GK Quiz on Ancient Indian History: Jain Dharma and Tirthankar Set II

GK Quiz on Ancient Indian History: Jain Dharma and Tirthankar Set II consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.
Created On: Apr 22, 2016 10:10 IST

GK Quiz on Ancient Indian History: Jain Dharma and Tirthankar Set II  consist of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.

1. Where Ajeetnath Tirthankar was born?

A. Ayodhya

B. Kiskindha

C. Nasik

D. Ujjain

2. Who was Ajitnath Tirthankara in his previous life?

A. Siddharth

B. Maharaj Vimalvahan

C. Mahavir

D. None of the above

3. Tirthankar Ajitnath was detached from whose effects?

A. Padprabhu

B. Acharya Aridaman

C. Arahnath

D. Naminath

4. Because of his virtuous deeds Ajitnath Tirthankara was born from whose womb?

A. Vijaya

B. Tara

C. Sharmestha

D. Geeta

5. How was the marital life of Ajitnath Tirthankar?

A. Normal

B. Good

C. Very Good

D. Very bad

6. For how many years Ajitnath Tirthankar practise harsh austerity?

A. Ten

B. Twelve

C. Fourteen

D. Sixteen

7. How many ganadhara were in the religious family of Ajitnath Tirthankar?

A. 80

B. 85

C. 90

D. 95

8. What was the number of monks in the religious family of Ajitnath Tirthankar?

A. 50 thousand

B. One lakh

C. One lakh fifty thousand

D. Two lakh

9. What was the name of the father of Ajitnath Tirthankar?

A. Jitshatru

B. Mallinath

C. Parsavnath

D. Neminath

10. Ajitnath Tirthankar was born on the eighth day of which Hindu month of shukl paksh?

A. Maagh

B. Chaitra

C. Ashwin

D. Jyestha

Question No.

Answer

1.

A

2.

B

3.

B

4.

A

5.

D

6.

B

7.

D

8.

B

9.

A

10.

A

Related Categories