GK Questions and Answers on the causes, nature and importance of 1857 Revolt

01-FEB-2018 18:13
    GK Questions and Answers on the causes, nature and importance of 1857 Revolt

    The Revolt of 1857 was the first rebellion against the British East India Company. The issue of greased cartridges and military grievances has been over-emphasized, as the factor for the Revolt of 1857. However, the recent research has proved that the cartridge was neither the only cause nor even the most important. In fact, the multiple causes, i.e., social-religious-political- economic worked together to produce the rebellion. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the causes, nature and importance of 1857 Revolt with an explanation which will be helpful for the aspirants of the competitive exams like UPSC/PCS/SSC/CDS etc.

    1. Which of the following was not the social and religious reason for the Revolt of 1857?

    A. Adoption of free trade imperialism from 1800, de-industrialization and drain of wealth

    B. Abolition of Sati in 1829

    C. Hindu Widow Remarriage Act of 1856

    D. Doctrine of Lapse

    Ans: A

    Explanation: The issue of greased cartridges and military grievances has been over-emphasized, as the factor for the Revolt of 1857. The British had abandoned its policy of non-interference in the socio-religious life of the Indians like Abolition of Sati (1829), Hindu Widow Remarriage Act (1856), allowing Christian missionaries and the modification in Religious Disabilities Act of 1850 which envisages that the change in religion would not debar a son from inheriting the property of his heathen father. Hence, A is the correct option.

    2. Which of the following pair is not correctly matched?

    A. Barrackpore: Mangal Pandey

    B. Delhi: Bahadur Shah II, General Bakht Khan

    C. Delhi: Maulavi Ahmadullah

    D. Lucknow: Begum Hazrat Mahal, Birjis Qadir, Ahmadullah

    Ans: C

    Explanation: Maulavi Ahmadullah declared the revolt as Jihad against English in Faizabad. Hence, C is the correct option.

    3. Which of the following pair is correctly matched?

    A. Kanpur: Nana Sahib, Rao Sahib (nephew of Nana), Tantia Tope, Azimullah Khan (advisor of Nana Sahib)

    B. Alahabad :   Maulavi Liyakat Ali

    C. Farrukhabad : Tufzal Hasan Khan

    D. All of the above

    Ans: D

    Explanation: Kanpur was revolted against British East India Company under the leadership of Nana Sahib, Rao Sahib (nephew of Nana), Tantia Tope, Azimullah Khan (advisor of Nana Sahib).  

    GK Questions and Answers on Tribal Rebellions of Indian History

    4. Consider the following statement (s) related to the causes of failure of 1857 revolt.

    I. Lack of unity and coordination

    II. Lack of military strategy

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    Explanation: Some of the local rulers like Scindia of Gwalior, the Holkar of Indore, the Nizam of Hyderabad, the Raja of Jodhpur, the Nawab of Bhopal, the rulers of Patiala, Sindh, and Kashmir and the Rana of Nepal provided active support to the British. The military equipment of the rebels was inferior and comparative lack of effective leadership. Hence, C is the correct option.

    5. Which of the following was the impact of 1857 revolt?

    A. Doctrine of Lapse was withdrawn

    B. End of Peshwaship and the Mughal rule

    C. control of Indian administration was passed on to the British Crown

    D. All of the above

    Ans: D

    Explanation: The Revolt of 1857 was an extremely important event in Indian history. It was more a product of Sepoy but was accumulated grievances of the people against the Company’s administration and of their dislike for the foreign regime. The control of Indian administration was passed on to the British Crown by the Government of India Act, 1858 which resulted withdrawal of the Doctrine of lapse and the beginning of a new rule which means end of Mughal rule as Peshwa rule. Hence, D is the correct option.

    6. Who among the following British officer captured Banaras during the revolt of 1857?

    A. General John Nicholson

    B. Sir Hugh Wheeler

    C. Colonel Oncell

    D. William Taylor and Eye

    Ans: C

    Explanation: During the revolt of 1857, Allahabad and Banaras were revolted under the leadership of Maulvi Liyakat Ali and the revolt was ended when British officer Colonel Oncell captured Banaras. Hence, C is the correct option.

    7. Who among the following British officer died soon due to a mortal wound received during the fighting during 1857 revolt in Delhi?

    A. General John Nicholson

    B. Sir Hugh Wheeler

    C. Major Hudson

    D. General Neil

    Ans: A

    Explanation: General John Nicholson was a Victorian era military officer known for his role in British India. He died on 23 September 1857, in a small bungalow in the cantonments of Delhi, as a result of wounds received during the 1857 revolt. Hence, A is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Cooperative Movements in India

    8. Match the following

       Set I

    a. Henry Lawrence

    b. Major General Havelock

    c. William Taylor and Eye

    d. Hugh Rose

       Set II

    1. He was Chief Commissioner of Awadh and died during the seizure of British residency by rebels at Lucknow on 2nd July, 1857.

    2. He defeated the rebels (Nana Sahib's force) on 17th July, 1857 and died at Lucknow in December 1857.

    3. He suppressed the revolt at Arrah in August 1857.

    4. He suppressed the revolt at Jhansi and recaptured Gwalior on 20th June, 1858. The whole of Central India and Bundelkhand was brought under British control by him.

    Code:

       a   b    c    d

    A. 1   2    3    4

    B. 4   3    2    1

    C. 1   4    2    3

    D. 4   1    3    2

    Ans: A

    Explanation:

    Major General Havelock

    He defeated the rebels (Nana Sahib's force) on 17th July, 1857 and died at Lucknow in December 1857.

    William Taylor and Eye

    He suppressed the revolt at Arrah in August 1857.

    Hugh Rose

    He suppressed the revolt at Jhansi and recaptured Gwalior on 20th June, 1858. The whole of Central India and Bundelkhand was brought under British control by him.

    Hence, A is the correct option.

    9. Assertion (A): Lack of coordination and central leadership

    Reason (R): Some of the local rulers like Scindia of Gwalior, the Holkar of Indore, the Nizam of Hyderabad, the Raja of Jodhpur, the Nawab of Bhopal, the rulers of Patiala, Sindh, and Kashmir and the Rana of Nepal provided active support to the British.

    Codes:

    A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. Both A & R is not true

    Ans: A

    Explanation: The aging Bahadur Shah was neither a brave general not an astute leader of people. Many native Indian states, influenced by the example of powerful Hyderabad, did not join the revolt. Sikh soldiers of the Punjab area remained loyal to the British throughout. Hence, A is the correct option because both A and R is true and R is the correct explanation of A.

    10. Which of the following act abolished all laws affecting the rights of persons converting to another religion or caste?

    A. Abolition of Sati (1829)

    B. Hindu Widow Remarriage Act (1856)

    C. Religious Disabilities Act of 1850

    D. None of the above

    Ans: C

    Explanation: The Religious Disabilities Act of 1850 was a law passed in British India under East India Company rule that abolished all laws affecting the rights of persons converting to another religion or caste. The new Act allowed Indians who converted from one religion to other religion equal rights under no law, especially in the case of inheritance. Hence, C is the correct option.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK