Jagran Josh Logo

GK Questions with answers on Environment & Ecology- Composition Set IV

23-SEP-2016 09:32

    GK Questions with answers on GK Questions with answers on Environment & Ecology- Composition Set IV consist of 10 MCQs are created while keeping in mind the relevance of the subject and its importance for an examination point of view. These MCQs helps the aspirant in the preparation of examinations like UPSC-Prelims, CDS, NDA, State-PSC, SSC, Railways etc.

    1. Which of the following is not a bio-diversity hotspot in India?

    A. North-East India

    B. Western Ghats

    C. Andman & Nicobar Islands

    D. Lakshadweep

    Ans: D

    2. What is the number of tigers at present in India?

    A. About 1400

    B. About 2200

    C. About 1500

    D. About 1100

    Ans: B

    3. The massive hole in the Ozone layer was first discovered in:-

    A. 1975

    B. 1985

    C. 1920

    D. 1967

    Ans: B

    4. Which State in India has the highest number of Tiger reserves?

    A. Uttar Pradesh

    B. Madhya Pradesh

    C. West Bengal

    D. Karnataka

    Ans: B

    Basics of Environment and Ecology

    5. Which sector is the largest emitter of green house gases in India?

    A. Transport

    B. Domestic

    C. Agriculture

    D. None of the above

    Ans: A

    6. Which of the following Bird Sanctuary is visited by the endangered species Siberian Crane every year?

    A. Sultanpur Sanctuary

    B. Ranganathittu Sanctuary

    C. Keoladeo Sanctuary

    D. All of the above

    Ans: B

    7. Chlorofluorocarbons are used for which of the following purposes?

    A. Refrigeration

    B. Painting

    C. Heaters

    D. Geysers

    Ans: A

    Ecosystem

    8. Which of the following are consumers?

    A. Plants

    B. Animals

    C. Bacteria

    D. All of the above

    Ans: B

    9. Which delta is famous for the occurrence of Mangrove forests in India?

    A. Krishna-Godavari Delta

    B. Ganga-Brahmaputra Delta

    C. Kosi Delta

    D. Damodar Delta

    Ans: B

    10. Which of the following are producers?

    A. Plants

    B. Animals

    C. Bacteria

    D. All of the above

    Ans: A

    Wildlife and its Conservation

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK