Search

CBSE 9th Maths Exam 2020: Important MCQs from Chapter 7 Triangles with Answers

Class 9 Maths MCQs on NCERT Chapter 7 Triangles are provided with answers and are important for the CBSE Maths Annual Exam 2020.

Feb 11, 2020 15:17 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
CBSE 9th Maths Exam 2020: Important MCQs from Chapter 7 Triangles with Answers
CBSE 9th Maths Exam 2020: Important MCQs from Chapter 7 Triangles with Answers

CBSE Class 9 MCQs on Triangles are exclusively prepared by the subject experts to help students easily prepare Mathematics for the upcoming annual exams. These multiple choice questions are best to revise the important concepts, formulae and theories involved in class 9 Maths chapter 7- Triangles. Practicing with these questions will help you answer all the objective type questions accurately in the exam. PDF of these important questions can also be downloaded from the link provided here in this article.

MCQ Questions & Answers from CBSE Class 9 Maths Chapter 7 Triangles are given below:

Q1. In two triangles DEF and PQR, if DE = QR, EF = PR and FD = PQ, then

a) ∆DEF ≅ ∆PQR

b) ∆FED ≅ ∆PRQ

c) ∆EDF ≅ ∆RPQ

d) ∆PQR ≅ ∆EFD

Answer: (b)

Q2. In ∆ABC, BC = AB and ∠B = 80°. Then ∠A is equal to:

a) 80o

b) 40o

c) 50o

d) 100o

Answer: (c)

Q3. Two sides of a triangle are of length 5 cm and 1.5 cm. The length of the third side of the triangle cannot be:

a) 3.6 cm

b) 4.1 cm

c) 3.8 cm

d) 6.9 cm

Answer: (d)

Q4. In ∆PQR, if ∠R > ∠Q, then

a) QR > PR

b) PQ > PR

c) PQ < PR

d) QR < PR

Answer: (b)

Q5. D is a point on the side BC of a ΔABC such that AD bisects ∠BAC. Then

a) BD : DC = AB : AC

b) CD > CA

c) BD > BA

d) BA > BD

Answer: (a)

Q6. It is given that Δ ABC ≅ Δ FDE and AB = 5 cm, ∠B = 40° and ∠A = 80°. Then which of the following is true?

a) DF = 5 cm, ∠F = 60°

b) DF = 5 cm, ∠E = 60°

c) DE = 5 cm, ∠E = 60°

d) DE = 5 cm, ∠D = 40°

Answer: (b)

Q7. All the medians of a triangle are equal in case of a:

a) Scalene triangle

b) Right angled triangle

c) Equilateral triangle

d) Isosceles triangle

Answer: (c)

Q8. In the given figure, PS is the median then ∠QPS?

CBSE 9th Maths Exam 2020: Important MCQs from Chapter 7 Triangles with Answers

a) 40o

b) 50o

c) 80o

d) 90o

Answer: (b)

Q9. In triangle PQR if ∠Q = 90°, then:

a) PQ is the longest side

b) QR is the longest side

c) PR is the longest side

d) None of these

Answer: (c)

Q10. In the given figure, AB = AC and ∠B = 50° then; ∠A is:

CBSE 9th Maths Exam 2020: Important MCQs from Chapter 7 Triangles with Answers

a) 50o

b) 80o

c) 100o

d) 130o

Answer: (b)

Q11. In the given figure, if the exterior angle is 135o then ∠P is:

CBSE 9th Maths Exam 2020: Important MCQs from Chapter 7 Triangles with Answers

a) 45o

b) 60o

c) 80o

d) 90o

Answer: (d)

Q12. If in ΔPQR, PQ = PR then:

a) ∠P = ∠R

b) ∠P = ∠Q

c) ∠Q = ∠R

d) None of these

Answer: (c)

Q13. In a triangle ABC, ∠B = 35° and ∠C = 60°, then

a) ∠A = 80°

b) ∠A = 85°

c) ∠A = 120°

d) ∠A = 145°

Answer: (b)

Q14. In triangles ABC and PQR, AB = AC, ∠C = ∠P and ∠B = ∠Q. The two triangles are:

a) Isosceles but not congruent

b) Isosceles and congruent

c) Congruent but not isosceles

d) Neither congruent nor isosceles

Answer: (a)

Q15. In triangles ABC and DEF, AB = FD and ∠A = ∠D. The two triangles will be congruent by SAS axiom if:

a) BC = EF

b) AC = DE

c) AC = EF

d) BC = DE

Answer: (b)

Get below the link to download all the MCQs on TrianglesClass 9 in PDF format:

CBSE 9th Maths Exam 2020: Important MCQs from Chapter 7 Triangles with Answers

MCQs on other chapters of Class 9 Maths can be downloaded from the following links:

CBSE Class 9 Maths Important MCQs on Chapter 1

CBSE Class 9 Maths Important MCQs on Chapter 2

CBSE Class 9 Maths Important MCQs on Chapter 3

CBSE Class 9 Maths Important MCQs on Chapter 4

CBSE Class 9 Maths Important MCQs on Chapter 5

CBSE Class 9 Maths Important MCQs on Chapter 6

Also check the following articles to help in CBSE Class 9th Annual Exam preparations and score good marks:

CBSE Class 9 MCQs for Maths, Science, Social Science & English Exam 2020

CBSE Class 9 Syllabus for Annual Exam 2020

CBSE Class 9 Science Exam Pattern 2020

CBSE Class 9 Social Science Exam Pattern 2020

Class 9 Science NCERT Book and Solutions PDF

Class 9 Maths NCERT Book and Solutions PDF

Related Stories