1. Home
  2.  |  
  3. General Knowledge Quiz  |  

GK Questions & Answers on Modern Indian History: Indian National Movement Set 3

17-JUN-2016 16:25

    GK Questions & Answers on Modern Indian History: Indian National Movement Set 3 consists of 10 Multiple Choice Questions which are very helpful in their preparation of various examinations like UPSC (IAS, IPS, IES, IFS, CDS, and NDA), State-PSC, SSC, Railways and other competitive examinations.

    1. Who called British Economic policy as ‘Colonial Economy’?

    A. Mahatma Gandhi

    B. Jawaharlal Nehru

    C. Sardar Vallabh Bhai Patel

    D. Madan Mohan Malaviya

    Ans. D

    2. The ‘Diwani’ of Bengal, Bihar and Orissa was given to the East India Company by the Treaty of 1765 with:

    A. Shah Alam II

    B. Mir Qasim

    C. Siraj-ud-daula

    D. Francis Joseph Dupleix

    Ans. A

    3. Who is the author of ‘Poverty and Un-British Rule in India’?

    A. Lala Lajpat Rai

    B. Dadabhai Naoroji

    C. Surendra Nath Banerjee

    D. R. C. Dutt

    Ans. B

    4. Which court was considered as the highest criminal court of appeal during the reign of East India Company?

    A. Circuit Court

    B. Provincial Court

    C. Sadar Diwani

    D. Sadar Nizamat

    Ans. D

    5. What is the correct chronological order of the following Viceroys?

    1. Lord Reading

    2. Lord Irwin

    3. Lord Willingdon

    4. Lord Linlithgow

    Select the correct answer using the codes given below.

    A. 1, 2, 3, 4

    B. 4,3, 2, 1

    C. 3, 1,4,2

    D. 2, 4, 3, 1

    Ans.  A

    6. C Rajagopalachari formula was produced to remove the deadlock between which of the following political parties during Indian National Movement?

    A. Congress and Hindu Mahasabha

    B. Congress and Akalidal

    C. Congress and Muslim League

    D. None of the above

    Ans. C

    7. Who of the following launched the Vaikom Satyagraha and marched from Calicut to Payanneer in defiance of salt laws?

    A. Mani Lal

    B. Rajagopalachari

    C. K. Kelappan

    D. N. Ethiran

    Ans. C

    8. Assertion (A): Dadabhai Naoroji organized the East India Association in London.

    Reason (R): He wanted to influence the British public opinion.

    The following items consist of two statements, one labelled as 'Assertion (A)' and the other labelled as 'Reason (R)'.

    Select your answers to these items using the codes given below.

    Codes:

    A. Both A and R is true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R is true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. A is false but R is true

    Ans. C

    9. After the Battle of Buxar (1764), East India Company got the Diwani rights of which of the following places?

    A. Bengal

    B. Bihar

    C. Orissa

    D. All of the above

    Ans. D

    10. Which of the following Act was criticized by Jawaharlal Nehru by his comment "Machine with all brakes, no engine"?

    A. Government of India Act, 1919

    B. Government of India Act ,1935

    C. Indian Independence Act ,1947

    D. Indian Council Act, 1909

    Ans. B

    Click here for detail Study: History of Modern India

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK