Jagran Josh Logo
  1. Home
  2.  |  
  3. GK for Exams

GK Questions and Answers on the Cooperative Movements in India

31-JAN-2018 17:26
    GK Questions and Answers on the Cooperative Movements in India

    The term 'cooperative' means working together and with others for a common purpose. It can be defined as an autonomous association of persons united voluntarily to meet their common economic, social, and cultural needs and aspirations through a jointly-owned and democratically-controlled enterprise". Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Cooperative Movements in India with an explanation which will be helpful for the aspirants of the competitive exams like UPSC/PCS/SSC/CDS etc.

    1. Which of the following statement (s) is/are correction definition of Cooperative Societies?

    A. It is an autonomous association of persons united voluntarily to meet their common economic, social, and cultural needs and aspirations through a jointly-owned and democratically-controlled enterprise".

    B. It is a non-profit organization that operates independently of any government, typically one whose purpose is to address a social or political issue.

    C. Both A and B

    D. None of the above

    Ans: A

    Explanation: A cooperative societies is "an autonomous association of persons united voluntarily to meet their common economic, social, and cultural needs and aspirations through a jointly-owned and democratically-controlled enterprise". It is a non-profit community organizations as well as businesses owned and managed by the people who use their services. Hence, A is the correct option.

    2. Which of the following act structured and shape the cooperative movement in India?

    A. Deccan Agriculture Relief Act (1879)

    B. Cooperative Credit Societies Act, 1904

    C. Land Improvement Loan Act (1883)

    D. Agriculturists Loan Act (1884)

    Ans: B

    Explanation: British government came forward and passed three acts- the Deccan Agriculture Relief Act (1879), the Land Improvement Loan Act (1883) and the Agriculturists Loan Act (1884). But Cooperative movement came with structure and shape when British enactment of the Cooperative Credit Societies Act, 1904. Hence, B is the correct option.

    3. Consider the following statement (s) is/are related to the Co-operative Movement in post-Independence era.

    I. In 1958, the National Development Council (NDC) had recommended a national policy on cooperative societies.

    II. In 1984, Parliament of India enacted an act to remove the plethora of different laws governing the same types of societies.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    Explanation: India's first Prime Minister Pt. Jawaharlal Nehru had strong faith in the cooperative movement. In 1958, the National Development Council (NDC) had recommended a national policy on cooperatives and also for training of personnel's and setting up of Co-operative Marketing Societies. In 1984, Parliament of India enacted the Multi-State Cooperative Societies Act to remove the plethora of different laws governing the same types of societies. Hence, C is the correct option.

    GK Questions and Answers on Swadeshi Movement during British India

    4. Match the following

       Set I

    a. All-India Rural Credit Survey Committee Report

    b. Chaudhary Brahm Prakash Committee

    c. Mirdha Committee

    d. Jagdish Kapoor Committee

      Set II

    1. 1954

    2. 1990

    3. 1996

    4. 2000

    Code:

        a   b    c    d

    A. 1   4    3    2

    B. 4   2    3    1

    C. 4   3    1    2

    D. 1   2    3    4

    Ans: D

    Explanation: All-India Rural Credit Survey Committee was appointed in 1951 and submitted its report in 1954. Chaudhary Brahm Prakash Committee which proposed a model law was appointed in 1990 and submitted its Report in May, 1991. The Department of Agriculture and Cooperation constituted an Advisory Committee on Cooperation under the Chairmanship of Shri R.N. Mirdha in September, 1996 to advise the Central Government on matters relating to the policy to be adopted to ensure the autonomous working of the cooperatives, enabling them to function as democratically and professionally managed bodies. Jagdish Kapoor Committee was constituted in 2000. Hence, D is the correct option.

    5. What was the objective National Policy on Co- operatives in 2002?

    A. Provide support for promotion and development of cooperatives

    B. Reduction of regional imbalances

    C. Strengthening of cooperative education, training and human resource development.

    D. All of the above

    Ans: D

    Explanation: Government of India announced a National Policy on Co-operatives in 2002. The ultimate objective of the National Policy is to-(a) Provide support for promotion and development of cooperatives; (b) Reduction of regional imbalances; (c)Strengthening of cooperative education, training and human resource development.

    6. Consider the following statement (s) is/are related with the Cooperative sector in Indian Constitution.

    I. Under article 43 of Indian Constitution envisages that- Living wage, etc., for workers.

    II. Right to form cooperatives can also be construed as a Fundamental Right, Article 14 – (Right to Equality) and Article 19(1)(c) as ‘Right to form Associations or Unions.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    Explanation: Directive Principles of State Policy enshrines under article 43 that the State shall endeavour to secure, by suitable legislation or economic organisation or in any other way, to all workers, agricultural, industrial or otherwise, work, a living wage, conditions of work ensuring a decent standard of life and full enjoyment of leisure and social and cultural opportunities and, in particular, the State shall endeavour to promote cottage industries on an individual or co-operative basis in rural areas. Under article 14 of Indian Constitution, the State shall not deny to any person equality before the law or the equal protection of the laws within the territory of India Prohibition of discrimination on grounds of religion, race, caste, sex or place of birth as well as Article 19(1)(c) in the Constitution Of India given right to form associations or unions. Hence, C is the correct option.

    GK Questions and Answers on Non-Cooperation Movement during British India

    7. Which of the following is not correctly matched?

    A. Vikhe Patil Committee - 2001

    B. V. S. Vyas Committee - 2001 and 2004

    C. Land Improvement Loan Act - 1883

    D. Agriculturists Loan Act -1888

    Ans: D

    Explanation: Vikhe Patil Committee was constituted in 2001.V. S. Vyas Committee was formed in 2001 and submitted its report in 2004. Agriculturists Loan Act was enacted in 1884. Agriculturists Loan Act was passed in 1884. Hence, D is the correct option.

    8. Which of the following is not one of the features of Cooperative Societies?

    A. Voluntary membership

    B. Legal status

    C. Limited liability

    D. Profit Orientation

    Ans: D

    Explanation: The Cooperative Society is a voluntary association of persons, who join together with motive of welfare of the members. Hence, D is the correct option.

    9. Which of the following is related to the principle of 'one man one vote'?

    A. Democratic Principles

    B. Support from Government

    C. Economy in operations

    D. Socialist Orientation

    Ans: A

    Explanation: The Democratic principles of ‘one man one vote’ govern the cooperative society. Irrespective of the amount of capital contribution by a member, each member is entitled to equal voting rights. Hence, A is the correct option.

    10. Which of the following cooperative society are formed to protect the interest of consumers?

    A. Producer's cooperative societies

    B. Consumer's cooperative societies

    C. Consumer Forum

    D. None of the above

    Ans: B

    Explanation: The Consumer's cooperative societies are formed to protect the interest of consumers. Its members are consumers who want to obtain good quality products at reasonable prices. Hence, B is the correct option.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK