Bihar Diwas 2024: 30+ GK Questions and Answers

Mar 22, 2024, 12:55 IST

Celebrate Bihar Diwas 2024 by answering 30+ trivia questions covering the state's history, culture, geography, and more. 

GK Questions and Answers on Bihar Diwas
GK Questions and Answers on Bihar Diwas

Bihar Diwas also known as Bihar Day is commemorated annually on March 22 signifying the formation of the state of Bihar. On this day Bihar was carved out from the state of Bengal by the British in the year 1912.  Moreover, this day counts as a public holiday in Bihar.

This year, why not add some fun and learning to the festivities? Dive into our engaging quiz packed with over 30 GK questions and answers that will test your knowledge of Bihar's rich history, vibrant culture, and fascinating facts. From ancient empires to modern achievements, get ready to explore the essence of Bihar through this interactive quiz!

Here are 30 GK questions and answers on Bihar Diwas for you to increase and test your knowledge.

Q1. When is Bihar Day celebrated?

(a) March 20

(b) March 21

(c) 22 March

(d) 25 March

Answer: (c) 22 March

Q2. What is the capital of Bihar?

(a) Patna

(b) Purnia

(c) Darbhanga

(d) Munger

Answer: (a) Patna

Q3. Where is the High Court of Bihar?

(a) Patna

(b) Saran

(c) Koshi

(d) Magadha

Answer: (a) Patna

Q4. What is the official language of Bihar?

(a) Hindi and Urdu

(b) Sanskrit and Urdu

(c) Hindi and Sanskrit

(d) none of these

Answer:  (a) Hindi and Urdu

Q5. Which is the state tree of Bihar?

(a) Bell

(b) Peepal

(c) Mango

(d) Neem

Answer: (b) Peepal

Q6.What is the state flower of Bihar?

(a) Lotus

(b) Marigold

(c) Rose

(d) none of these

Answer: (b) Marigold

Q7. What is the state animal of Bihar?

(a) Cow

(b) Bull

(c) Buffalo

(d) horse

Answer: (b) Bull

Q8. Which is the state bird of Bihar?

(a) Swan

(b) hen

(c) Cuckoo

(d) Sparrow

Answer: (d) Sparrow

Q9. What is the division of Bihar?

(a) 7

(b) 8

(c) 9

(d) 11

Answer: (c) 9

Q10. Which is the district of Bihar?

(a) 32

(b) 34

(c) 36

(d) 38

Answer:(d) 38

Q11.What Is the subdivision of Bihar?

(a) 95

(b) 101

(c) 105

(d) 119

Answer:(b) 101

Q12. What is the number of universities in Bihar?

(a) 21

(b) 23

(c) 25

(d) 30

Answer:(a) 21

Q13. Which is the most populous district in Bihar?

(a) Begusarai

(b) Darbhanga

(c) Patna

(d) Madhubani

Answer:(c) Patna

Q14. Which is the least populated district in Bihar?

(a) Munger

(b) Sheikhpura

(c) Sitamarhi

(d) Khagaria

Answer: (b) Sheikhpura

Q15. Which is the district with the lowest sex ratio in Bihar?

(a) Munger

(b) Saharsa

(c) Aurangabad

(d) Madhepura

Answer:(a) Munger

Q16. Which is the district with the highest sex ratio in Bihar?

(a) Samastipur

(b) Sheohar

(c) Gopalganj

(d) Patna

Answer:(c) Gopalganj

Q17. Which is the most literate district in Bihar?

(a) Rohtas

(b) Nawada

(c) Patna

(d) Darbhanga

Answer:(a) Rohtas

Q18. Which is the lowest literacy district in Bihar?

(a) Gaya

(b) Purnia

(c) Samastipur

(d) Khagaria

Answer:(b) Purnia

Q19. Which is the district with the maximum rainfall in Bihar?

(a) Kishanganj

(b) Muzaffarpur

(c) Saharsa

(d) Madhubani

Answer:(a) Kishanganj

Q20. The least rainfall district in Bihar is?

(a) Araria

(b) Aurangabad

(c) Bhojpur

(d) Buxar

Answer:(b) Aurangabad

Q21. Which is the coldest district in Bihar?

(a) Kishanganj

(b) Kaimur

(c) Gaya

(d) Muzaffarpur

Answer:(c) Gaya

Q22. Which is the largest city in Bihar?

(a) Bhagalpur

(b) Darbhanga

(c) Madhubani

(d) Patna

Answer:(d) Patna

Q23. Basically the word Bihar means?

(a) Buddhist monastery

(b) Land of Angels

(c) Region of greenery

(d) Arya Pradesh

Answer:(a) Buddhist monastery

Q24. Salt Satyagraha started in Bihar?

(a) 6 February 1921

(b) 6 February 1929

(c) 15 April 1930

(d) 7 April 1934

Answer:(c) 15 April 1930

Q25. When was the demand for the formation of Bihar as a separate province was presented? 

(a) 1896 AD

(b) 1906 AD

(c) 1911 AD

(d) 1936 AD

Answer:(b) 1906 AD

Q26. Bihar was formed as a province of the Mughal Empire?

(a) 1504 AD

(b) 1540 AD

(c) 1580 AD

(d) 1600 AD

Answer:(c) 1580 AD

Q27. How many members are there in the Bihar Legislative Assembly at present?

(a) 240

(b) 243

(c) 245

(d) 246

Answer:(b) 243

Q28. How many members are elected to the Lok Sabha from Bihar?

(a) 20

(b) 25

(c) 30

(d) 40

Answer:(d) 40

Q29. When was the Patna High Court established?

(a) 1916

(b) 1917

(c) 1918

(d) 1921

Answer:(a) 1916

Q30. How many seats are there in Rajya Sabha in Bihar?

(a) 12

(b) 14

(c) 15

(d) 16

Answer:(d) 16

Q31. Which river is considered the lifeline of Bihar?

(a) Yamuna
(b) Ganges
(c) Brahmaputra
(d) Narmada

Answer: (b) Ganges 

Q32. What is the famous folk dance of Bihar, known for its energetic masked performances?

(a) Bhangra
(b) Kathakali
(c) Chhau
(d) Odissi

Answer: (c) Chhau

Q33. Which historical site in Bihar is associated with the Buddha attaining enlightenment?

(a) Sarnath
(b) Bodh Gaya
(c) Kushinagar
(d) Rajgir

Answer: (b) Bodh Gaya

Q34. What is the largest freshwater lake in Bihar?

(a) Chilka Lake
(b) Kolleru Lake
(c) Point Calimere
(d) Kanwar Lake

Answer: (d) Kanwar Lake

Q35. Which mountain range forms the northern border of Bihar?

(a) Aravalli Range
(b) Eastern Ghats
(c) Himalayas
(d) Vindhya Range

Answer: (c) Himalayas 

ALSO READ-

Bihar Diwas 2024: Check Recent Developments in Bihar with Facts and Figures

GK Quiz on Reserve Bank of India: Can You Ace The Ultimate RBI Knowledge Challenge

GK Quiz on Lakes of India: Test Your Knowledge of Indian Lakes

Stuti is a graduate of English Literature from St. Stephen's College, DU. At jagranjosh.com, she writes for the General Knowledge section. Her coping mechanism is being creative and cracking lame jokes. You can spot her listening to punk rock tunes and drawing anime characters in her free time.
... Read More

Get here current GK and GK quiz questions in English and Hindi for India, World, Sports and Competitive exam preparation. Download the Jagran Josh Current Affairs App.

Trending

Latest Education News