CTET September 2016: Quiz Set -3

Jul 12, 2016 12:24 IST

    CTET Exam (18th Sept. 2016)

    Mock Test (Child development and Pedagogy)


    Q1.Which of the following is not an objective test?
    1.MCQs
    2.True/false
    3.Matching
    4.Essay

    Answer: 4

    Q 2. What do you understand by Piaget's Pre-operational stage?1.Children are pre determined
    2.Children cannot perform mental operations
    3.Children have a pre set of notions
    4.Children are pre planned to do work

    Answer: 2

    Q 3.Who said that adolescence is a period of storm & stress'?
    1.G. Stanley Hall
    2.John Watson
    3.William James
    4.B.F. Skinner

    Answer: 1

    Q 4.According to Koehlberg, moral reasoning is based on external rewards & punishments. This reasoning is a part of:
    1.Pre- conventional
    2.Conventional
    3.Post-conventional
    4.None of these

    Answer: 1

    Q 5.Progressive education programmes have a few good points. Which of the following is not a part of progressive education?
    1.Emphasis on experimental learning
    2.Emphasis on problem solving
    3.Emphasis on extrinsic motivation
    4.Emphasis on intrinsic motivation

    Answer: 3

    Q 6.According to you, learners are not_________.
    1.Passive absorbers
    2.Active participants
    3.Problem solvers
    4.Active planners

    Answer: 1

    Q 7.The another term for Dyslexia is:
    1.Hearing disorder
    2.Reading disorder
    3.Speaking disorder
    4.Blindness

    Answer: 2

    Q 8.Who invented the first practical intelligence test?
    1.Alfred Binet
    2.William James
    3.John Watson
    4.Maslow

    Answer: 1

    Q 9.The innate, learned or acquired ability of a person is one's___________.
    1.Aptitude
    2.Intelligence
    3.Qualification
    4.Behavior

    Answer: 1

    Q 10.A neuro developmental disorder which is characterized by impaired social interaction is________.
    1.Dyslexia
    2.Autism
    3.Hyperactive Syndrome
    4.None of these

    Answer: 2

    CTET February 2016: Quiz Set -2

    CTET February 2016: Quiz set 1

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF