1. Home
  2.  |  
  3. General Knowledge Quiz  |  

GK Questions and Answers on the Indian Cinema

Feb 6, 2019 14:35 IST
    GK Questions and Answers on the Indian Cinema

    The Indian cinema has moved from peripheral to centre of World cinema with a century. Its output now has a formidable global reach. It is one of the oldest and largest industries in the world. It entertains most populations across the globe and also reflects the justification of society.

    1. Who among the following invented the cinematograph?

    A. Lumiere Brothers

    B. Mani Sethna

    C. Dada Saheb Phalke

    D. Dhirendra Nath Ganguly

    Ans: A

    Explanation: The first cinema was invented in France. On 28th December, 1895, the first cinema of the world was demonstrated in Paris at Grand Cafe Restaurant. The cinematograph was invented by Lumiere Brothers. Hence, A is the correct option.

    2. Where was the first cinema demonstrated in India?

    A. Hindi Theatre at Kolkata

    B. Bombay (Now Mumbai) at Watkins Hotel

    C.  Athenaeeum and Chaurang Theatre

    D. Laffed Faire

    Ans: B

    Explanation: The first demonstration of cinema in India was in Bombay (Now Mumbai) at Watkins Hotel. Hence, B is the correct option.

    3. Who among the following made first Film Theatre of India?

    A. Lumiere Brothers

    B. Mani Sethna

    C. Dada Saheb Phalke

    D. Dhirendra Nath Ganguly

    Ans: B

    Explanation: The first Film Theatre of India was made by the mani Sethna in 1904. Hence, B is the correct option.

    4. Which of the following the first foreign film was demonstrated in India?

    A. Magic Lamp

    B. Arrival of the train

    C. Life of Christ

    D. Sea Birth

    Ans: C

    Explanation: The 'Life of Christ' was the first foreign film which was demonstrated in India. Hence, C is the correct option.

    5. Who among the following made the first fully indigenous silent feature film in India?

    A. Lumiere Brothers

    B. Mani Sethna

    C. Dada Saheb Phalke

    D. Dhirendra Nath Ganguly

    Ans: C

    Explanation: The honour of making the first feature film goes to Dada Saheb Phalke who made the first indigenous  silent feature film 'Raja Harishchandra' in 1913. Hence, C is the correct option.

    GK Quiz on latest Awards and Honours in India

    6. Who among the following was the first Indian woman producer and director in Indian cinema?

    A. Fatima Begum

    B. WM Khan

    C. Alam Ara

    D. Ardeshir Irani

    Ans: A

    Explanation: Fatima Begum was the first Indian women producer and director in Indian cinema who produces and directed the movie 'Bulbul-e-Parastan' in 1926. Hence, A is the correct option.

    7. Which was the first India's talkie film?

    A. Alam Ara

    B. Pundlik

    C. Raja Harishchandra

    D. Nal Damayanti

    Ans: A

    Explanation:  India's first talkie film was Alam Ara which was release in 1931 and produced by Imperial Film Company. Ardeshir Irani directed this film.  Hence, A is the correct option.

    8. Who among the following is known as 'Father of Indian Cinema'?

    A. Dhundhi Raj Govind Phalke

    B. Dada Sheb Phalke

    C. Both A and B

    D. Mani Sethna

    Ans: C

    Explanation: Dhundhi Raj Govind Phalke or Dada Saheb Phalke is called as 'Father of Indian Cinema'. Hence, C is the correct option.

    9. Which of the following regional cinema referred to as Kollywood?

    A. Punjabi Cinema

    B. Tamil Cinema

    C. Marathi Cinema

    D. Malayalam Cinema

    Ans: B

    Explanation: Tamil Cinema is referred to as Kollywood a portmanteau of the word 'Kodambakkam', an area of Chennai where several South Indian Film production companies are headquartered. Hence, B is the correct option.

    10. Which of the following was the first made indigenous, coloured film of India?

    A. Alama Ara

    B. Pather Panchali

    C. Kisan Kanya

    D. Devdas

    Ans: C

    Explanation: Kisan Kanya produced by Ardeshir Irani in 1937 was the first made indigenous, coloured film of India. Hence, C is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Indian Classical Theatre and Drama

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below