GK Questions with answers on Geography India - Drainage System Set VII

Dec 29, 2016, 19:08 IST

GK Questions with answers on Geography India - Drainage System Set VII in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for examinations like UPSC, IAS, SSC, CDS, NDA, Railways etc.

GK Questions with answers on Geography India - Drainage System Set VII in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations.

1. Krishangunj Sagar Dam is constructed across which of the following river?

A. Kaveri

B. Pennar

C. Krishna

D. Mahandi

Ans: A

2. On which river Salal, Dulhasti and Ranvir Sagar hydropower project is located?

A. Beas

B. Chenab

C. Jhelum

D. Ravi

Ans: B

3. Which place Sutlej joins Beas in Punjab?

A. Harike

B. Kullu Hills

C. Lahul

D. Spiti

Ans: A

4. Pong Reservoir (Himachal Pradesh) is constructed across which river?

A. Indus

B. Beas

C. Sutlej

D. Chenab

Ans: B

5. Which of the following river is known as ‘the Twin’?

A. Indus & Jhelum

B. Ganga & Yamuna

C. Kaveri & Tungabhadra

D. Narmada & Tapi

Ans: D

6.  Which of the following inland river that does not dries into oceans?

A.  Narmada

B. Sabarmati

C. Ghagghar

D. Mahi

Ans: C

List of Towns situated on the Banks of River

7. Which river originates from Ranchi Plateau in Jharkhand?

A. Subarnarekha

B. Mahanadi

C. Godavari

D. Kanchi

Ans: A

8. The river that forms largest estuary of India:

A. Tapi

B. Narmada

C. Godavari

D. Sabarmati

Ans: B

9. India’s highest waterfalls Jog (Gershoppa) is situated on which river?

A. Saravati

B. Pumba

C. Mahi

D. Kaveri

Ans: A

10.  Ankleshwar (famous of Petrochemicals) and Bharuch are two famous sites located on the bank of which river?

A. Saravati

B. Pumba

C. Narmada

D. Sabarmati

Ans: C

1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

Jagranjosh
Jagranjosh

Education Desk

Your career begins here! At Jagranjosh.com, our vision is to enable the youth to make informed life decisions, and our mission is to create credible and actionable content that answers questions or solves problems for India’s share of Next Billion Users. As India’s leading education and career guidance platform, we connect the dots for students, guiding them through every step of their journey—from excelling in school exams, board exams, and entrance tests to securing competitive jobs and building essential skills for their profession. With our deep expertise in exams and education, along with accurate information, expert insights, and interactive tools, we bridge the gap between education and opportunity, empowering students to confidently achieve their goals.

... Read More

Get here current GK and GK quiz questions in English and Hindi for India, World, Sports and Competitive exam preparation. Download the Jagran Josh Current Affairs App.

Trending

Latest Education News