1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 19 October 2015

Oct 19, 2015 18:30 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like election of UNSC non-permanent members, Sultan of Johor Cup and Swadhar Greh scheme among others. These quizzes will be very helpful for SSC, Banking and IAS/PCS aspirants.

1.    The Haryana Government on 18 October 2015 approved which scheme to empower women in distress?
a)    Nai Roshni
b)    Swabhiman
c)    Sukanya Samridhi Yojana
d)    Swadhar Greh

2.    Who among the following countries was not elected as one of the non-permanent member of the United Nations Security Council (UNSC) on 15 October 2015?
a)    Uruguay
b)    Ukraine
c)    Japan
d)    Malaysia

3.    Who authored the book titled Smita Patil: A Brief Incandescence, which was released on 18 October 2015?
a)    Shashi Deshpande
b)    Sarojini Sahoo
c)    Maithili Rao
d)    Kiran Desai

4.    Who was appointed as the Chief Financial Officer (CFO) of Housing.com on 18 October 2015?
a)    Mani Rangarajan
b)    Keerthi Kiran
c)    Rahul Yadav
d)    Rishabh Gupta

5.    Who was appointed as the Advisor of All India Football Federation (AIFF) on 18 October 2015?
a)    Sunil Chhetri
b)    Peter Thangaraj
c)    Jarnail Singh Dhillon
d)    Baichung Bhutia

6.    Who won the Sultan of Johor Cup hockey tournament on 18 October 2015?
a)    Great Britain
b)    India
c)    Malaysia
d)    Argentina

7.    Name the famous Egyptian and journalist writer who died on 18 October 2015.
a)    Alaa Al Aswany
b)    Gamal al-Ghitani
c)    Ahdaf Soueif
d)    Youssef Ziedan

8.    Identify the Indian shuttler who finished runners-up at the Denmark Open Badminton tournament on 18 October 2015.
a)    PV Sindhu
b)    Saina Nehwal
c)    Jwala Gutta
d)    Ashwini Ponnappa

9.    Who among the following won the men’s singles title of the Shanghai Open tennis tournament on 18 October 2015?
a)    Jo-Wilfried Tsonga, France
b)    Novak Djokovic, Serbia
c)    Roger Federer, Switzerland
d)    Rafael Nadal, Spain

10.    Identify the Indian tennis player who won the men’s singles title of the Vietnam Open on 18 October 2015.
a)    Sanam Singh
b)    Somdev Devvarman
c)    Saketh Myneni
d)    Yuki Bhambri

11.    On 16 October 2015, a US Federal Court in Wisconsin ruled in favour of Indian-origin professors Gurindar Sohi and Terani Vijaykumar who sued a technology company for infringing patent. Identify the company.
a)    Samsung
b)    AT & T
c)    Intel
d)    Apple

12.    Which state government on 18 October 2015 decided to set up village-level Social Audit Committees?
a)    Maharashtra
b)    Haryana
c)    Rajasthan
d)    Tamil Nadu

13.    What was the level of foreign exchange reserve in India in the week ended 9th October 2015?
a)    329 billion US dollars
b)    350 billion US dollars
c)    353 billion US dollars
d)    370 billion US dollars

14.    The telecom subscriber base touched what level in August 2015 in the country?
a)    101 crore
b)    102 crore
c)    103 crore
d)    104 crore

15.    Who was appointed as the Special Representative for the Democratic Republic of Congo (DRC) and Head of the UN Mission in the country, known as MONUSCO by the UN Secretary General Ban Ki-Moon on 8 October 2015?
a)    Thomas Perreillo
b)    Maman S. Sidikou
c)    Kofi Annan
d)    Gamini Lakshman Peiris

Answers

1-(d)    6-(a)    11-(d)
2-(d)    7-(b)    12-(b)
3-(c)    8-(a)    13-(c)
4-(a)    9-(b)    14-(a)
5-(d)    10-(c)    15-(b)

Is this article important for exams ? Yes10 People Agreed

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK