Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Civil Disobedience Movement during British India

30-MAY-2017 18:00

    The Civil Disobedience Movement was the third mass movement in India against the tyranny of the British rule. The attitude changed because in the Second World War the Japanese were triumphing and they had already overrun Singapore and Malaya. Hence, Indian Freedom Fighter thought that if the British presence in India compelled Japanese to invade India. Here, 10 GK Questions and Answers on the Civil Disobedience Movement during British India are designed to concretise the readings of the aspirant and also it attunes them for upcoming examinations.

     MK Gandhi

    1. Why Salt was chosen as the central formula for the Civil Disobedience Movement?

    A. Salt in a flash linked the ideal of swaraj with almost concrete and universal grievance of the rural poor.

    B. Salt afforded a paltry but psychologically important income like Khadi, for the poor through self-help group.

    C. It offered to the urban adherents the opportunity of a symbolic identification with mass suffering.

    D. All of the above

    Ans: D

    2. Which of the following was one of the eleven demands of MK Gandhi before Civil Disobedience Movement?

    A. Reduce expenditure on the military and civil administration by 50 per cent.

    B. Change Arms Act allowing popular control of issue of firearms licences

    C. Only A

    D. Both A & B

    Ans: D

    3. Who among the following was the founder of Khudai Khidmatgars?

    A. Khan Abdul Gaffar Khan

    B. P Krishna Pillai

    C. K Kelappan

    D. C Rajagopalachari

    Ans: A

    4. The Chittagong Revolt Group was started by:

    A. Abbas Tayabji

    B. Surya Sen

    C. GD Birla

    D. Sarojini Naidu

    Ans: B

    GK Questions and Answers on Swadeshi Movement during British India

    5. Who among the following instigated the aboriginal Kachari villagers in Assam to break forest laws?

    A. Somra Majhi

    B. Bonga Majhi

    C. Chandraprabha Saiktani

    D. JM Sengupta

    Ans: C

    6. Who formulated 'A Tentative Socialist Programme' for India and a Congress Socialist Party was started in 1934?

    A. Sampunanand

    B. Yusuf Meher Ali

    C. NV Gadgil

    D. Swami Govindanand

    Ans: A

    7. Consider the following statement (s) related to the personalities associated with Civil Disobedience Movement.

    I. K.M. Ashraf was India’s first Marxist historian, was associated with the movement.

    II. N.V. Gadgil supported the temple entry movement in 1929 on socialist norms established friendly ties with the non-Brahmin Satyashodhak Samaj (represented by Keshsvrao Jedhe of Poona).

    Which of the following statement (s) is/are correct?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    GK Questions and Answers on Non-Cooperation Movement during British India

    8. Who  led a salt march from Trichinopoly to Vedaranniyam on the Tanjore coast in Tamil Nadu?

    A. Surya Sen

    B. K Kelappan

    C. P Krishna Pillai

    D. C. Rajagopalachari

    Ans: D

    9. In which of the following session Indian National Congress passed the resolution of Fundamental Rights and the Economic Policy?

    A. Karachi Session of March 1931

    B. Bombay Session of August 1942

    C. Delhi Session of September 1938

    D. Lahore Session of July 1930

    Ans: A

    10. How many kilometer covered by MK Gandhi during Dandi March?

    A. 200 Miles

    B. 240 Miles

    C. 250 Miles

    D. 260 Miles

    Ans: B

    In the above 10 GK Questions and Answers on the Civil Disobedience Movement during British India are created to attunes the aspirants for upcoming examinations.  

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on