Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on Tribal Rebellions of Indian History

09-MAY-2017 12:08

    Tribal population being conservative were interested in retaining the existing salient features of their society. Tribal movements were inspired by revolutionary tendencies. They wanted to make use of the situation to fight and eliminate evils and ill tendencies that existed in the contemporary tribal society. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on Tribal Rebellions of Indian History for general awareness.

    Peasant Movement

    1. Munda Uprising/Rebellion took place in which region?

    A. Assam

    B. Chhotangapur region Ranchi

    C. Andhra Pradesh

    D.  Punjab

    Ans: B

    2. Which of the following tribal rebellion was made famous by Bankim Chandra Chaterjee through his novel Anandmath?

    A. Sanyasi Rebellion

    B. Revolt of Ramosis

    C. Kittur Rising

    D. Sambalpur Outbreaks

    Ans: A

    GK Quiz on Ancient Indian School of Art

    3. Who was the leader of the Bundela Revolt's of Bundelkhand?

    A. Dhar Rao Pawar and Narsing Dattatreya Pettkar

    B. Phond Savant-(leading noble) and Anna Sahib (heir apparent)

    C. Madhukar Shah and Jawahir Singh

    D. Phoolchand

    Ans: C

    4. Why was the Kuka Movement started?

    A. Movement against the moneylenders

    B. Resentment of the peasants against the operession of zamindars

    C. Forced cultivation off Indigo without any proper remuneration

    D. Degeneration of Sikh religion and loss of sikh sovereignty

    Ans: D

    GK Quiz on Vijaynagar & Bahmani Kingdom

    5. Which of the following is not tribal movement?

    A. Tebhaga movement

    B. Chuars movement

    C. Bhils movement

    D. Kolis movement

    Ans: A

    6. Which of the following uprising/rebellion is also known as Ulgulan (great commotion)?

    A. Ramosi Uprising

    B. Munda Uprising/Rebellion

    C. Santhal Rebellion

    D. Kol Uprising

    Ans: B

    GK Quiz on First War of Independence (1857)

    7. Consider the following statement (s) related to the Naikdas movement.

    I. Revolt of Naikdas under Rupsingh in 1858 and conclusion of peace between British

    II. Rupsingh in 1859; their revolt again in 1868, and establishment of a kingdom with Joria as the spiritual head of Rupsingh as temporal head; suppression of the revolt after the capture and execution of Rupsingh and Joria.

    Which of the following is/are correct statement (s)?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    8. Which of the following statement (s) is/are correct about Kol Revolt?

    A.  It rose when region leased out to Hindu, Muslim and Sikh money-lenders for revenue collection.

    B. The most significant uprising was the Durjol Singh led revolt in 1789-90 which was brutally put down by the govern­ment.

    C. Both A & B

    D. Neither A nor B

    Ans: A

    GK Quiz on Reform Movements in Western & Southern India

    9. Find out the odd one.

    A. Kols- Chhota Nagpur

    B. Koyas- Rampa Region

    C. Singhos- Assam

    D. Pagal Panti Movement- Andhra pradesh

    Ans: D

    10. Which of the following is not correct pair?

    A. Tebhaga movement- Lucknow

    B. Bardoli Satygarha- Gujarat

    C. All India Kisan Congress- Lucknow

    D. Eka Movement- Madari Pasi

    Ans: A

    In the above GK Questions and Answers on Tribal Rebellions of Indian History for general awareness that will concretise the our readings and understandings for better tomorrows.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK