1. Home
  2.  |  
  3. General Knowledge Quiz  |  

GK Questions and Answers on the Indian Ocean Programmes

Feb 18, 2019 19:29 IST
    GK Questions and Answers on the Indian Ocean Programme

    The Ocean Development Programme in India is to improve our understanding of the ocean, especially the Indian Ocean, for improving the livelihood, timely warning of coastal hazards and sustainable development of ocean resources. The prime objectives of these programme is to improve our understanding of the ocean process through conceiving and implementing long-term observational programmes.

    1. Which of the following mineral is not part of Polymetallic nodules?

    A. Magnesium

    B. Copper

    C. Nickel

    D. Mercury

    Ans: D

    Explanation: Polymetallic nodules contain magnesium, copper, nickel, cobalt, molybdenum, iron, lead, cadmium, vanadium. Hence, D is the correct option.

    2. Which of the following is not the component of the polymetallic nodules programme?

    A. Deep-sea technology and ocean mining group

    B. Survey and Exploration

    C. Environmental Impact Assessment (ETA)

    D. Technology Development (mining)

    Ans: A

    Explanation: The polymetallic nodules programme consists of four components- Survey and Exploration; Environmental Impact Assessment (ETA); Technology Development (mining); Metallurgy (extraction of element). Hence, A is the correct option.

    3. Which of the following is responsible for the development of technology for mining of polymetallic modules?

    A. Integrated Coastal and Marine Area Management

    B. Deep-sea technology and ocean mining group

    C. Coastal Ocean Monitoring and Prediction System

    D. Coastal Zone Management

    Ans: B

    Explanation: Deep-sea technology and ocean mining group is responsible for the development of technology for mining of polymetallic modules. India has joined the race to explore and develop deep-sea mining for rare Earth elements. Hence, B is the correct option.

    4. Which of the following is satellite based studies plan to amend shoreline management?

    A. Integrated Coastal and Marine Area Management

    B. Deep-sea technology and ocean mining group

    C. Coastal Ocean Monitoring and Prediction System

    D. Coastal Zone Management

    Ans: A

    Explanation: Integrated Coastal and Marine Area Management (ICMAM) is satellite based studies plan to amend shoreline management with various programmes scheduled for tenth five year plan period, which includes R&D activities along with Marine Eco-toxicology. Hence, A is the correct option.

    5. Which of the following programme has been in operation at 82 locations for collection and analysis of 25 parameters relating to physical, chemical and biological characteristics of water and sediments?

    A. Integrated Coastal and Marine Area Management

    B. Deep-sea technology and ocean mining group

    C. Coastal Ocean Monitoring and Prediction System

    D. Coastal Zone Management

    Ans: C

    Explanation: Coastal Ocean Monitoring and Prediction System (COMAPS) has been in operation at 82 locations for collection and analysis of 25 parameters relating to physical, chemical and biological characteristics of water and sediments. Based on the data collected through this project, the areas of concern have been identified and steps are being taken to prevent and control the causes of pollution by supplying the information to the State Pollution Control Boards (SPCBs). Hence, C is the correct option.

    GK Quiz on Action Plan & Convention on Climate Change

    6. Which of following is the first station set for Antarctica expeditions?

    A. Dakshin Gangotri

    B. Maitri

    C. PARAM

    D. Both A and B

    Ans: A

    Explanation: Annual Antarctic expeditions are being sent under the aegis of the department of ocean development. India set up its first station Dakshin Gangotri. Maitri, the second one was established in 1988-89. Hence, A is the correct option.

    7. Which of the following is an integrated programme of India for recognising the importance of information and knowledge of the sea?

    A. Coastal Ocean Monitoring and Prediction System (COMAPS)

    B. Ocean Observation and Information Services

    C. Indian Antarctic Research Programme (IARP)

    D. Acoustic Tide Gauge (ATG)

    Ans: B

    Explanation:  The Government of India has started an integrated programme for recognising the importance of information and knowledge of the sea on Ocean Observation and Information Services (OOIS). Hence, B is the correct option.

    8. Which of the following is not the major unit of Ocean Observation and Information Services (OOIS) programme?

    A. Ocean Observing System

    B. Ocean Information Services

    C. Ocean Modelling and Dynamics (INDOMOD)

    D. Acoustic Tide Gauge (ATG)

    Ans: D

    Explanation:  Ocean Observation and Information Services (OOIS) programme is comprises with four major units: Ocean Observing System, Ocean Information Services, Ocean Modelling and Dynamics (INDOMOD), and Satellite Coastal Oceanographic Research (SATCORE). Hence, D is the correct option.

    9. Which of the following have practical application in the shipping and fishing industries where low or high tide can hinder access to shallow bays or location with bridges?

    A. Ocean Observing System

    B. Ocean Information Services

    C. Ocean Modelling and Dynamics (INDOMOD)

    D. Acoustic Tide Gauge (ATG)

    Ans: D

    Explanation: Acoustic Tide Gauge (ATG) have practical application in the shipping and fishing industries where low or high tide can hinder access to shallow bays or location with bridges. With ATG, we can measure tides and quantify the size of Tsunamis. The measurements make it possible to derive the mean sea level. Hence, D is the correct option.

    10. Which of the following is the third station in the Larsemann hill area?

    A. Dakshin Gangotri

    B. Maitri

    C. PARAM

    D. Both A and B

    Ans: C

    Explanation: India is in the process of setting up a third station in the Larsemann hill area (named PARAM). Hence, C is the correct option.

    GK Questions and Answers on ISRO mission to Moon

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below