1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment |  

Dena Bank PO (PGDBF) Exam 2017: General Awareness with special reference to banking industry Quiz -3

Jun 30, 2017 19:07 IST

     

    Candidates can easily fetch good marks in General Awareness section in upcoming Dena Bank PO exam 2017. There will be 50 questions on general awareness carrying 50 marks in the exam.

     

    1. SDLs are market borrowings by the state government in India. The term SDL  stands for-

    a)      Special Development Loans 

    b)      State Development Loans 

    c)       Special  Diversified loans 

    d)      State Diversifies loans 

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

     

    2.  The Commercial Papers can be issued by

    a)      All banks

    b)      All corporate

    c)       All corporate with net worth of at least Rs 1 cr

    d)      All corporate with net worth of at least Rs 4 cr

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

     

    3. Which of the following becomes first bank in India to connect with Earthport’s global payments network, which spans over 60 countries to enable faster outbound cross-border payments for its customers?

    a)      SBI

    b)      Axis Bank

    c)       HDFC Bank

    d)      ICICI Bank

    e)      Dena Bank

    Ans: Option (b)

     

    4. In the Economic Survey for 2016-17, the  GDP growth for 2017-18 has benn estimated between

    a)      5.75 %  and 6.75 %

    b)      6.75 % and 7.75 %

    c)       5.70 % and 6.75 %

    d)      5.72 % and 6.75 %

    e)      6.75 % and 7.50%

     

    Ans: Option (e)

    5. The Deposit Insurance Guarantee Corporation of India (DICGC) was established din the year?

    a)      2000

    b)      1978

    c)       1955

    d)      1949

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

     

    6. In Union Budget for Financial year 2017-18, the fiscal deficit for 2017-18 has been pegged at what per cent of the GDP?

    a)      3.4 %

    b)      3.3 %

    c)       3.2 %

    d)      3.1 %

    e)      3%

    f)       None of these

     

    Ans: Option (c)

     

    7. Name the interplanetary mission by ISRO that completed 1000 Earth days in its orbit on 19 June 2017.

    a)      Chandrayaan-1

    b)      Mangalayaan

    c)       ASTROSAT 

    d)      Cartosat-2E 

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

     

    8. The World No Tobacco day is observed every year on-

    a)      1st May

    b)      11th May

    c)       30th May

    d)      31st May

    e)      None of these

    Ans: Option (d)

     

     9.  Name the father of India's Nuclear Fusion who died recently.

    a)      CNR Rao

    b)      Predhiman Krishan Kaw

    c)       Jayant Narlikar

    d)      Roddam Narasimha

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

     

    10. Which of the following Indian anti-hunger activist is chosen for the prestigious Queen’s Young Leaders Award?

    a)      Zehra Ali Yavar Jung

    b)      Avinash Pol

    c)       Sivananda Rajaram

    d)      Ankit Kawatra

    e)      None of these

     

    Ans: Option (d)

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF