GK quiz related to Anglo Mysore wars

Nov 13, 2017, 19:02 IST

Just like, after the end of battle of Buxar, the dominion of British rule was established throughout north India, Similarly, after the end of Anglo-Mysore war, British dominance was also established in South India. In the Various competitive examinations which are conducted every year, many questions are asked based on Anglo-Mysore War. Therefore, in this article we are presenting a General Knowledge Quiz based on Anglo-Mysore War which is very useful for students preparing for various examinations.

GK quiz based on Anglo -Mysore War
GK quiz based on Anglo -Mysore War

Just like, after the end of battle of Buxar, the dominion of British rule was established throughout north India, Similarly, after the end of Anglo-Mysore war, British dominance was also established in South India. In the Various competitive examinations which are conducted every year, many questions are asked based on Anglo-Mysore War. Therefore, in this article we are presenting a General Knowledge Quiz based on Anglo-Mysore War which is very useful for students preparing for various examinations.

General knowledge quiz based on Anglo-Mysore war

1. What was the chronology of first Anglo-Mysore war?
A. 1761 - 1765 AD
B. 1767 - 1769 AD
C. 1782 – 1784 AD
D. 1780 – 1782 AD
Ans. B
2. What was the chronology of second Anglo-Mysore war?
A.
1780 - 1782 AD
B. 1781 - 1783 AD
C. 1782 - 1785 AD
D. 1780 – 1784 AD
Ans. D
3. What was the chronology of third Anglo-Mysore war?
A.
1782 – 1786 AD
B. 1786 – 1788 AD
C. 1790 – 1792 AD
D. 1791 -1795 AD
Ans. C
4. What was the chronology of fourth Anglo-Mysore war?
A.
1799 AD
B. 1799 AD
C. 1796 AD
D. 1794 AD
Ans. A
5. When did Hyder Ali sit on the throne of Mysore?
A.
in 1756 AD
B. in 1761 AD
C. in 1763 AD
D. in 1764 AD
Ans. B
6. Who was the British Governor General during first Anglo-Mysore war?
A.
Lord Ripon
B. Lord Verelst
C. Lord Lytton
D. Lord Wellesley
Ans. B
7. Who was the British Governor General during Second Anglo-Mysore War?
A.
Lord Ripon
B. Lord William Bentinck
C. Lord Warren Hastings
D. Lord Wellesley
Ans. C
8. Who was the British Governor General during Third Anglo-Mysore War?
A.
Lord Cornwallis
B. Lord Dalhousie
C. Lord Warren Hastings
D. Lord Wellesley
Ans. A
9. Who was the British Governor General during fourth Anglo-Mysore War?
A.
Sir John Shore
B. Sir John Macpherson
C. Lord Warren Hastings
D. Lord Wellesley
Ans. D
10. Where is the Tomb of Tipu Sultan located?
A.
Coimbatore
B. Srirangapatna
C. Wayanad
D. Dharapuram
Ans. B
GK Questions and Answers on the Religious Sects of Ancient India

Jagranjosh
Jagranjosh

Education Desk

Your career begins here! At Jagranjosh.com, our vision is to enable the youth to make informed life decisions, and our mission is to create credible and actionable content that answers questions or solves problems for India’s share of Next Billion Users. As India’s leading education and career guidance platform, we connect the dots for students, guiding them through every step of their journey—from excelling in school exams, board exams, and entrance tests to securing competitive jobs and building essential skills for their profession. With our deep expertise in exams and education, along with accurate information, expert insights, and interactive tools, we bridge the gap between education and opportunity, empowering students to confidently achieve their goals.

... Read More

Get here current GK and GK quiz questions in English and Hindi for India, World, Sports and Competitive exam preparation. Download the Jagran Josh Current Affairs App.

Trending

Latest Education News