1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 15 October 2015

Oct 15, 2015 16:15 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like Kaladan Multi Modal Transit Transport Project, joint naval exercise, and India and Israel agreements among others.

1. Who was appointed as Executive Chairman of Twitter on 14 October 2015?
a) Jack Dorsey
b) Omid Kordestani
c) Eric E Schmidt
d) Sergey Brin

2. Dell Inc on 12 October 2015 acquired which company for 67 billion US dollars?
a) VMware Inc
b) EMC Corporation
c) SoftTree Inc
d) MSD Partners Ltd

3. Name the naval exercise that began on 14 October 2015 between the Navies of India, United States and Japan?
a) Hand-in-Hand Exercise 2015
b) Malabar Exercise 2015
c) Mitra Shakti Exercise 2015
d) Varuna Naval Exercise 2015

4. Real estate developer Tata Housing on 14 October 2015 tied-up with which online platform to sell its affordable homes online?
a) Snapdeal
b) Housing.com
c) Twitter
d) Facebook

5. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi on 14 October 2015 gave its approval for the Revised Cost Estimate (RCE) of 2904.04 crores rupees for the Kaladan Multi Modal Transit Transport Project in
a) Bangladesh
b) Nepal
c) Myanmar
d) Maldives

6. Who of the following was on 14 October 2015 appointed as the Assistant Director of the United Nations Food and Agriculture Organization (FAO) and Regional Representative for Asia and the Pacific.
a) Jose Graziano da Silva
b) Hiroyuki Konuma
c) Ertharin Cousin
d) Kundhavi Kadiresan

7. India and Israel on 14 October 2015 signed two agreements to enhance bilateral cooperation.
Consider the following statements in context to the agreements
I. The agreements were inked during President Pranab Mukherjee visit to Israel
II. A cultural exchange programme for 2015-2020 was inked
III. The amendment to the protocol on Double Taxation Avoidance Agreement was inked
Which is/are correct?
a) Only I
b) Only II and III
c) Only I and III
d) I, II and III

8. China on 13 October 2015 operationalised a hydropower station on the Brahmaputra River in Tibet Autonomous Region (TAR). Name it.
a) Zam hydropower station
b) Bihai Power Plant
c) Jixi Pumped Storage Power Station
d) Shisanling Pumped Storage Power Station

9. Name the first European country that on 9 October 2015 signed the Memorandum of Understanding (MoU) on the establishment of Nalanda University.
a) Portugal
b) Brazil
c) England
d) France

10. The Union Cabinet on 14 October 2015 approved the Memorandum of Understanding (MoU) between the India-Taipei Association (ITA) in Taipei and Taipei Economic and Cultural Center (TECC) in India. In this context, consider the following statements:
I. The MoU is signed for the cooperation in the field of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME).
II. The MoU involves financial, legal or political commitment on the part of both the parties.
Which is/are correct?
a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Neither I nor II

11. Iran’s parliament on 13 October 2015 approved the Joint Comprehensive Plan of Action (JCPA) or Vienna agreement paving the way for implementation of the historic nuclear agreement.
Consider the following statements in context the Vienna agreement
I. The UN ban on Iranian student’s ability to study nuclear physics will continue
II. The IR-6 and IR-8 centrifuges will be tested at laboratory level in the first 8 years of the Iran Deal
III. Iran's stockpile of enriched uranium will be partly sold on the international market, partly diluted, and partly converted into fuel
IV. The excess centrifuges will be stored on-site in Natanz
Which is/are correct?
a) Only I and II
b) Only II and III
c) Only II, III and IV
d) I, II, III and IV

12. Name the mobile app launched by the Uttar Pradesh Government for health workers to record maternal and infant data in real-time?
a) mSehat
b) Medic Mobile
c) mHealth
d) Msakhi

13.
Uttar Pradesh government on 13 October 2015 launched the mobile app mSehat for health workers to record maternal and infant data in real-time. In this context, consider the following statements:
I. The application was developed by Kellton Tech.
II. The initial implementation will be done in Mirzapur, Faizabad, Sitapur, Bareilly and Kannauj.
Which is/are correct?
a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Neither I nor II

14. The Union Government on 14 October 2015 approved payment of Performance Related Pay (PRP) to executives and non-unionised supervisors of which state-controlled coal mining company?
a) Coal India Limited
b) Neyveli Lignite Corporation Limited
c) Gujarat Mineral Development Corporation Limited
d) The Singareni Collieries Company Limited

15.  Who was awarded with the prestigious Presidential Medal by Salisbury University in Maryland, US on 14 October 2015 for promoting peace and understanding?
a) Lobsang Sangay
b) Harper Lee
c) Bill Cosby
d) Eugene Lang

Answers

1-(b)    6-(d)    11-(c)
2-(b)    7-(c)     12-(a)
3-(b)    8-(a)    13-(c)
4-(d)    9-(a)    14-(a)
5-(c)     10-(a)  15-(a)

Is this article important for exams ? Yes7 People Agreed

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK