1. Home
  2.  |  
  3. General Knowledge Quiz  |  

GK Questions and Answers on the Natural Satellite of the Solar System

Nov 15, 2018 17:53 IST
    GK Questions and Answers on the Natural Satellite of the Solar System

    The Solar System consists of Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune, and Pluto along with satellites of the planets; numerous comets, asteroids, and meteoroids; and the interplanetary medium. Our Solar System has numerous natural satellite but only 185 is known.

    1. Which of the statement is correct?

    A. Ganymede is the largest and most massive moon of Jupiter and in the Solar System.

    B. Ganymede is the largest and most massive moon of Saturn and in the Solar System.

    C. Ganymede is the largest and most massive moon of Venus and in the Solar System.

    D. Ganymede is the largest and most massive moon of Mars and in the Solar System.

    Ans: A

    Explanation: Ganymede is the largest and most massive moon of Jupiter and in the Solar System. The ninth largest object in the Solar System and has a diameter of 5,268 km (3,273 mi) and is 8% larger than the planet Mercury. Hence, A is the correct option.

    2. Which of the following is the largest natural satellite of Saturn and the only object in space, other than Earth, where clear evidence of stable bodies of surface liquid have been found?

    A. Ganymede

    B. Titan

    C. Callisto

    D. Moon

    Ans: B

    Explanation: Titan is the largest moon of Saturn. It is the only moon known to have a dense atmosphere, and the only object in space, other than Earth, where clear evidence of stable bodies of surface liquid have been found. Hence, B is the correct option.

    3. Which of the following natural satellite of the Jupiter named after one of Zeus's many lovers in Greek mythology?

    A. Ganymede

    B. Titan

    C. Callisto

    D. Moon

    Ans: C

    Explanation: Callisto is the second-largest moon of Jupiter, after Ganymede. It is the third-largest moon in the Solar System after Ganymede. It is named after one of Zeus's many lovers in Greek mythology. Hence, C is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Ozone Layer Depletion

    4. Match the following

      Set I

    a. Europa

    b. Triton

    c. Titania

    d. Rhea

      Set II

    1. Saturn

    2. Uranus

    3. Neptune

    4. Jupiter

    Code:

          a    b     c     d

    A.   4    2    3     1

    B.   3   1     2     4

    C.   3   4     1     2

    D.   1   2     3     4

    Ans: D

    Explanation: The correct match is given below:

    Europa-Saturn

    Triton-Uranus

    Titania- Neptune

    Rhea-Jupiter

    Hence, D is the correct option.

    5. Which of the following natural satellite of the Uranus was discovered by the William Herschel in 1787?

    A. Oberon

    B. Rhea

    C. Io

    D. Moon

    Ans: A

    Explanation: Oberon is the natural satellite of the planet Uranus. It was is discovered by William Herschel in 1787; Oberon is named after the mythical king of the fairies who appears as a character in Shakespeare's A Midsummer Night's Dream. Hence, A is the correct option.

    6. Which of the following is the highest point on the Moon?

    A. Mt Leibnitz

    B. Mt Evalo

    C. Mt Phobes

    D. None of the above

    Ans: A

    Explanation: Mt Leibnitz (35,000 ft.) situated on the South Pole of the moon. Hence, A is the correct option.

    7. Who was the first person to walk on the Moon as the commander of the American mission Apollo 11 on 21 July 1969?

    A. Yuri Gagrin

    B. Neil Armstrong

    C.  JF Kennedy

    D. Michael Collins

    Ans: B

    Explanation: Neil Armstrong was the first person to walk on the Moon as the commander of the American mission Apollo 11 by first setting foot on the Moon on 21 July 1969. Hence, B is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Solar System and its Planets

    8. Which of the following is the correct chronology of the natural satellite from biggest to smaller?

    A. Oberon<Rhea<Titania

    B. Oberon>Rhea>Titania

    C. Oberon<Titania<Rhea

    D. Rhea<Titania<Oberon

    Ans: A

    Explanation: Titania is the largest of the moons of Uranus and the eighth largest moon in the Solar System. Rhea is the second-largest moon of Saturn and the ninth-largest moon in the Solar System. Oberon is the outermost major moon of the planet Uranus and tenth largest natural satellite of the Solar System. Hence, A is the correct option.

    9. Which of the following is the largest natural satellite of the planet Neptune?

    A. Titan

    B. Io

    C. Europa

    D. Triton

    Ans: D

    Explanation: Triton is the largest natural satellite of the planet Neptune, and the first Neptunian moon to be discovered. The discovery was made on October 10, 1846, by English astronomer William Lassell. Hence, D is the correct option.

    10. Which of the following natural satellite has the highest density of all the moons, and has the least amount of water of any known astronomical object in the Solar System?

    A. Titan

    B. Io

    C. Europa

    D. Triton

    Ans: B

    Explanation: Io is the fourth-largest natural satellite in the Solar System. It has the highest density of all the moons, and has the least amount of water of any known astronomical object in the Solar System. Hence, B is the correct option.

    GK Questions and Answers on the General Concepts of Universe

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below