GK Quiz on clinical trials, research for COVID-19 treatment

COVID-19 have created havoc across the world. Scientists, researchers and several organisations are trying to develop antidotes for the novel coronavirus. Various clinical trials are going on for COVID-19 treatment. This quiz is based on some of the clinical trials that are going on to find a treatment for COVID-19
Created On: Apr 20, 2020 18:51 IST
Modified On: Apr 20, 2020 18:53 IST
GK Quiz on clinical trials on COVID-19 treatment
GK Quiz on clinical trials on COVID-19 treatment

Cases of COVID-19 are increasing in the whole world. In various countries including China, the United States, and the UK clinical trials are conducting for appropriate results. 

1. Which international clinical trial is launched by the World Health Organisation (WHO) and partners to help find an effective treatment for COVID-19?
A. Solidarity
B. Dissidence
C. Severance
D. Dissension
Ans. A
Explanation: The Solidarity trial provides simplified procedures to enable even overloaded hospitals to participate, with no paperwork required. More than 80 countries are working together to find an effective therapeutics as soon as possible through the trial. Therefore, Solidarity trial will reduce the time taken by 80%.

2. Name an antiviral medicine used for a clinical trial by Gilead Sciences for COVID-19 treatment?
A. Favipiravir
B. Triazavirin
C. Remdesivir
D. None of the above
Ans. C
Explanation: Trial is conducted on COVID-19 patients in the Chicago hospital with Gilead Sciences' antiviral medicine remdesivir.

3. Name the new tool that is aimed at matching potential volunteers to new clinical trials?
A. Country Without COVID
B. World Without COVID
C. Goal Without COVID
D. None of the above
Ans. B
Explanation: A new public health tool dubbed World Without COVID was launched with the aim of connecting patients to coronavirus clinical trials across the country.

4. .........tests favipiravir as a COVID-19 treatment.
A. Fijifilms
B. Fujifiran
C. Safoni team
D. None of the above
Ans. A
Explanation: Fujifilm is testing up production of its antiviral treatment favipiravir for COVID-19. Let us tell you that phase III clinical trials are ongoing in Japan, and the government has ordered 2 million treatment courses. In the US, Fujifilm started Phase II trials. Fujifilm sells Favipiravir under the brand name Avigan and it has been approved by Japan since 2014 to treat influenza and other viral strains that do not respond to other drugs.

5. Which of the following statement is correct about antiviral?
A. The work of antiviral drugs is to stop the replication of virus or infecting cells.
B. They include complex biotechnology therapies to older generics.
C. Examples of antiviral include HIV drugs, treatments for hepatitis C, etc.
D. All the above are correct
Ans. D
Explanation: Antiviral drugs stop the working of the virus from replicating or infecting cells. They include everything from complex biotechnology therapies to older generics. Examples of other antivirals include HIV drugs, treatments of hepatitis C, and the influenza treatment Tamiflu, etc.

6. Hydroxychloroquine and chloroquine are which type of drugs?
A. Antiviral
B. Anti-Malarial
C. Anti-Bacterial
D. None of the above
Ans.
Explanation: Hydroxychloroquine and chloroquine are anti-malarial drugs that have been tested in other outbreaks and for COVID-19 also.

7. What is the name of a therapy in which blood is infused from the recovered patients of COVID-19 to other critical COVID-19 patients?
A. Convalescent Plasma
B. Plasma Therapy
C. Both A and B
D. Neither A nor B
Ans. C
Explanation: In Convalescent Plasma or Plasma Therapy the blood of the recovered person as it is rich in antibodies is used to treat other sick people. Here convalescent plasma is the liquid part of the blood from the recovered patients of COVID-19

8. Which of the following statements is/are true about Plasma?
A. The liquid part of the blood is plasma.
B. It is made up of only protein.
C. It consists of antibodies
D. Only A and C are correct
Ans. D
Explanation: The liquid part of the blood is plasma. It is made up of large water and proteins. It provides a medium for RBC, WBC and platelets to circulate through the body. And it also consists of antibodies.

9. For which outbreaks, Convalescent Plasma Therapy is also used?
A. Ebola Virus
B. SARS
C. MERS
D. All the above
Ans. D
Explanation: Convalescent Plasma Therapy was used for the Ebola virus and other coronavirus diseases like SARS and MERS.

10. Which of the following statement is/are true about Novavax's vaccine?
A. It is meant to create antibodies that block a protein "spike" that the virus uses to infect its host.
B. After seeing a strong immune response in animal testing, Novavax selected its vaccine candidate in April.
C. Novavax Inc. is a company and the name of the drug is NVX-CoV2373.
D. All the above are correct
Ans. D
Explanation: Novavax's vaccine is meant to create antibodies that block a protein "spike" that the virus uses to infect its host. It has selected its vaccine candidate in April after seeing a strong immune response in animal testing.

These are some of the clinical trials that are going for COVID-19 treatment. Hoping, soon some positive results will come and we will get a vaccine for COVID-19. Till then maintain social distancing, stay at home and be safe.

COVID-19: History of Epidemics in India Since the 1900s

Related Categories