Jagran Josh Logo

GK Questions with answers on Environment & Ecology: Biodiversity Hotspots in India Set II

14-SEP-2016 10:48

    GK Questions with answers on Environment & Ecology: Biodiversity Hotspots in India Set II consists of 10 MCQs which are made while keeping in mind the relevance of the subject and its importance for an exam point of view. These MCQs helps the aspirant in the preparation of examinations like UPSC-Prelims, CDS, NDA, State-PSC, SSC, Railways etc.

    1. Which of the following type of forest occupies the largest area in India?

    A. Tropical Moist Deciduous Forest

    B. Sub-tropical Dry Evergreen Forest

    C. Montane Wet Temparate Forest

    D. Tropical Wet Evergreen Forest

    Ans: A

    2. Which of the following is the first National Park of India?  

    A. Periyar

    B. Raja ji

    C. Jim Corbett

    D. Bandipur

    Ans: C

    3. Name the forests in which teak is the most dominant species?

    A. Tropical Evergreen forests

    B. Tropical Thorn forests and scrubs

    C. Tropical Deciduous forests

    D. Mangrove forests

    Ans: C

    4. In which type of forests does Sundari tree belong?

    A. Tropical Evergreen forests

    B. Tropical Thorn forests and scrubs

    C. Tropical Deciduous forests

    D. Mangrove forests

    Ans: D

    Natural Vegetation

    5. Red data book provides data on?

    A. Red lions

    B. Red birds

    C. List of plant and animals

    D. Endangered plants and animals

    Ans: D

    6. Which parts of the Himalayas are covered with dense forest?

    A. Southern

    B. Northern

    C. Eastern

    D. Western

    Ans: C

    7. A very large ecosystem on land having distinct type of vegetation and wildlife is called?

    A. Ecology

    B. Biome

    C. Biodiversity

    D. Biosphere reserve

    Ans: B

    Wild Life and National Parks

    8. Which of the following country has the highest biodiversity?

    A. India

    B. Brazil

    C. Russia

    D. South Africa

    Ans: B

    9. In which of the following areas we will find pitcher plant?

    A. Sunderban Deltas

    B. Thar Desert

    C. Western Ghats

    D. Rain forests of North-East India

    Ans: D

    10. Which of the following features is not related to the Biodiversity hot spots?

    A. Large number of species

    B. Abundance of endemic species Large

    C. Number of exotic species

    D. Destruction of habitat

    Ans: D

    1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK