Search

GK Questions and answers on 12th Five Year Plan of India

The concept of five Year Plan of India was very accurate as per the availability of the scarce resources in the country. In this article we have published 8 GK Questions and answers on the 12th Five Year Plan of India which is very important for the various competitive exams to be held in India.
May 21, 2020 17:31 IST
facebook Iconfacebook Iconfacebook Icon
 GK Questions and answers on 12th Five Year Plan of India
GK Questions and answers on 12th Five Year Plan of India

The first five-year plan of independent India was launched in 1951 during the leadership of former Prime Minister of India Mr. Jawaharlal Nehru. We have published 8 GK Questions and answers on the 12th Five Year Plan of India for various competitive exams.

1. What was the period of the 12th five-year plan of India?
(a) 2012 to 2017
(b) 2007 to 2012
(c) 2017 to 2022
(d) 2010 to 2015
Answer: a
Explanation: The tenure of the 12th five-year plan of India was from 2012 to 2017. This was the last five-year plan of India.

2. What was the main theme of the 12th five-year plan of India
(a) Faster and more inclusive growth
(b) Faster, More Inclusive and Sustainable Growth
(c) Growth with justice and equity
(d) Sustainable development
Answer:b
Explanation: The main theme of the 12th five-year plan of India was “Faster, More Inclusive and Sustainable Growth”.

3. What was the growth target of the 12th five-year plan of India?
(a) 7.8%
(b) 7%
(c) 8.5%
(d) 8%
Answer: d
Explanation: Initially the Government of India had decided to achieve a growth rate of 8.2% but the National Development Council (NDC) approved a growth rate of 8% for the Twelfth Plan on 27 December 2012.

4. Which of the following was not the objective of the 12th Five-Year Plan?
(a) To create 50 million new work opportunities in the non-farm sector
(b) To reduce malnutrition among children aged 0–3 years
(c) To increase green cover by 1 million hectares every year
(d) To bring down the fiscal deficit at 0% by 2015.
Answer: d
Explanation: The Twelfth Five-Year Plan never set the target to bring down the fiscal deficit at 0%.

5. Which of the following statement is not correct about the Five-Year Plan?
(a) The government targeted to reduce poverty by 10% during the 12th Five-Year Plan
(b) Dr. Manmohan Singh was the PM of India during the tenure of the 12th Five-Year Plan
(c) The first five-year plan of India was launched in 1952
(d) The government targeted to provide electricity to all villages during the 12 FY plan
Answer:c
Explanation: The first five-year plan of India was launched in 1951 and ended in 1956. The first five-year plan of India was based on the development of the agriculture sector of the economy.

6. Who was the last deputy chairman of the Planning Commission?
(a) Dr. Manmohan Singh
(b) C. Rangarajan
(c) Montek Singh Ahluwalia
(d) Shri Pranab Mukherjee
Answer: c
Explanation:  Montek Singh Ahluwalia was the last deputy chairman of the Planning Commission (resigned on 26 May 2014). Now Planning commission has been replaced by the NITI Aayog.

7. What was the total budget of the 12th Five Year plan?
(a) Rs.20.5 lakh crore
(b) Rs.47.7 lakh crore
(c) Rs. 36.44 lakh crore
(d) Rs.90 lakh crore
Answer: b
Explanation: The total budget of the 12th Five Year plan was Rs.47.7 lakh crore which is 135% more than the 11th Five year Plan of India.

8. Which of the following is not matched correctly?
(a) Ninth Five Year Plan: from 1997 to 2002
(b) Tenth Five Year Plan: from 2002 to 2007
(c) 11th Five Year Plan: from 2007 to 2012
(d) Eighth Five Year Plan: from 1995 to 2000
Answer:d
Explanation: The tenure of the Eighth Five Year Plan was from 1992 to 1997. This plan was successful and achieved a growth rate of 6.8% against the target of 5.6%.

List of all Five Year Plans of India

GK Questions and Answers on Five year Plans before and after Liberalisation

Related Categories