Jagran Josh Logo

GK Questions with answers Programmes & Policies of Government of India Set IV

09-JUN-2016 15:13

    GK Questions with answers Programmes & Policies of Government of India Set IV, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that is made as per latest examination pattern of UPSC (IAS, IPS, IES,IFS,  CDS, NDA), State-PSC, SSC, Railways and other competitive examinations.

    1. What is the aim of "Shram Suvidha Portal" launched by government?

    A. Unemployment registration

    B. Single compliance filing for factories

    C. To find jobs by website

    D. To track employed people

    Answer: B

    2. What is the objective of Punarjagaran campaign launched by Indian Government?   

    A. Campaign for Youth Participation in Nation Development

    B. To promote Art and Culture

    C. Increase economic growth of India

    D. None of the above

    Answer: A

    3. Which of the following programme aims at the promotion of savings among rural women?

    A. Jawahar Rozgar Yojna

    B. Pradhanmantri Mahila Yojna

    C. Rashtriya Mahila Kosh

    D. Mahila Samriddhi Yojna

    Answer: D

    4. SABLA scheme covers which age group of women?

    A. 11 to 18

    B. 5 to 10

    C. 0 to 5

    D. None of the above

    Answer: A

    5. In India, the Community Development Programme was started on?

    A. 2nd October 1965

    B. 2nd October 1952

    C. 2nd October 1975

    D. 2nd October 1985

    Answer: B

    6. National Rural Employment Guarantee Act (NREGA) gives a guaranteed employment of how many days?

    A. 50 days

    B. 100 days

    C. 150 days

    D. 200 days

    Answer: B

    7. What is the total amount of allocated money for MGNREGA in the budget of 2016-17?

    A. 38,500 crore

    B. 28,500 crore

    C. 18,500 crore

    D. 8,500 crore

    Answer: A

    8. Which of the following is NOT a social development scheme launched by the Government of India?

    A. Indira Awas Yojana

    B. Pradhanmantri Jan Dhan Yojana

    C. Look East Policy

    D. None of the above

    Answer: C

    9. Neeranchal National Watershed Project is assisted by which of the following International Organization?

    A. ADB

    B. AIIB

    C. NDB

    D. World Bank

    Answer: D

    10. Unique Identification Authority of India (UIDAI) scheme was launched in the year?

    A. 2009

    B. 2011

    C. 2013

    D. 2015

    Answer: A

      Latest Videos

      Register to get FREE updates

        All Fields Mandatory
      • (Ex:9123456789)
      • Please Select Your Interest
      • Please specify

      • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
        ajax-loader
      • A verifcation code has been sent to
        your mobile number

        Please enter the verification code below

      Newsletter Signup
      Follow us on
      This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK