Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Geography of Australia

09-APR-2018 16:55
    GK Questions and Answers on the Geographical Facts of Australia

    Australia is the smallest continent and the largest island of the world. The name Australia is derived from the Latin word “Australis” which means “southern”. The continent lies in the South Hemisphere.

    1. Which of the following imaginary line passes through the middle of the continent?

    A. Tropic of Capricorn

    B. Tropic of Cancer

    C. Equator

    D. 0 Degree longitude

    Ans: A

    Explanation: The Tropic of Capricorn passes through the middle of the Australian continent. Hence, A is the correct option.

    2. The chain of very high plateaus in Australia is called______.

    A. Great Barrier Reef

    B. Great Dividing Range

    C. Great Artesian Basin

    D. Australasia

    Ans: B

    Explanation: In the eastern part of Australia is found high land which runs parallel to the coast. This chain of very high plateaus is called Great Dividing Range.

    3. The name Australia is derived from the Latin word “Australis” which means ______.

    A. "northern"

    B. "western"

    C. “southern”

    D. "Reverina"

    Ans: C

    Explanation: The name Australia is derived from the Latin word “Australis” which means “southern”. The names date back to a 2nd-century legend of “terra Australis incognita” (the unknown southern land). When the explorer Matthew Flinders first encountered the country, he named it Terra Australis. This was later abbreviated into Australia. Hence, C is the correct option.

    4. Which of the following is the highest peak in Australia?

    A. Mawson Peak

    B. Mt. Townsend

    C. Mt Cook

    D. Mt. Kosciusko

    Ans: D

    Explanation: Mt. Kosciusko is the highest peak in Australia. Mt. Townsend ranks as second. Hence, D is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Geographical facts of Asia

    5. Which of the following is the highest peak in New Zealand?

    A. Mawson Peak

    B. Mt. Townsend

    C. Mt Cook

    D. Mt. Kosciusko

    Ans: C

    Explanation: Mt Cook is the highest peak of New Zealand. It lies in the Southern Alps, the mountain range which runs the length of the South Island. Hence, C is the correct option.

    6. Who among the following discovered Australia for the first time in 1770?

    A. James Cook

    B. Matthew Flinders

    C. Stephen Hawkins

    D. Vasco de Gama

    Ans: A

    Explanation: Australia was discovered for the first time in 1770, by James Cooke. He landed near the Sydney harbour.

    7. Which of the following grassland in Australia is called as 'Parkland of Australia'?

    A. Savanna

    B. Downs

    C. Steppes

    D. Pampas

    Ans: B

    Explanation: The Downs grassland in Australia is called as 'Parkland of Australia'. Hence, B is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Geographical Facts of Africa

    8. Which is the largest reef system in the world?

    A. Great Barrier Reef

    B. Great Dividing Range

    C. Great Artesian Basin

    D. Australasia

    Ans: A

    Explanation: The Great Barrier Reef is found off of the coast of Australia and is the largest reef system in the world. Hence, A is the correct option.

    9. How many time zones are in Australia?

    A. One

    B. Two

    C. Three

    D. Four

    Ans: C

    Explanation: There are three main time zones in Australia. It is equal to Greenwich Meantime plus 10 hours (GMT +10). Hence, C is the correct option.

    10. Which of the following animal in Australia is called 'Laughing Jacks'?

    A. Kangaroo

    B. Kookaburra

    C. Koala

    D. Emu

    Ans: B

    Explanation: Kookaburra and Lyre Bird are unique creatures found in Australia. The former can laugh and later is a great mimic. Kookaburra is also called 'Laughing Jacks'. Hence, B is the correct option.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK