Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Governors-General of British India

27-FEB-2018 14:29
    GK Questions and Answers on the Governors-General of British India

    The office of Governor-General was created under the Regulating Act of 1773. It was the First Parliamentary Ratification, Codification, Confirmation, Justification or Authorization defines the Powers and Responsibilities of the Various Organs of the East India Company including its territorial control over Bengal. In this article, we have created 10 GK Questions and Answers on the Governors-General of British India, according to the evolving nature of competitive examinations.

    1. In which year the office of Governor-General was created during British India?

    A. 1773 AD

    B. 1757 AD

    C. 1760 AD

    D. 1765 AD

    Ans: A

    Explanation: The Regulating Act of 1773 designated the Governor-General of Bengal and created an Executive Council of four members to assist him. Hence, A is the correct option.

    2. Who was the first Governor-General of Bengal?

    A. Roger Drake

    B. Warren Hastings

    C. Lord Cornwallis

    D. Sir John Shore

    Ans: B

    Explanation: The Regulating Act was passed in the British Parliament in June 1773. The act provided for appointment of a Governor-General along with four Councillors in the Presidency of Fort William (Calcutta), jointly called the Governor-General in Council. Lord Warren Hastings was the first Governor-General of Bengal. Hence, B is the correct option.

    3. Who among the following is popularly known as 'Father of Civil Services in India'?

    A. Cartier

    B. Harry Verelst

    C. Lord Cornwallis

    D. Warren Hastings

    Ans: C

    Explanation: Warren Hastings laid the foundation of civil service and Lord Cornwallis reformed, modernised and rationalised it. Hence, Charles Cornwallis is known as the 'Father of Civil Service in India'. C is the correct option.

    GK Questions and Answers on the development of judicial system during British India

    4. Match the following

      Set I

    a. Warren Hastings

    b. Lord Cornwallis

    c. Sir John Shore

    d. Lord Wellesley

      Set II

    1. Subsidiary Alliance system

    2. Policy of Non-Interference

    3. Permanent Settlement in Bengal

    4. Abolished Dual system

    Code:

        a   b   c   d

    A. 4   3   2   1

    B. 3   1   2   4

    C. 1   4   3   2

    D. 4   1   2   3

    Ans: A

    Explanation:

    Warren Hastings: Abolished Dual system

    Lord Cornwallis: Permanent Settlement in Bengal

    Sir John Shore: Policy of Non-Interference

    Lord Wellesley: Subsidiary Alliance system

    5. Match the following

       Set I

    a. William Jones

    b. Thomas Munro

    c. Lord William Bentinck

    d. Lord Hardinge

       Set II

    1. Ryotwari settlement in Madras

    2. Abolition / Prohibition of Sati

    3. Asiatic Society of Bengal

    4. Prohibition of female infanticide and human sacrifice among Gonds of central India

    Code:

        a   b   c   d

    A. 4   3   2   1

    B. 3   1   2   4

    C. 1   4   3   2

    D. 4   1   2   3

    Ans: B

    Explanation:

    William Jones: Asiatic Society of Bengal

    Thomas Munro: Ryotwari settlement in Madras

    Lord William Bentinck: Abolition / Prohibition of Sati

    Lord Hardinge: Prohibition of female infanticide and human sacrifice among Gonds of central India

    6. Which British Governor-General founded the Public Work Department (P.W.D) in India?

    A. Lord Ellenborough

    B. Lord Auckland

    C. Lord Dalhousie

    D. Lord Hardinge

    Ans: C

    Explanation: Before Lord Dalhousie, military boards were in charge of the construction of Public Works. Hence, Civilian works were completely neglected by the military board. A separate Public Works Department was established by Lord Dalhousie. C is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Acts before 1857 during British India

    7. Who among the following British Governor-General abolished the slavery in India?

    A. Lord Ellenborough

    B. Sir Charles (Lord) Metcalfe

    C. Lord Auckland

    D. Lord Amherst

    Ans: A

    Explanation: The Indian Slavery Act, 1843 was an act passed in British India under East India Company rule, which outlawed many economic transactions associated with slavery. Lord Ellenborough was the British Governor-General when the slavery was abolished.

    8. Who was the British Governor-General when Bombay was designated as Presidency?

    A. Lord Hastings

    B. Lord Amherst

    C. Lord Bentinck

    D. Lord Auckland

    Ans: A

    Explanation: Lord Hastings was the British Governor-General when Bombay was designated as Presidency. A is the correct option.

    9. Which of the following is correct chronology of annexation under the Doctrine of Lapse by Lord Dalhousie?

    I. Satara

    II. Jaitpur and Sambalpur

    III. Nagpur and Jhansi

    IV. Tanjore and Arcot

    V. Udaipur (Chhattisgarh)

    Code:

    A. V, IV, III, II and I

    B. IV, V, III, I and II

    C. I, II, III, IV and V

    D. V, IV, I, II and III

    Ans: C

    Explanation: The company took over the princely states of Satara (1848), Jaitpur and Sambalpur (1849), Nagpur and Jhansi (1854), Tanjore and Arcot (1855) and Udaipur (Chhattisgarh-1860) under the terms of the doctrine of lapse. Hence, C is the correct option.

    10. The English was made the official language of India under the reign of which governor-general?

    A. Lord William Bentinck

    B. Lord Auckland

    C. Lord Metcalfe

    D. Lord Hardinge

    Ans: A

    Explanation: Lord William Bentinck made the Persian and a Vernacular language for the court proceeding in lower court and made English language as official language for Supreme Court proceeding. A is the correct option.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK