GK Questions with answers on Geography India - Drainage System Set VI

Dec 28, 2016, 18:02 IST

GK Questions with answers on Geography India - Drainage System Set VI in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for examinations like UPSC, IAS, SSC, CDS, NDA, Railways etc.

GK Questions with answers on Geography India - Drainage System Set VI in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations.

1. Which of the following is the river island of Brahmaputra?

A. Bhavani Island

B. Majuli

C. Minicoy Island

D. Srirangapatna

Ans: B

2. Name the dam which is built on the Mahanadi.

A. Kishau Dam

B. Tandula Dam

C. Hirakud Dam

D. Nathpa Dam

Ans: C

3. Which of the following Indian Peninsular River known as ‘Dakshin Ganga’?

A. The Brahmani

B. The Cauvery

C. The Godavari

D. The Krishna

Ans: C

4. _____and Tapi are the exceptions which flow from east and west in the rift valleys?

A.  Mahanadi

B. Godavari

C. Krishna

D. Narmada

Ans: D

5. A famous Hindu temple, Triambakeshwar is located on the which river bank?

A. Krishna

B. Godavari

C. Narmada

D. Kaveri

Ans: B

List of Towns situated on the Banks of River

6. Which of the following river originates in the Balaghat range of hills and empties into the Godavari River?

A. Amravati

B. Barna

C. Arunavati

D. Manjira

Ans: D

7. A world famous Hampi monument is located on the bank of which river?

A.  Tungabhadra

B. Godavari

C. Narmada

D. Tapi

Ans: A

8. Which is the largest lagoon lake of India and second largest lagoon lake of world after Lagoa das patos of South America?

A. Vembanad Lake

B. Kolleru Lake

C. Pulicate

D. Chilka Lake

Ans: D

9. Which one of the following river is not the tributary of the Penneru or Pennar?

A. Chitravari

B. Hatmati

C. Cheyeru

D. Jayamangli

Ans: B

10. Which is the only peninsular river that flows eastward?

A. Luni

B. Mahi

C. Narmada

D. Sabarmati

Ans: C

1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

Jagranjosh
Jagranjosh

Education Desk

Your career begins here! At Jagranjosh.com, our vision is to enable the youth to make informed life decisions, and our mission is to create credible and actionable content that answers questions or solves problems for India’s share of Next Billion Users. As India’s leading education and career guidance platform, we connect the dots for students, guiding them through every step of their journey—from excelling in school exams, board exams, and entrance tests to securing competitive jobs and building essential skills for their profession. With our deep expertise in exams and education, along with accurate information, expert insights, and interactive tools, we bridge the gap between education and opportunity, empowering students to confidently achieve their goals.

... Read More

Get here current GK and GK quiz questions in English and Hindi for India, World, Sports and Competitive exam preparation. Download the Jagran Josh Current Affairs App.

Trending

Latest Education News