Search

GK Questions and Answers on Mahendra Singh Dhoni

Mahendra Singh Dhoni (MS Dhoni) is considered as the most successful captain of India team. MS Dhoni is celebrating his 39th birthday on 7th July 2020. In this article, we have published 10 GK Questions and Answers on Mahendra Singh Dhoni.
Jul 7, 2020 12:09 IST
facebook Iconfacebook Iconfacebook Icon
MS Dhoni
MS Dhoni

Captain cool or Mahendra Singh Dhoni is the most successful former captain and wicket-keeper of India. Presently, he is not playing for the Indian team but still, he has made many records in international cricket. Solve these 10 GK questions and answers on this legendary player of Indian cricket.

1. When was MS Dhoni born?
(a) 7 July 1981
(b) 1 Jan 1985
(c) 7 Dec 1989
(d) None of the above
Answer: a
Explanation: MS Dhoni was born on 7 July 1981 (age 39), Ranchi, Bihar (now Jharkhand), India. He is one of the most successful captains of India.

2. Which of the following award is not won by MS Dhoni?
(a) Padma Shri
(b) Bharat Ratna
(c) Padma Bhushan
(d) Rajiv Gandhi Khel Ratna
Answer: b
Explanation: Mahendra Singh Dhoni did not receive Bharat Ratna while the other three awards given in the options have been conferred to him.

3. Which of the following statement is NOT correct about Dhoni?

i. MS Dhoni became the 6th Indian cricketer who scored 10000 runs in the ODIs.
ii. Dhoni was declared ICC ODI Player of the Year in 2008 and 2009.

(a) Only i
(b) Only ii
(c) Neither i nor ii
(d) Both i and ii
Answer: b
Explanation: It is true that Dhoni was declared ICC ODI Player of the Year in 2008 and 2009. MS Dhoni became the 4th Indian cricketer who scored 10000 runs in the ODIs.

4. Which of the following record is not held by MS Dhoni?

(a) Most stumping (120) by any wicket-keeper in an ODI career.
(b) The highest score 183* against Sri Lanka as a wicket-keeper.
(c) The first Indian wicket-keeper to complete 8,000 test runs.
(d) The First Indian and fifth overall to hit 200 sixes in ODIs.
Answer: c
Explanation: MS Dhoni is the first Indian wicket-keeper who completed 4,000 test runs. Dhoni has scored 4876 runs in 90 test matches at an average of 38.

5. How many centuries have been scored by the MS Dhoni in ODIs? 

(a) 10
(b) 15
(c) 18
(d) 22
Answer: a
Explanation: MS Dhoni has scored 10 centuries and 72 half-centuries in 350 ODIs. Dhoni has an average of more than 50 runs per innings in the ODIs.

6. How many centuries have been scored by Dhoni in the IPL so far?

(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 4
Answer: a 
Explanation: MS Dhoni could not manage to score any century in the IPL so far.Although he has scored 4432 runs in the 190 matches in the IPL.

7. When MS Dhoni made ODI Debut for the Indian team?

(a) 2000
(b) 2002
(c) 2008
(d) 2004
Answer: d
Explanation: MS Dhoni made his ODI Debut against Bangladesh at MA Aziz Stadium on Dec. 23, 2004.

8. Who is the wife of MS Dhoni?

(a) Shikha Dhoni 
(b) Smita Dhoni
(c) Sakshi Dhoni
(d) Suraksha Dhoni
Answer: c
Explanation: Sakshi Dhoni is the wife of MS Dhoni. Both got married on 4 July 2010. Ziva Dhoni is the daughter of Sakshi and MS Dhoni.

9. Which of the following tournament is won by the Indian team under the captaincy of Dhoni?

i. India won the 2007 ICC World Twenty20

ii. The Asia Cups in 2010 and 2016

iii. ICC Cricket World Cup, 2011 and

iv. ICC Champions Trophy 2017.

(a) All 
(b) Only ii,iii
(c) Only i,iii
(d) Only i,ii,iii
Answer: d
Explanation: Indian Team has won all the tournaments mentioned in the options but Indian Team had won the ICC Champions Trophy, 2013 not in 2017.

10. What is the nickname of MS Dhoni?

(a) Mahi
(b) Sana
(c) Jaggu
(d) Chiku
Answer: a
Explanation: MS Dhoni is famous as 'Mahi' among his friends and media. Dhoni is also known as; Captain Cool, MSD, and Thala.

M.S. Dhoni: International records as Batsman, Captain, Wicket Keeper and Birthday

GK Questions and Answers on Sachin Tendulkar

Related Categories