GK Questions with answers Programmes & Policies of Government of India Set V

10-JUN-2016 10:09

    GK Questions with answers Programmes & Policies of Government of India Set V, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that is made as per latest examination pattern of UPSC (IAS, IPS, IES,IFS,  CDS, NDA), State-PSC, SSC, Railways and other competitive examinations.

    1. UJALA scheme is related to?

    A. LED Bulbs distribution
    B. Solar Panel distribution
    C. LPG cylinder distribution
    D. None of the above

    Answer: A

    2. Pradhan Mantri Sansad Adarsh Gram Yojana was launched in the year?

    A. 2012
    B. 2013
    C. 2014
    D. 2015

    Answer: C

    3. Which of the following fact is/are true regarding Gram Uday Se Bharat Uday Abhiyan?

    A. It began on April 14 from Mhow in Madhya Pradesh.
    B. It aims to improve rural livelihoods.
    C. It aims to increase ‘social harmony’.
    D. All of the above

    Answer: D

    4. National RURBAN Mission is also known as?

    A. Deen Dayal Rurban Mission (DDRM)
    B. Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission (SPMRM)
    C. Veer Savarkar Rurban Mission (VSRM)
    D. None of the above

    Answer: B

    5. What is the full form of AMRUT?

    A. Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation
    B. Additional Mission for Rejuvenation and Urban Transformation
    C. Atal Mission for Recycle and Urban Transformation
    D. None of the above

    Answer: A

    6. Which of the following is a saving certificate scheme?

    A. Kisan Credit Card
    B. Kisan Vikas Patra
    C. Jan Dhan Yojana
    D. None of the above

    Answer: B

    7. Rani Laxmi Bai Pension scheme is launched by which State Government?

    A. Uttar Pradesh
    B. Kerala
    C. Madhya Pradesh
    D. Bihar

    Answer: A

    8. “Runa Upasamanam” programme is related to?

    A. Children Safety
    B. Loan Waiver
    C. Women Education
    D. Protection of Rivers

    Answer: B

    9. Soil Health Card Scheme is a scheme launched by the Government of India in the year?

    A. 1995
    B. 2003
    C. 2012
    D. 2015

    Answer: D

    10. Digital India scheme was launched on?

    A. 1st July 2015
    B. 1st July 2012
    C. 1st July 2011
    D. 1st July 2010

    Answer: A

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

      Latest Videos

      Register to get FREE updates

        All Fields Mandatory
      • (Ex:9123456789)
      • Please Select Your Interest
      • Please specify

      • ajax-loader
      • A verifcation code has been sent to
        your mobile number

        Please enter the verification code below

      This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK