Top 10 GK questions on SCO- Take this quiz to know their answers

May 5, 2023, 10:42 IST

Today India is hosting the foreign ministers of the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) nations at a two-day conclave in Goa. Take this quiz to know some relevant facts about the SCO summit.

GK Quiz on SCO Summit
GK Quiz on SCO Summit

The SCO (Shanghai Cooperation Organization) Summit is a meeting of the heads of state or government of the member countries of the Shanghai Cooperation Organization. Founded in 2001, by China, Russia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, and Uzbekistan, SCO is a regional intergovernmental organization that aims to promote economic, political, and security cooperation among its members. Here is the quiz that will help you gain some relevant insights about the SCO summit. 

1. What does SCO stand for?

  1. Shanghai Cooperative Organization
  2. Shanghai Coordination Organization
  3. Shanghai Collaboration Organization
  4. Shanghai Coalition Organization

Answer: A. Shanghai Cooperative Organization

Explanation: SCO stands for Shanghai Cooperative Organization.  It is a political, economic, and security organization that was founded in 2001 in Shanghai, China by six member countries: China, Russia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, and Uzbekistan.

2. How many member countries are part of the SCO?

  1. 5
  2. 6
  3. 7
  4. 8

Answer: D. 8

Explanation: Shanghai Cooperative Organization comprises eight member countries namely China, India, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Russia, Pakistan, Tajikistan, and Uzbekistan. 

 

3. Which country is not a founding member of the SCO?

  1. Russia
  2. China
  3. India
  4. Kazakhstan

Answer: C.  India

Explanation: SCO was founded by Kazakhstan, China, Kyrgyzstan,  Russia, Tajikistan, and Uzbekistan. Therefore, India is not a founding member of the SCO. 

4. Where is the SCO summit 2023 India?

  1. Taj Exotica, Goa
  2. Grand Hyatt, Goa
  3. Taj Resort and Convention Centre, Goa
  4. The Westin, Goa

Answer: A. Taj Exotica, Goa

Explanation: This year's SCO Summit will be held in Taj Exotica, Goa. 

 

5. Which country will hold the chairmanship of the SCO in 2023?

  1. India
  2. Russia
  3. Kazakhstan
  4. China

Answer: A. India

 Explanation: China, Russia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, and Uzbekistan are the countries that are a part of the SCO summit. These countries aim to promote economic and social security among their members. Thus, India not being on the list will not hold the chairmanship of the SCO in 2023. 

6. Which of the following countries is a dialogue partner of the SCO?

  1. Japan
  2. South Korea
  3. Turkey
  4. All of the above

Answer:  All of the above

Explanation: Countries including Armenia, Azerbaijan, Cambodia, Nepal, Sri Lanka, and Turkey are the dialogue partner of SCO. Thus, option D is the right answer to this question. 

 

7. What is the theme of the 2023 SCO Summit?

  1. Strengthening Trust through Cooperation in the SCO Space
  2. Connectivity for Regional Prosperity
  3. Building a Shared Future for All
  4. Secure-SCO

Answer: Secure-SCO

Explanation: The theme of this year's SCO Summit is SECURE- SCO concept,  where 'S'  stands for security for citizens, 'E' for economic development, 'C' for connectivity in the region, 'U' for unity, 'R' for respect of sovereignty and integrity, and 'E for the environment. 

8. What is the name of the joint military exercise conducted by the SCO member countries?

  1. Exercise SCO Peace Mission
  2. Exercise SCO Cooperation
  3. Exercise SCO Unity
  4. Exercise SCO Friendship

Answer: Exercise SCO Peace Mission

Explanation: Started on 14th September 2021, Exercise SCO Peace Mission is a joint military exercise that the SCO member countries conduct. This exercise comprises training focused on combating terrorism

 

9. Which other regional and international organizations does the SCO cooperate with?

  1. UNESCO
  2. UNWTO
  3. IOM
  4. All of the above

Answer: D. All of the above

Explanation: SCO has collaborations with the UN Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO), the International Organization for Migration (IOM), and the World Tourism Organization (UNWTO). 

 

10. What is the main purpose of the SCO?

  1. Promote economic and political cooperation among member countries
  2. Promote military alliances among member countries
  3. Promote religious cooperation among member countries
  4. Promote cultural isolation among member countries

Answer: A.  Promote economic and political cooperation among member countries

Explanation: Since its formation, SCO focuses on tackling regional security issues, regional terrorism, ethnic separatism, and religious extremism. To date, its mission has expanded to promote economic and political cooperation among member countries. 




Yashita Sinha
Yashita Sinha

Content Writer

    With more than 2 years of experience in content creation, Yashita believes that words are more powerful than swords. Her content is based on intensive research and creativity. She always tries to make it more relatable and thinks from the reader’s point of view. In the coming years, she wants to grow as a writer and explore all the possibilities coming her way.
    ... Read More

    Get here current GK and GK quiz questions in English and Hindi for India, World, Sports and Competitive exam preparation. Download the Jagran Josh Current Affairs App.

    Trending

    Latest Education News