

     4. According to report published by DIPP, Foreign direct investment (FDI) into the country grew by how much percent during the first quarter (April to June)of the current fiscal?

    a)      40%

    b)      37%

    c)       160%

    d)      165%

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

     5. Name the two regional rural banks (RRBs) in the country, recorded over Rs. 150 crore profit in financial year 2017.

    a)      Karnataka Vikas Grameena Bank and Andhra Pragathi Grameena Bank

    b)      Baroda Rajasthan Kshetriya Gramin and Sarva Haryana Gramin Bank

    c)       Chhattisgarh Rajya Gramin Bank and Uttar Bihar Gramin Bank

    d)      Andhra Pragathi Grameena Bank and Uttar Bihar Gramin Bank

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

    Promotional Channels for PO in Public Sector Banks


     6. Which of the following banks is recently announced a waiver of up to 100 per cent of processing fees on car loans, gold loans, and personal loans?

    a)      Bank of Baroda

    b)      ICICI Bank

    c)       SBI

    d)      Axis Bank

    e)      None of these

    Ans: Option (c)

     7. The Reserve Bank of India made a strong case for setting up a public credit registry in India to address the twin balance sheet problem of the-

    a)      banking sector and the corporate sector

    b)      banking sector and the agriculture sector

    c)       banking sector and the  MSME

    d)      banking sector and the Education

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

     8. Who among the following has recently appointed Director General of Goods and Services Tax Intelligence (DG GSTI)?

    a)      John Joseph

    b)      R K Mahajan

    c)       Debi Prasad Dash

    d)      Viral Acharya

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

    9. India to join GFXC, a newly-constituted forum of central bankers and experts working towards promotion of a robust and transparent forex market. What is the full form of GFXC?

    a)      Global Forex Exchange Council

    b)      Global Foreign Exchange Committee

    c)       Global Financial Exchange Committee

    d)      Global Foreign Exchange Council

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

    10. ‘Hindi Diwas’ in India is observed on-

    a)      11th September

    b)      14th September

    c)       17th September

    d)      18th September

    e)      None of these

    Ans: Option (b)


    Why you should read 'The Hindu' while preparing for Bank Exams

    Comparison between SBI PO and ICICI Bank PO!

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF