CBSE 10th Social Science Board exam 2020: Important MCQs of History (Chapter 5- Print Culture and the Modern World)

CBSE 10th History important MCQs of Chapter 5 (Print Culture and the Modern World) are given here. Go through the important questions and prepare for CBSE Class 10 Board exam 2020.

 

CBSE 10 History Chapter 5 MCQ
CBSE 10 History Chapter 5 MCQ

The important MCQs of CBSE 10th History are given here. The 10 questions are from Chapter 5 (Print Culture and the Modern World). The exam of CBSE class 10 Social Science is scheduled to be on 18th March 2020. Students who are on their last-minute revision must go through the given questions. These questions are taken from the NCERT textbook and the latest Social Science sample paper.

Q1- Who developed the first printing press?

  • Johann Gutenberg
  • Erasmus
  • Kitagawa Utamaro
  • Marco Polo

Ans- The correct answer is Johann Gutenberg.

CBSE 10th Social Science Board Exam 2020: Important Questions & Answers of History - All Chapters

Q2- Which of the material was used in ancient India for writing manuscripts?

  • Vellum
  • Palm Leaves
  • Paper
  • Parchments

Ans- The correct answer is Palm Leaves.

Q3- The condition for which of the revolution was created by the Print Culture.

  • Russian Revolution
  • French Revolution
  • American Revolution
  • Glorious Revolution

Ans- The correct answer is the French Revolution.

CBSE 10th Social Science Board Exam 2020: Check Important Questions & Answers of Civics (All Chapters)

Q4- In what way did the Nationalist newspaper inspire the Nationalism in India?

  • By publishing the speeches of famous Nationalist leaders
  • By giving encouragement to Indian authors
  • Through writing various articles in the newspapers
  • Encouraging Nationalist activities through press

Ans- The correct answer is- Encouraging Nationalist activities through the press.

Q5- Penny magazine was only for

  • Women
  • Poor People
  • Children
  • Old people

Ans- The correct answer is women.

Q6- Which of the following movement was led by Martin Luther’s writings and ideas?

  • Renaissance movement
  • Intellectual Movement
  • Reformation Movement
  • Counter-Reformation Movement

Ans- The correct answer is the Reformation Movement.

CBSE Class 10 Social Science Previous Years' Question Papers (2012-2019)

Q7- Identify the oldest Japanese book from the given options.

  • Diamond Sutra
  • Dipa Vamsa
  • Sutta Pitaka
  • Maha Vamsa

Ans- The correct answer is Diamond Sutra.

Q8- Marcopolo bought back the knowledge of woodblock printing to Italy from which place?

  • Japan
  • India
  • Sri Lanka
  • China

Ans- The correct answer is China.

CBSE Class 10 Social Science Syllabus for Board Exam 2020

Q9- Which French Novelist from 18th Century declared, ‘The Printing Press is the most powerful engine of progress’.

  • Voltaire
  • Rousseau
  • Montesquieh
  • Mercier

Ans- The correct answer is Mercier.

Q10- Identify the following point which refers to the Print Revolution.

  • The revolt by people against the printed matters
  • The invention of the printing press
  • Handwritten manuscripts for printed books
  • Shift from hand printing to mechanical printing

Ans- The correct answer is the shift from hand printing to mechanical printing.

Jagran Play
खेलें हर किस्म के रोमांच से भरपूर गेम्स सिर्फ़ जागरण प्ले पर
Jagran PlayJagran PlayJagran PlayJagran Play