Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. MBA|  

General Awareness for MBA for 24 Feb to 03 March week

Mar 3, 2017 12:49 IST

    1. Name the place from where India’s Ballistic Missile Defence (BMD) shield got a further fillip with the successful test of an interceptor missile conducted by the Defence Research and Development Organisation (DRDO)?

    a) Chandipur

    b) Sriharikota

    c) Balasore

    d) Thumba

    Answer: Option A  

    2. In which Indian state, International Yoga Festival was held recently?

    a) Uttarakhand

    b) Uttar Pradesh

    c) Himachal Pradesh

    d) Sikkim

    Answer: Option A

    3. How many seats have been approved for the Post Graduate seats in medical colleges and hospitals across the country for the academic session 2017-18?

    a) 10,000 seats

    b) 4000 seats

    c) 1200 seats

    d) 8500 seats

    Answer: Option B

    4. Who has been awarded with the Lifetime Achievement Award for Women by BCCI for the first time?

    a) Ms. Shanta Rangaswamy

    b) Late Ramakant Desai

    c) Mary Kom

    d) P.V. Sindhu

    Answer: Option A

    5. When was Chandra Shekhar Azad's 86th Martyrdom Day observed?

    a) 27th February

    b) 20th February

    c) 02th February

    d) 28th February

    Answer: Option A

    6. What was the theme of the ‘National Science Day’ that was celebrated on 28 February 2017?

    a) Scientific Issues for Development of the Nation

    b) Fostering Scientific Temper

    c) Chemistry in Daily Life

    d) Science and Technology for Specially Abled Persons

    Answer: Option D

    7. Which Indian state has set up an online system to monitor the sex-ratio in the district as part of the 'Beti Bachao, Beti Padhao' programme?

    a) Bihar

    b) Haryana

    c) Madhya Pradesh

    d) Jharkhand

    Answer: Option B

    8. Which tranche of the Sovereign Gold Bonds has been launched by Government of India as the last offering for 2016-17?

    a) 5th

    b) 7th

    c) 10th

    d) 8th

    Answer: Option B

    9. Where is India’s first heliport being inaugurated by Ministry of Civil Aviation?

    a) New Delhi

    b) Lucknow

    c) Mumbai

    d) Chennai

    Answer: Option A

    10. What is India's growth forecast for this fiscal year (2016-2017) as per Paris based think tank Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD)?

    a) 8 per cent

    b) 7.5 per cent

    c) 7 per cent

    d) 6.5 per cent

    Answer: Option C

     For more updates on the General Awareness keep visiting jagranjosh.com

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF