1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 16 October 2015

Oct 16, 2015 18:37 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like World Food Day, Financial Inclusion Fund and Science Express among others. These quizzes will be very helpful for SSC, Banking and IAS/PCS aspirants.

1.    The five-judge Constitutional Bench of Supreme Court (SC) in a collective order on 16 October 2015 ruled that 99th Constitutional Amendment Act is unconstitutional and void. The Act relates to
a)    Formation of National Tax Tribunal (NTT)
b)    Constitution of National Judicial Appointments Commission (NJAC)
c)    Formation of Tribal Councils in Schedule VI States
d)    Formation of Equal Opportunity Commission

2.    World Food Day was observed across the world on 16 October 2015 with the theme
a)    Food Comes First
b)    Fighting Hunger and Malnutrition
c)    Family Farming: Feeding the world, caring for the earth
d)    Social Protection and Agriculture

3.    Telecom Regulatory Authority of Indian (TRAI) on 16 October 2015 made it mandatory for mobile service providers (MSPs) to compensate consumers call drops with effect from
a)    1 January 2016
b)    1 November 2015
c)    1 December 2016
d)    1 January 2015

4.    Which country on 15 October 2015 signed a peace deal, called National Ceasefire Agreement (NCA), with eight armed ethnic rebel groups of the country?
a)    Thailand
b)    Myanmar
c)    Turkey
d)    Sudan

5.    The Reserve Bank of India (RBI) on 15 October 2015 formed a single Financial Inclusion Fund (FIF) with a corpus of
a)    2000 crore rupees
b)    1000 crore rupees
c)    5000 crore rupees
d)    2500 crore rupees

6.    GAIL (India) Limited on 15 October 2015 signed an agreement with which state government for creation of Natural Gas and City Gas Distribution infrastructure?
a)    Mumbai
b)    Bihar
c)    Jharkhand
d)    Odisha

7.    Which fabric was recommended by the Weavers’ Service Centre (WSC) in the first of October 2015 for recognition as one of the India Handloom Brands?
a)    Venkatagiri sari
b)    Dharmavaram sari
c)    Chikankari fabric
d)    Pedana fabric

8.    The Union Government on 15 October 2015 flagged off the Science Express from Safderjung Railway Station in New Delhi. In this context, consider the following statements:
I.    The 2015 Science Express will be running on the Indian Rail Network as Science Express – Climate Change Action Special (SEACS).
II.    The train is a collaborative initiative of Department of Science & Technology and Ministry of Environment, Forest & Climate Change (MoEFCC), and Ministry of Railway.
Which is/are correct?
a)    Only I
b)    Only II
c)    Both I and II
d)    Neither I nor II

9.    Australian government on 15 October 2015 approved which controversial coal mine project backed by the Adani Group?
a)    North Antelope Rochelle
b)    Black Thunder
c)    Carmichael
d)    Mt Arthur

10.    India and Israel on 15 October 2015 inked ten Memoranda of Understandings (MoUs) in various fields during visit of President Pranab Mukherjee's state to Israel. Consider the following statements in this context.
I.    Mukherjee is the first ever President of India to visit Israel
II.    India established diplomatic relations with Israel in 1992
Which is/are correct?
a)    Only I
b)    Only II
c)    Both I and III
d)    Neither I nor II

11.    Zaheer Khan who on 15 October 2015 retired from all forms of international Cricket, was the second-most successful Indian bowler in Test cricket behind
a)    Kapil Dev
b)    Anil Kumble
c)    Harbhajan Singh
d)    Javagal Srinath

12.    The birthplace of former President Dr. APJ Abdul Kalam on 15 October 2015 was included as 498th town under Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT). Name Dr. Kalam’s birthplace.
a)    Kumarakom
b)    Munnar
c)    Varkala
d)    Rameswaram

13.    The Union Ministry of Home Affairs on 14 October 2015 introduced a scheme called Central Victim Compensation Fund (CVCF) with an initial amount of
a)    300 crore rupees
b)    400 crore rupees
c)    200 crore rupees
d)    100 crore rupees

14.    Which one of the following is/are the purposes of Financial Inclusion Fund (FIF) that was formed by the Reserve Bank of India (RBI) on 15 October 2015?
a)    Support for funding the setting up and operational cost for running Financial Inclusion & Literacy Centers under Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY)
b)    Setting up of Standard Interactive Financial Literacy Kiosks in Gram Panchayats
c)    Support to NABARD & Banks for running of Business & Skill Development Centers including R-SETIs
d)    All of the above

15.    International Religious Freedom Report 2014 that was released on 14 October 2015 is released by
a)    Amnesty International
b)    UN Commission on Human Rights
c)    US State Department
d)    Carnegie Endowment

Answers

1-(b)    6-(d)    11-(a)
2-(d)    7-(d)    12-(d)
3-(a)    8-(c)    13-(c)
4-(b)    9-(c)    14-(d)
5-(a)    10-(c)    15-(c)

Is this article important for exams ? Yes4 People Agreed

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK