Search

GK Quiz on Important Days in December 2019

December is famous for winter, Christmas and is also the last month of the year. In this article, we are providing questions and answers with explanation for important days and dates that fall in December month. It will increase your general knowledge and help in the preparation of upcoming exams.
Nov 30, 2019 17:14 IST
facebook Iconfacebook Iconfacebook Icon
GK Quiz on important days and dates in December 2019
GK Quiz on important days and dates in December 2019

As we know it is difficult to remember all days and events together. This quiz will help you to do so as we have included an explanation that will help you to remember. To analyze General Knowledge the best way is to attempt and practice questions. Let us solve and start the quiz!

  1. World AIDS Day is celebrated on which date?
    A. 1 December
    B. 2 December
    C. 4 December
    D. 13 December
    Ans. A
    Explanation: World AIDS Day is celebrated on 1 December to raise awareness and education about HIV.
  2. December is celebrated as:
    A. National Pollution Control Day
    B. International Day for the Abolition of Slavery
    C. Both A and B
    D. Neither A nor B
    Ans. C
    Explanation: National Pollution Control Day and International Day for the Abolition of Slavery is celebrated on 2 December.
  3. 10 December is observed as:
    A. International Day in Support of Victims of Torture
    B. International Anti-Corruption Day
    C. Human Rights Day
    D. International Mountain Day
    Ans. C
    Explanation: Human Rights Day is celebrated on 10 December to protect the fundamental human rights of all people and their basic freedom.
  4. World Soil Day is observed on which date?
    A. 3 December
    B. 5 December
    C. 7 December
    D. 11 December
    Ans. B
    Explanation: World Soil Day is observed on 5 December every year to highlight the importance of soil, the healthy ecosystem and the well-being of a human.
  5.  What is the theme of International Volunteer Day 2019?
    A. "Volunteer for an inclusive future".
    B. "Global Applause – give volunteers a hand".
    C. "Volunteers build Resilient Communities".
    D. "Volunteers Act First. Here. Everywhere". 
    Ans. A
    Explanation: International Volunteer Day (IVD) is celebrated on 5 December every year. The theme of 2019 is "Volunteer for an inclusive future".
    The theme of 2018 was “Volunteers build Resilient Communities”.
    The theme of 2017 was “Volunteers Act First. Here. Everywhere.”
    The theme of 2016 was “Global Applause – give volunteers a hand”.
  6. 7 December is celebrated as:
    A. Armed Forces Flag Day
    B. International Civil Aviation Day
    C. Both A and B
    D. Neither A nor B
    Ans. C
    Explanation: Both Armed Forces Flag Day and International Civil Aviation Day is celebrated on 7 December every year.  
  7. What is the theme of International Mountain Day 2019?
    A."Mountains matter for Youth".
    B."Mountain minorities and indigenous peoples."
    C. "Mountains for all".
    D. "Mountains are life".
    Ans. A
    Explanation: International Mountain Day is celebrated on 11 December every year to educate children and people about the important role that mountains play in our lives. The theme of 2019 is 'Mountains matter for Youth'.
  8. National Conservation Energy Day is observed on which date?
    A. 10 December
    B. 13 December
    C. 14 December
    D. 18 December
    Ans. C
    Explanation: National Energy Conservation Day is observed on 14 December to raise awareness about the need for energy and its conservation in daily life.
  9.  On which date Goa received freedom from Portuguese dominion?
    A. 19 December, 1961
    B. 22 December, 1960
    C. 15 December, 1961
    D. 28 December, 1960
    Ans. A
    Explanation: Goa received freedom from Portuguese dominion on 19 December 1961 with the help of Indian armed forces. This day is celebrated as Liberation Day of Goa on 19 December every year.
  10. 22 December is celebrated as:
    A. Kisan Diwas
    B. National Consumer Rights Day
    C. Good Governance Day (India)
    D. National Mathematics Day
    Ans. D
    Explanation: National Mathematics Day is celebrated on 22 December annually to commemorate the birth anniversary of the famous mathematician Srinivasa Ramanujan.
    So, these are the National and International important Days in December 2019 which may also help in the preparation for several exams and also enhance your knowledge.

Important Days and Dates in December 2019

Important Days and Dates in 2019: National and International