Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Green Revolution

05-APR-2018 10:29
    GK Questions and Answers on the Green Revolution

    The Green Revolution in India was an effort to increase agricultural production with the help of industrial agriculture technologies, such as hybrid seeds, fertilizers, pesticides, and irrigation. It was funded by the U.S. and Indian governments and the Ford and Rockefeller Foundations.

    1.  Green Revolution in India was introduced in 20th century during decade’s of_______for adopting new agricultural strategy.

    A. 1960s

    B. 1970s

    C. 1950s

    D. 1990s

    Ans: B

    Explanation: Green Revolution in India was introduced in the 20th century during the decade’s of 1970s for adopting a new agricultural strategy. It changed India’s status from a food-deficient country into one of the world's leading agricultural nations. Hence, B is the correct option.

    2. Who among the following used the term 'Evergreen Revolution' for increasing agricultural production in India?

    A. Norman Borlaug

    B. M.S Swaminathan

    C. Raj Krishna

    D. R.K.V Rao

    Ans: B

    Explanation: Swaminathan coined the term ‘’Evergreen Revolution” to highlight the pathway of increasing production and productivity in a manner such that short and long term goals of food production are not mutually antagonistic. Hence, B is the correct option.

    3. Who is the father of Green Revolution in the World?

    A. Norman Borlaug

    B. M.S Swaminathan

    C. Raj Krishna

    D. R.K.V Rao

    Ans: A

    Explanation: Norman Borlaug is the father of Green Revolution in the World. Hence A is the correct option.

    4. Norman Borlaug was from which country?

    A. United States of America

    B. Mexico

    C. Australia

    D. New Zealand

    Ans: A

    Explanation: Norman Ernest Borlaug, an American agronomist and humanitarian who led initiatives worldwide that contributed to the extensive increases in agricultural production termed the Green Revolution. Hence, A is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Cultivation of Food Grain Crops in India

    5. Who was the father of Green Revolution in India?

    A. Norman Borlaug

    B. M.S Swaminathan

    C. Raj Krishna

    D. R.K.V Rao

    Ans: B

    Explanation: M.S Swaminathan is an Indian geneticist and international administrator, renowned for his leading role in India's Green Revolution a program under which high-yield varieties of wheat and rice seedlings were planted in the fields of poor farmers. He is known as "Indian Father of Green Revolution". Hence, B is the correct option.

    6. Green Revolution refers to___________.

    A. Use of green manure

    B. Grow more crops

    C. High Yield Variety Programme

    D. Green Vegetation

    Ans: C

    Explanation: The Green Revolution in India refers to a period of time when agriculture in India improved due to the adoption of modern methods and technology such as high yielding variety seeds (HYV seeds). Hence, C is the correct option.

    7. The Green Revolution in India was an introduction of high-yielding varieties (HYV) of seeds for _________.

    A. Millet

    B. Pulse

    C. Wheat

    D. Oilseed

    Ans: C

    Explanation: The Green Revolution in India was an introduction of high-yielding varieties (HYV) of seeds for wheat. Hence, C is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Plantation Crops in India

     8. Which of the following crops production is maximises after the independence?

    A. Rice

    B. Jute

    C. Wheat

    D. Pulses

    Ans: C

    Explanation: After independence, India maximise the wheat production due to the adoption of new agricultural strategy i.e. Green Revolution. Hence, C is the correct option.

    9. Consider the following

    I. Continued expansion of farming areas;

    II. Double-cropping existing farmland;

    III. Using seeds with improved genetics.

    Which of the above statement (s) is/are not the one of the three basic elements in the method of the Green Revolution?

    A. Only I

    B. Only II

    C. I and III

    D. None of the above

    Ans: D

    Explanation: The expansion of farming areas; double-cropping existing farmland; and use of HYV seeds are the three basic elements in the method of the Green Revolution. Hence, D is the correct option.

    10. Which of the following state was chosen as the initiation site in India for Green Revolution?

    A. Punjab

    B. Tamil Nadu

    C. Andhra Pradesh

    D. Bihar

    Ans: A

    Explanation: Punjab was chosen as the initiation site in India for Green Revolution. Hence, A is the correct option.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on