Jagran Josh Logo

GK Questions with answers on Environment & Ecology- Composition Set V

26-SEP-2016 09:36

    GK Questions with answers on GK Questions with answers on Environment & Ecology- Composition Set V consist of 10 MCQs are created while keeping in mind the relevance of the subject and its importance for an examination point of view. These MCQs helps the aspirant in the preparation of examinations like UPSC-Prelims, CDS, NDA, State-PSC, SSC, Railways etc.

    1. Biosphere is composed of:-

    A. Hydrosphere

    B. Lithosphere

    C. Atmosphere

    D. All of the above

    Ans: D

    2. In which of the following States, Keoladeo Sanctuary is located?

    A. Karnataka

    B. Tamil Nadu

    C. Kerala

    D. Rajasthan

    Ans: D

    3. Upto what height, Atmosphere is located in the Polar latitudes?

    A. 10 kms

    B. 20 kms

    C. 15 kms

    D. 24 Kms

    Ans: A

    4. Which of the following is not classified as a Greenhouse gas?

    A. Nitrous oxide

    B. Carbon Monoxide

    C. Sulphur Dioxide

    D. Methane

    Ans: B

    Basics of Environment and Ecology

    5. Which of the following are decomposers?

    A. Algae

    B. Fungi

    C. Bacteria

    D. All of the above  

    Ans: D

    6. At what height, the exosphere is located where the air density is extremely low?  

    A. 700 kms

    B. 200 kms

    C. 300 kms

    D. 600 kms

    Ans: A

    7. Which of the following is an example of Symbiotic relationship?

    A. Legumes-Rhizobia

    B. Euprymna Scolopes-Vibrio Fischeri

    C. Vascular plants-Mycorrhiza

    D. All of the above

    Ans: D

    Ecosystem

    8. Which of the following layer contains the 99% of the total mass the atmosphere?  

    A. Troposphere

    B. Lithosphere

    C. Ionosphere

    D. Exosphere

    Ans: A

    9. What percentage of total water of the earth is present in oceans?

    A. 21%

    B. 71%

    C. 85%

    D. 97%  

    Ans: D

    10. What do we call the area where the community of organisms which live on, in, or near the seabed?

    A. Benthic zone

    B. Benthos

    C. Foreshore

    D. Abyssal Depths

    Ans: A

    Wildlife and its Conservation

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on