CBSE Board Exam 2020: Important MCQs (with Answers) for Class 12 Physics - Chapter 10 - Wave Optics; Also useful for JEE Main, UPSEE, WBJEE & Other Engineering Entrance Exams

Learn important MCQs (with Answers) for Class 12 Physics Board Exam 2020 (Chapter 10 - Wave Optics). These MCQs are very useful for other competitive exams like UPSEE 2020, JEE Main 2020, WBJEE 2020 etc.

Created On: Feb 6, 2020 12:37 IST
Modified On: Feb 6, 2020 14:00 IST
CBSE Class 12 Physics Board Exam 2020: Important MCQ Chapter 10 Wave Optics
CBSE Class 12 Physics Board Exam 2020: Important MCQ Chapter 10 Wave Optics

Get important MCQs (with Answers) for CBSE Class 12th Physics Board Exam 2020 (Chapter 10 - Wave Optics). Students preparing for CBSE Class 12th Physics Board Exam usually ask about important MCQs (Multiple Choice Questions) & in this article, we have provided important questions (with answers), based on Chapter 10 (Wave Optics) of Class 12th Physics NCERT textbook. Here you will also get important links to access some important articles for the preparation of CBSE 12th board exams 2020.

CBSE Sample Papers 2020 for 10th & 12th with Answers & Marking Schemes: All Subjects

NCERT Exemplar Solutions for CBSE Class 12 Physics

Important MCQs for CBSE Class 12 Physics Board Exam 2020 (Chapter 10 - Wave Optics):

Q1. In young’s double slit experiment, the width of the fringes obtained when light of wavelength 6000 Ȃ is 2. 0 mm. What will be the fringe width if the entire apparatus is immersed in a liquid of refractive index 1.33?

(a) 0.5 mm

(b) 1.0 mm

(c) 1.5 mm

(d) 2.0 mm

Sol: (c)

Let β be the fringe width when the entire apparatus is in air and β be the fringe width when the whole apparatus is inside water.

CBSE Class 12 Physics Board Exam Important MCQ Chapter 10 Wave Optics

Q2. A monochromatic light of wavelength 5100 Ȃ from a narrow slit is incident on a double slit. If the overall separation of 10 fringes on a screen 200 cm away is 2 cm then, the separation between the slit is

(a) 1.10 mm

(b) 0.51 mm

(c) 0.22 mm

(d) 0.11 mm

Sol: (b)

CBSE Class 12 Physics Board Exam Important MCQ Chapter 10 Wave Optics

Q3. Consider interference between two waves from two sources of intensities I and 4I. What is the ratio of intensities at the point where the phase difference is π?

(a) I

(b) 9 I

(c) 5 I

(d) 9 I

Sol: (a)

The resultant intensity at a point where two waves of amplitudes a1 and a2 meet with a phase difference of ϕ is given by: IR = a12 + a22 +2 a1a2cos ϕ.

Given, a1 = I, a2 = 4I and ϕ = π

Intensity of a wave is directly proportional to square of its amplitude

CBSE Class 12 Physics Board Exam Important MCQ Chapter 10 Wave Optics

Q4. Two periodic waves of intensities I1 and I2pass through a region at the same time in the same direction. The sum of maximum and minimum intensities is:

(a) (I1 + I2)

(b) 2 (I1 + I2)

(c) (I1I2)

(d) 2 (I1I2)

Sol: (b)

The maximum intensity of two waves having intensity I1 and I2 is given by:

CBSE Class 12 Physics Board Exam Important MCQ Chapter 10 Wave Optics

 The minimum intensity of two waves having intensity I1 and I2 is given by:

CBSE Class 12 Physics Board Exam Important MCQ Chapter 10 Wave Optics

Therefore, the sum of maximum and minimum intensities is: Imax + Imin = 2 (I1 + I2).

Q5. The polarizing angle for a medium is 60o. The critical angle for this medium is

(a) sin-1 (0.321)

(b) sin-1 (0.577)

(c) sin-1 (0.732)

(d) sin-1 (1)

Sol: (b)

From Brewster’s law, the refractive of the medium is given by, μ = tan ip = tan 60o = 1.732.

Let C be the critical angle for the medium then,

μ = 1/ sin C

⇒ sin C = 1/ μ = 1/1.732 = 0.577

⇒ C = sin-1 (0.577).

Q6. Two crossed Polaroids A and B are placed in the path of a light beam. In between these, a third Polaroid C is placed whose polarization axis makes an angle θ with the polarization axis of the Polaroid A. If Io be the intensity of light coming out if the Polaroid A then, the intensity of light coming out of the Polaroid B is

CBSE Class 12 Physics Board Exam Important MCQ Chapter 10 Wave Optics

Sol: (d)

Between the Polaroids A and B, a third Polaroid C is placed whose polarization-axis makes an angle θ with the polarization axis of the Polaroid A.

Let the intensity of plane polarised light emerging from A be Io which falls on Polaroid C, then by law of Malus , the intensity of light emerging from polaroid C is, IC = Io cos2θ

Now this light falls on Polaroid B, whose polarizing axis makes an angle of (90oθ) with the axis of Polaroid C.

Applying Malus law again we have,

CBSE Class 12 Physics Board Exam Important MCQ Chapter 10 Wave Optics

Q7. A monochromatic light of wavelength 6000 Ȃ is coming from a star. What is the limit of resolution of a telescope whose objective has a diameter of 100 inch?

(a) 6.4 × 10‒7 radian

(b) 4.1 × 10‒7 radian

(c) 2.9 × 10‒7 radian

(d) 1.1 × 10‒7 radian

Sol: (c)

Given, diameter of objective of telescope = D = 100 inch = 100 × 2.54 = 254 cm

Wavelength of light = λ = 6000 Ȃ = 6000 × 10‒8 cm = 6 × 10‒5 cm

CBSE Class 12 Physics Board Exam Important MCQ Chapter 10 Wave Optics

Q8. Light incident on a transparent medium is found to be completely plane-polarised after reflection. If the refractive index of glass plate is 1.57 then, the refracting angle of glass is:

(Given, tan-11.57 = 57.5°)

(a) 15.80

(b) 32.50

(c) 41.60

(d) None of these

Sol: (b)

As the reflected light is plane polarised, therefore the incident angle is polarizing angle.

Given, refractive index of the glass = μ = 1.57, angle of refraction = r =?

If, ipis the polarizing angle then, by Brewster’s law

CBSE Class 12 Physics Board Exam Important MCQ Chapter 10 Wave Optics

Q9. Two coherent monochromatic light beams of intensities I and 4I are superimposed. The maximum and minimum possible intensities in the resulting beam are

(a) 9 I and I

(b) I and 9 I

(c) 9 Iand 9 I

(d) 3 I and  6 I

Sol: (a)

Let intensities be I1, I2 and their amplitude is a1 and a2 respectively. 

CBSE Class 12 Physics Board Exam Important MCQ Chapter 10 Wave Optics

Q10. In a double slit experiment with monochromatic light, fringes are obtained on a screen placed at some distance from the slits. If the screen is moved by 5×10-2 m towards the slits, the change in the fringe width is 3×10-5 m. If the distance between the slits id 10-3 m, The wavelength of the light used is:

(a) 5000 Å

(b) 3000 Å

(c) 4500 Å

(d) 6000 Å

Sol: (d)

CBSE Class 12 Physics Board Exam Important MCQ Chapter 10 Wave Optics