GK Questions with answers on Geography India - Drainage System Set VIII

Dec 30, 2016, 12:20 IST

GK Questions with answers on Geography India - Drainage System Set VIII in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for examinations like UPSC, IAS, SSC, CDS, NDA, Railways etc.

GK Questions with answers on Geography India - Drainage System Set VIII in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations.

1.  Which term is used for denoting lagoon lakes in Kerala?

A. Kayals

B. Vembanad

C. Bughiyal

D. Doars

Ans: A

2.  Which of the following waterfall known as ‘the smoke that thunders’?

A. Gokak

B. Dhuandhar

C. Dhudh Sagar

D. Shiv Shundram

Ans: B

3. Which river originates near Brahmagiri in Karnataka?

A. Krishna

B. Pennar

C. Kaveri

D. Tungbhadra

Ans: C

4. Which of the following river forms is delta near Vijayawada?

A. Krishna

B. Godavari

C. Narmada

D. Tapi

Ans: A

5. Nagarjuna Sagar and Alamati Dams are constructed across on which river?

A. Mahi

B. Godavari

C. Narmada

D. Krishna

Ans: D

List of Towns situated on the Banks of River

6.  Find out the odd one:

A. Pangkong

B. Tsomarari

C. Loktak Lake

D. Pulicat Lake

Ans: C

7. Which among the following river originates from Chandra-Bhaga stream in Himachal Pradesh near Lahul & Spiti?

A. Chenab

B. Ravi

C. Sutlej

D. Both A & C

Ans: A

8. Which of the following peninsular rivers flow eastward and their water divide is Western Ghats?

A. Narmada & Mahananda

B. Narmada & Tapi

C. Godavari & Kaveri

D. Mahi & Tapi

Ans: B

9. Which river originates from Nepal-China border in Tibet and is also known as 'sorrow of Bihar'?

A. Gandak

B. Kali or Sarda

C. Kosi

D. Ramganga

Ans: C

10. Select the correct pair of river's nicknames.

A. Sutlej- Sengge Khabab

B. Ravi - Askini

C. Beas - Parushni

D. Jhelum- Vitasta

Ans: D

1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

Jagranjosh
Jagranjosh

Education Desk

Your career begins here! At Jagranjosh.com, our vision is to enable the youth to make informed life decisions, and our mission is to create credible and actionable content that answers questions or solves problems for India’s share of Next Billion Users. As India’s leading education and career guidance platform, we connect the dots for students, guiding them through every step of their journey—from excelling in school exams, board exams, and entrance tests to securing competitive jobs and building essential skills for their profession. With our deep expertise in exams and education, along with accurate information, expert insights, and interactive tools, we bridge the gap between education and opportunity, empowering students to confidently achieve their goals.

... Read More

Get here current GK and GK quiz questions in English and Hindi for India, World, Sports and Competitive exam preparation. Download the Jagran Josh Current Affairs App.

Trending

Latest Education News