Jagran Josh Logo

GK Quiz on Indian Geography Set III

08-FEB-2016 11:37

    GK Quiz on Indian Geography Set III, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations.

    1. Which of the following region is famous for the lion-tailed macaque?

    A. Eastern Ghats of Andhra Pradesh

    B. Western Ghats of Kerala

    C. Shivalik Hills of Northern India

    D. Hills of North-East India

    2. Which one of the following pairs is not correctly matched?

    A. Miri Hills - Arunachal Pradesh

    B. Mikir Hills - Assam

    C. Lushai Hills - Mizoram

    D. Abor Hills - Tripura

    3. Which of the following reason is the driving factor of tropical climate of India?

    A. Seasonal influence of jet streams

    B. Location of the Himalayas in its north

    C. Over-powering influence of Indian Ocean

    D. Country being a part of Asian landmass

    4. Which region known for the Asiatic wild ass?

    A. Rann of Kutch

    B. Baghelkhand

    C. Sunderbans

    D. Shivaliks

    5. Select the correct chronology of the hill stations in order of their heights.

    A. Darjeeling, Srinagar, Leh, Simla

    B. Srinagar, Darjeeling, Simla, Leh

    C. Sri nagar, Leh, Simla, Darjeeling

    D. Simla, Sri nagar, Leh, Darjeeling

    6. Which of the following States has the longest coast line?

    A. Maharashtra

    B. Gujarat

    C. Andhra Pradesh

    D. Orissa

    7. Which one of the following pairs is not correctly matched?

    A. Zaskar Range - Kashmir

    B. Dhauladhar Range - Himachal Pradesh

    C. Singalila Range - Arunachal Pradesh

    D. Kumaon Range - Uttarakhand

    8. Between which ranges does the Kashmir Valley in the Himalayas lie?

    A. Siwalik and Pir Panjal

    B. Pir Panjal and Dhauladhar

    C. Zaskar and Pir Panjal

    D. Dhauladhar and Zaskar

    9. Match list-l (Dam) with list-Il (State)

     List-I                                   List-II

    A. Malaprabha                      1.Andhra Pradesh

    B. Panam                             2. Gujarat

    C. Pochampad                      3. Karnataka

    D. Upper Penganga               4. Maharashtra

    Select the correct answer using the codes given below the lists:

              A           B           C            D

    (a)     4          2        1         3

    (b)     4          1        2         3

    (c)      3          2        1         4

    (d)     3          1        2          4


    10. Which one among the following rivers does not flow into the Bay of Bengal?

    A. Mahanadi

    B. Cauveri

    C. Tapti

    D. Godavari

     

    Question Answer
    1. B
    2. D
    3. B
    4. A
    5. B
    6. B
    7. C
    8. C
    9. C
    10. C

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK