GK Questions and Answers on Nervous System

13-APR-2018 16:51
    GK Quiz on Nervous System

    The Nervous system is like the manager inside our body. Its function is to control and coordinate the parts of our body so that they work together, doing their job at the right time. The human nervous system receives information from the surroundings, processes it, interprets it and then responds accordingly. The unit which make up the nervous system are called neurons. GK MCQs on Nervous System will help to understand how control and coordination takes place in our body and also helpful in the preparation of competitive examinations.
    1. Nervous System consists of:
    (i) Brain
    (ii) Spinal Cord
    (iii) Spleen
    (iv) Nerves
    Choose the correct Option:
    A. Both (i) and (ii)
    B. Both (i) and (iii)
    C. (i), (ii) and (iv)
    D. (i), (ii) and (iii)
    Ans. C
    Explanation:
    The brain and the spinal cord along with nerves constitute the nervous system.
    2. Which of the following statement is correct about Cerebellum?
    (i) It is the largest part of the brain.
    (ii) It regulates the muscular movement for locomotion.
    (iii) It controls involuntary action.
    (iv) It is a part of brain.
    Choose the correct Option
    A. Only (i)
    B. Both (ii) and (iii)
    C. Both (ii) and (iv)
    D. Only (iv)
    Ans. C
    Explanation:
    Cerebellum consists of large mass having ridges and furrows, situated above and behind the medulla and attached to cerebrum. It regulates muscular movement of locomotion. It is a part of brain.
    3. Which nerves are attached to the brain and emerge from the skull?
    A. Cranial Nerves
    B. Spinal Nerves
    C. Thoracic Nerves
    D. Sacral Nerves
    Ans. A
    Explanation:
    Cranial Nerves are attached to the brain and emerge from the skull.
    4. Name the system that controls every activity that you do?
    A. Nervous System
    B. Exocrine System
    C. Endocrine System
    D. Respiratory System
    Ans A
    Explanation: In vertebrates, Nervous System consists of two main parts Central Nervous System (CNS) and Peripheral Nervous System (PNS). CNS consists of brain and spinal cord whereas PNS consists of nerves. We can say that brain is the boss of our body; it controls everything that you do.

    Organ Systems of Human Body
    5. What is the unit of Nervous system?
    A. Brain
    B. Spinal Cord
    C. Neuron
    D. Nerves
    Ans. C
    Explanation:
    The units which make up the nervous system are called nerve cells or neurons. Therefore, neuron is the functional and structural unit of nervous system. Neuron is the largest cell in the body.
    6. A microscopic gap between a pair of adjacent neurons over which nerve impulses pass when going from one neuron to the next is called:
    A. Neurotransmitter
    B. Synapse
    C. Axon
    D. None of the above
    Ans. B
    Explanation:
    A microscopic gap between a pair of adjacent neurons over which nerve impulses pass when going from one neuron to the next is called synapse.

    General Knoledge eBook

    7. In our body involuntary actions are controlled by:
    A. Medulla in Hindbrain
    B. Medulla in Forebrain
    C. Medulla in Spinal Cord
    D. Medulla in Midbrain
    Ans. A
    Explanation:
    Medulla in Hindbrain controls the involuntary actions of our body.
    8. Those reflex actions which involve brain are called:
    A. Stimulus
    B. Cerebral reflexes
    C. Spinal reflexes
    D. Reflex arc
    Ans. B
    Explanation:
    Those reflex actions which involve brain are called cerebral reflexes. They occur in the organs present in the head because these organs are directly connected to the brain.
    9. Pons, cerebellum and medulla are part of which brain?
    A. Forebrain
    B. Midbrain
    C. Hindbrain
    D. None of the above
    Ans. C
    Explanation:
    The brain is broadly divided into three regions: forebrain, midbrain and hindbrain. The forebrain mainly consists of cerebrum. The midbrain does not have any further divisions. The hindbrain consists of three centres called pons, cerebellum and medulla.
    10. Spinal Cord originates from which part of the brain?
    A. Cerebellum
    B. Medulla
    C. Pons
    D. Cerebrum
    Ans. B
    Explanation:
    From Medulla Spinal cord originates. Medulla controls various involuntary actions such as heart beat, breathing, blood pressure and peristaltic movements of alimentary canal. Medulla is also the controlling centre for reflexes such as swallowing, coughing, sneezing, secretion of saliva and vomiting.
    Therefore, the function of Nervous System is to coordinate the activities of our body. It is the control system of all our actions, thinking and behaviour. It helps all other systems of our body to work together.

    Do you know which Human Body Organs can be donated

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK