Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on Environment & Ecology: Set 2

17-JUN-2016 15:43

    1.  The lowest layer of atmosphere is known as……..
    (a) Stratosphere
    (b) Troposphere
    (c) Mesosphere
    (d) Exosphere
    Ans. b

    2.  Which of the following statement is/are true about stratosphere?

    (i)  It exists above the troposphere
    (ii) It extends from 50 kms to 80 kms
    (iii)This is known as ozonosphere also

    Options are

    (a)    Only I, ii
    (b)    Only ii, iii
    (c)    Only i, iii
    (d)    All of the above
    Ans. c

    3. The scientific study of the interactions between organism and their environment is known as ………..
    (a) Lithosphere
    (b) Hydrosphere
    (c) Ecology
    (d) Ecotone
    Ans. c

    4. Which of the following statement is not correct?
    (a) Biosphere is consists of elements of the hydrosphere, lithosphere and atmosphere
    (b) The word ‘Ecology’ was first used by the Ernst young
    (c) Ionosphere is the upper part of thermosphere
    (d) About 97% of the earth’s surface is occupied by the water.
    Ans. d

    5. Which of the following statement is correct regarding the thermosphere?
    i.  It extends from 80to 480 kms.
    ii. In this range temperature decreases with the height
    iii.In this range temperature increases with the height

     

    Options are:
    (a)Only i,iii
    (b)Only I,ii
    (c)Only ii
    (d)Only iii
    Ans. a

    6.The entire complement of species of organisms, plants and animals, found within a given region are known as …….


    (a)Biotope
    (b)Biota
    (c)Ecotone
    (d)None of the above
    Ans. b


    7. Which of the following is not biotic component?
    (a) Humidity
    (b) Plants
    (c) Animals
    (d) Micro-organisms
    Ans. a

    8.Which of the following is not abiotic component?

    (a)Water
    (b)Temperature
    (c)Micro-organisms
    (d)Soil
    Ans. c

    9.………………is the process of joining of carbon dioxide and oxygen in plants.
    (a)Respiration
    (b)Photosynthesis
    (c)Dehydradation
    (d)None of these
    Ans. b

    10. What kinds of forests are found in the Uttar Pradesh?
    (a) Needleleaf forests
    (b) Temperate deciduous forests
    (c) Tropical rain forests
    (d) Tundra
    Ans. c

    Click on below link to solve more questions on Environment & Ecology

    Environment & Ecology Quiz

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on