Jagran Josh Logo
  1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 4 December 2015

Dec 4, 2015 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like MoU on air services, Rotavirus vaccination project and nationwide campaign for persons with disabilities among others.

1.    India on 3 December 2015 signed a Memorandum of Understanding on air services with which country?
a)    Republic of Korea
b)    Germany
c)    United States of America
d)    France

2.    Which state on 3 December 2015 became the first state of India to launch Rotavirus vaccination project?
a)    Haryana
b)    Himachal Pradesh
c)    Karnataka
d)    Maharashtra

3.    Identify the nationwide campaign for persons with disabilities launched by Arun Jaitley on 3 December 2015 in New Delhi.
a)    Accessible India Movement
b)    Campaign for Disability Employment
c)    Disability Confident Campaign
d)    Accessible India Campaign

4.    Name the textile corporation of India that on 3 December 2015 signed Integrity Pact with Transparency International India.
a)    Handicrafts & Handlooms Exports Corporation (HHEC)
b)    National Handloom Development Corporation (NHDC)
c)    Jute Corporation of India (JCI)
d)    National Textile Corporation (NTC)

5.    Name the state that on 3 November 2015 passed the MLA (Salaries, Allowances, Pension, etc) (Amendment) Bill, 2015 that seeks around 400 percent hike in the salaries of the MLAs.
a)    Karnataka
b)    Delhi
c)    Gujarat
d)    Bihar

6.    The first India International Science Festival (IISF) began on 4 December 2015 at
a)    IIT-Mumbai
b)    IIT-Delhi
c)    IISc-Bangalore
d)    ISM-Dhanbad

7.    44th Navy Day was observed in India on
a)    3 December 2015
b)    4 December 2015
c)    30 November 2015
d)    1 December 2015

8.    Navy day is celebrated every year to commemorate the success of which operation of Indian Navy that was carried out during the 1971 Indo-Pak war
a)    Operation Trident
b)    Operation Python
c)    Operation Gibraltar
d)    Operation Grand Slam

9.    Name the state that was asked by its High Court on 3 December 2015 to formulate a rural-friendly policy to encourage rural youth to participate in farming so that migration to urban areas can be curbed.
a)    Arunachal Pradesh
b)    Maharashtra
c)    Tamil Nadu
d)    Uttar Pradesh

10. Union Cabinet on 2 December 2015 approved Regional Centre for Biotechnology Bill, 2015 to give legal status to an already established institution. In this context, identify the city in which the centre exists?
a)    Faridabad
b)    Mumbai
c)    Chennai
d)    Hyderabad

11.    A broad coalition of 290 organisations on 2 December 2015 announced Paris Pact on Water and Climate Change Adaptation. It was announced on the sidelines of which COP of UNFCC?
a)    COP20
b)    COP21
c)    COP22
d)    COP23

12.   Which football team topped the November 2015 edition of FIFA World Rankings announced on 3 December 2015?
a)    Argentina
b)    Spain
c)    Belgium
d)    Germany

13.     What was India’s position in November 2015 edition of FIFA World Rankings announced on 3 December 2015?
a)    163
b)    164
c)    165
d)    166

14.     Vyachakurahalli village became first smokeless village in the country in December 2015. Identify the state to which it belongs to?
a)    Karnataka
b)    Telangana
c)    Kerala
d)    Tamil Nadu

15.    To what percentage the priority sector lending target for RRBs was increased to by the RBI on 3 December 2015?
a)    85
b)    75
c)    65
d)    55

Answers
1-(a)    6-(b)    11-(b)
2-(b)    7-(b)    12-(c)
3-(d)    8-(a)    13-(d)
4-(d)    9-(b)    14-(a)
5-(b)    10-(a)    15-(b)

Is this article important for exams ? Yes35 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

Newsletter Signup
Follow us on
This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK