GK Quiz on Modern History: Reform Movements in Western & Southern India

Dear students, Jagran josh is presenting you a modern history quiz of 10 MCQs based on Reform Movements in Western Southern India. These questions are very important for different competitive exams. So attempt this set and prepare yourself for the upcoming exams.
Created On: Feb 25, 2019 14:32 IST
Modified On: Feb 25, 2019 14:29 IST
GK Quiz on Modern History: Reform Movements in Western & Southern India
GK Quiz on Modern History: Reform Movements in Western & Southern India

Dear students, Jagran josh is presenting you a modern history quiz of 10 MCQs based on Reform Movements in Western & Southern India. These questions are very important for different competitive exams. So attempt this set and prepare yourself for the upcoming exams.

1. Which of the following is not correct about Prarthana Samaj?

A. The Prarthana Samaj was founded in Bombay in1867.

B. The  Prarthana Samaj was founded by Athmaram panduranga (with the help of Keshav Chandra Sen).

C. The main aim behind the establishment of the Prarthana Samaj was to make people believe in one God and worship only one God.

D. This society was against the widow remarriage.

Ans:  D

2. Who was the founder of Satyashodhak Samaj?

A. Jyotiba Phule

B. Gopal Hari Deshmukh

C. Mahadew Govind Ranade

D. Ramakrishna Bhandarkar

Ans: A

3. What was the original name of Dayananda Saraswati?

A. Malku das

B. Mul Shankara

C. Narendra

D. Dadu

Ans: B

4. Who is the author of the book “Satyarth Prakash”?

A. Dayanand Saraswati

B. Rajaram Mohan Ray

C. Mahadev Govind Ranade

D. Ramakrishna Bhandarkar

Ans: A

5. Which of the following is not correct about Arya Samaj?

A. The Arya Samajists opposed child marriages and encouraged remarriage of widows.

B. It was founded in 1875.

C. Its main motive was to promote faith in one God.

D. None of the above is correct.

Ans: D

GK Quiz on Modern Indian History: Social legislation under British Rule

6. Which of the following statement is not correct?

A. Veda Samaj was established in Madras in 1864.

B. By drawing inspiration from the Brahmo Samaj, the Veda Samaj was established.

C. An outstanding leader of the reform movements in western India was Kandukuri Veeresalingam.

D. Veda Samaj also condemned superstitions and rituals of orthodox Hinduism and propagated belief in one supreme God.

Ans: C

7. Where was Narayana Guru born?

A. Kerala

B.  Maharashtra

C. Bengal

D. Punjab

Ans: A

8. Where was the Devdasi System prevailed in India?

A. Southern India

B. Northern India

C. East India

D. West  India

Ans: A

9. Who advocated the concept of one caste, one religion and one God’ for all?

A. Mahatma Gandhi

B. Narayan Guru

C. Periyar

D. Swami Vivekananda

Ans: B

10. Who founded the Sri Narayana Dharma Paripalana Yogam?

A. Daya Nand Saraswati

B. Periyar Swami

C. Narayan Guru

D. Gopal Hari Deshmukh

Ans: C

1000+ GK Questions & Answers on Indian History

Comment ()

Related Categories