GK Questions and Answers on Enzymes

04-APR-2018 15:58
    GK Questions and Answers on Enzymes

    Enzymes act as catalysts within the living cells and are made up of proteins. All chemical reactions occurring in a living organism are dependent on the catalytic actions of enzymes, and this is why enzymes are called Biotransformation. Basically, they facilitate the same chemical reaction over and over again. They are made up of one or more interconnected long chains of amino acids. GK Quiz on Enzymes will help you to understand the structure and function of enzymes, types of enzymes and their mechanism.
    1. Which of the following statement is/are correct about Enzyme:
    (i) An Enzyme is a protein.
    (ii) An Enzyme is used as a catalyst to accelerate the reaction.
    (iii) Enzymes participate in cellular metabolic processes.
    (iv) Life would not exist without the presence of enzymes.
    Options are:
    A. Both (i) and (ii) are correct
    B. Both (i) and (iii) are correct
    C. (i), (ii) and (iii) are correct
    D. All the above are correct
    Ans. D
    Explanation: Enzymes are proteins that act as catalysts within the living cells. They are composed of one or more long chains of interconnected amino acids. They accelerate chemical reactions. All chemical reactions that occur in living organism are dependent on catalytic actions of enzymes and therefore, known as Biotransformation. Life would not exist without the presence of enzymes.
    2. Which enzyme is used in making Baby Foods?
    A. Amylase
    B. Rennin
    C. Trypsin
    D. None of the above
    Ans. C
    Explanation: Trypsin enzyme is used in making Baby Foods.
    3. Name an enzyme that is derived from the stomachs of young ruminant animals and also used in dairy industry to produce cheese?
    A. Trypsin
    B. Pepsin
    C. Liginase
    D. Rennin
    And D
    Explanation: Rennin enzyme is derived from the stomachs of young ruminant animals like calves and lambs which are used in the dairy industry to produce Cheese.

    What is Catalysis?
    4. Name an enzyme that digests fat?
    A. Lipase
    B. Sucrase
    C. Maltase
    D. Fructose
    Ans. A
    Explanation: Fats are lipids and one of the three major food groups needed for proper nutrition. The digestive enzyme lipase is required to digest fat. It hydrolyzes lipids, the ester bonds in triglycerides to form fatty acids and glycerol.
    5. Who coined the word enzyme?
    A. Wilhelm Kuhne
    B. Alfred Russel
    C. Robert Koch
    D. Rosalind Franklin
    Ans. A
    Explanation: Enzyme is a protein manufactured by a cell and is a catalyst in various biological functions. In the late 1800’s the term enzyme was coined by a German physiologist Wilhelm Kunhe. He used the term “enzym” to describe the unorganised ferment from yeast and other organisms. Further, the word was later given to the actual agents discovered to spark the reactions, taken from the Greek enzymos, which meant "leavened." (Leavening makes bread rise).

    General Knoledge eBook


    6. Name an enzyme which is not proteinaceous in nature?
    A. Cellulases
    B. Xylanases
    C. Ribozyme
    D. Peptidiase
    Ans. C
    Explanation: All enzymes are protein in nature except ribozymes, which are rRNA
    7. Which enzyme is used by the biscuit manufacturers to lower the protein level of flour?
    A. Amylase
    B. Protease
    C. Cellulase
    D. Xylanase
    Ans. B
    Explanation: Protease enzyme is used by the biscuit manufacturers to lower the protein level of flour.

    The Concept and importance of pH Scale

    8. Inactive enzymes which are not bound to their cofactors are called
    A. Apoenzymes
    B. Coenzymes
    C. Enzyme inhibitors
    D. Holoenzymes
    Ans. A
    Explanation: Inactive enzymes which are not bound to their cofactors are called Apoenzymes. And active enzymes bound to their cofactors are called holoenzymes.
    9. In humans salivary amylase enzyme breaks down starch. The optimum pH for this reaction is:
    A. 6
    B. 6.2
    C. 6.4
    D. 6.7
    Ans. D
    Explanation: Salivary amylase breaks down starch in humans at optimum ph of 6.7.
    10. The ‘lock and key hypothesis’ mechanism is related with:
    A. Digestion of fat in the body
    B. For enzyme specificity
    C. For the formation of vacuole
    D. Explosives
    Ans. B
    Explanation: The mechanism by which an enzyme binds with the substrate to forward the reaction of producing products can be explained by Lock and key hypothesis and Induced fit mechanism. It is very specific intermolecular interactions, “lock and key,” in biochemistry. Examples include enzyme-protein, antigen-antibody, and hormone-receptor binding.
    So, now we have understood what is an enzyme, their structure and function.

    General Science A Complete Study Material

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK