GK Questions and Answers on the Acts before 1857 during British India

06-FEB-2018 12:54
    GK Questions and Answers on the Acts before 1857 during British India

    The British came as a trader, but political hostility in India pushes them to start their career as a territorial power. They bring numerous acts and reforms to shape the administrative as well as a legislative structure that suits them. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Acts before 1857 during British India with an explanation which will be helpful for the aspirants of the competitive exams like UPSC/PCS/SSC/CDS etc.

    1. Which of the following Act of British India designated the Governor-General of Bengal?

    A. Regulating Act, 1773

    B. Pitt’s India Act of 1784

    C. Charter Act of 1793

    D. Charter Act of 1813

    Ans: A

    Explanation: Regulating Act of 1773 designated the Governor-General of Bengal and created an Executive Council of four members to assist him. Lord Warren Hastings was the first Governor-General of Bengal. A is the correct option.

    2. Which of the following Act of British India provided for the establishment of a Supreme Court at Calcutta?

    A. Regulating Act, 1773

    B. Pitt’s India Act of 1784

    C. Charter Act of 1793

    D. Charter Act of 1813

    Ans: A

    Explanation: Regulating Act of 1773 was passed to regulate the activities of the company in India. For the administration of justice, the act proposed the setting up of a supreme court at Calcutta. Hence, A is the correct option.

    3. Which of the following British Act gave exclusive trade privileges to the British East India Company?

    A. Regulating Act, 1773

    B. Pitt’s India Act of 1784

    C. Charter Act of 1793

    D. Charter Act of 1813

    Ans: C

    Explanation: Charter Act, 1793 AD provisionalised the Company’s trade monopoly with India. The realm of Governance of Governor-General increased over the Governors of Bombay and Madras. Act had provided the exclusive trade privileges and renewed twenty years. C is the correct option.

    GK Questions and Answers on the causes, nature and importance of 1857 Revolt

    4. Which of the following British Act envisages the Parliamentary system of Government?

    A. Charter Act of 1793

    B. Charter Act of 1813

    C. Charter Act of 1833

    D. Charter Act of 1853

    Ans: D

    Explanation: The Charter Act of 1853 empowered the British East India Company to retain the territories and the revenues in India in trust for the crown not for any specified period as preceding Charter Acts had provided but only until Parliament should otherwise direct. This was framed on the basis of reports made by the select committees of enquiry in 1852. D is the correct option.

    5. Which of the following British Act introduces Indian Civil Service as an open competition?

    A. Charter Act of 1793

    B. Charter Act of 1813

    C. Charter Act of 1833

    D. Charter Act of 1853

    Ans: D

    Explanation: The Charter Act of 1853 empowered the British East India Company to retain the territories and the revenues in India in trust for the crown. It introduced an open competition system of selection and recruitment of civil servants. The covenanted civil service was thus thrown open to the Indians also. Accordingly, the Macaulay Committee (the Committee on the Indian Civil Service) was appointed in 1854. D is the correct option.

    6. Consider the following statement (s) is/are related to the Charter Act of 1833.

    I. It allowed missionaries for spreading the Christianity in India.

    II. It made British East India Company as an administrative body.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: B

    Explanation: Charter Act of 1833 was the outcome of Industrial Revolution in England which envisages that Indian’s had to function as market for the English mass production on the basis of ‘Laissez Faire’. It ended the activities of the East India Company as a commercial body, which became a purely administrative body. It provided that the company’s territories in India were held by it ‘in trust for His Majesty, His heirs and successors’. Hence, B is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Cooperative Movements in India

    7. Match the following

       Set I

    a. Charter Act of 1833

    b. Charter Act of 1853

    c. Charter Act of 1813

    d. Charter Act of 1793

       Set II

    1. Power of Governor-General increased over the Governors of Bombay and Madras.

    2. Allowed missionaries for spreading the Christianity in India.

    3. Enshrines that the office of Governor-General assisted by 6 members

    '4. British East India Company became a purely administrative body.'

    Code:

     

       a   b    c     d

    A. 1   2    3     4

    B. 4   1    3     2

    C. 4   3    2     1

    D. 1   4    2     3

    Ans: C

    Explanation:

    Charter Act of 1793- Power of Governor-General increased over the Governors of Bombay and Madras.

    Charter Act of 1813-Allowed missionaries for spreading the Christianity in India.

    Charter Act of 1833-British East India Company became a purely administrative body.

    Charter Act of 1853-Enshrines that the office of Governor-General assisted by 6 members.

    C is the correct option.

    8. Consider the following.

    I. The office of Governor-General of Bengal replaced with the Governor-General of India.

    II. Lord William Bentinck became the “First Governor General of British India”.

    Which of the above statement (s) is/are correct about the main features of The Charter Act of 1833?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    Explanation: Charter Act of 1833 made the Governor-General of Bengal as the Governor-General of India and vested in him all civil and military powers. Thus, the act created, for the first time, a Government of India having authority over the entire territorial area possessed by the British in India. Lord William Bentick was the first governor-general of India. C is the correct option.

    9. Assertion (A): Pitt’s India Act of 1784 distinguished between the commercial and political functions of the British East India Company.

    Reason (R): Pitt’s India Act of 1784 allowed the Court of Directors to manage the commercial affairs but created a new body called Board of Control to manage the political affairs. Thus, it established a system of double government.

    Codes:

    A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. Both A & R is not true

    Ans: A

    Explanation: In a bid to rectify the defects of the Regulating Act of 1773, the British Parliament passed the Amending Act of 1781, also known as the Act of Settlement. The next important act was the Pitt’s India Act of 1784. Thus, the act was significant for two reasons: first, the Company’s territories in India were for the first time called the ‘British possessions in India’; and second, the British Government was given the supreme control over Company’s affairs and its administration in India. Hence, A is the correct option because both A and R is true and R is the correct explanation of A.

    10. Who was the first Governor-General of Bengal?

    A. Lord Warren Hastings

    B. Lord William Bentinck

    C. Lord Mayo

    D. Robert Clive

    Ans: A

    Explanation: Regulating Act of 1773 designated the Governor of Bengal as the ‘Governor-General of Bengal’ and created an Executive Council of four members to assist him. The first such Governor-General was Lord Warren Hastings.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK