1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

GK capsule Miscellaneous set-4: Hurry up to download it

Jul 17, 2017 16:49 IST
  • Read in hindi
ssc gk set
ssc gk set

In this article, A series of 20 questions is included consisting of questions from History, Geography, General science, Indian Polity, Important dates, Awards, economics, computer and Sports section. This will be worthy for the aspirants as it comprises the questions inspired from previous year questions from various competitive examinations. Questions are framed in such a manner that will give you an idea of important events and their impact on present. Few questions are illustrated as below: -

1. India was part of an ancient super continent called Gondwanaland. It included present day—

  1. South America
  2. Africa
  3. Australia
  4. All of these

2. Which state of India has borders with three countries namely Nepal, Bhutan and China?

  1. Arunachal Pradesh
  2. Meghalaya
  3. West Bengal
  4. Sikkim

3. Which state is the largest producer of tobacco in India?

  1. Gujarat
  2. Andhra Pradesh
  3. Karnataka
  4. Madhya Pradesh

4. Which of the following is different from the remaining three?

  1. Haematite
  2. Magnetite
  3. Limonite
  4. Bauxite

5. Maximum strength of Lok Sabha as stipulated in the Constitution of India is—

  1. 547
  2. 545
  3. 552
  4. None of these

6. The 44th Amendment in the Constitution of India removed the following right from the category of Fundamental Right—

  1.   Freedom of speech
  2.   Constitutional remedies
  3.   Property
  4.   Freedom of religion

7. Which is the final authority in India to approve Five Year Plans?

  1.   Union Council of Ministers
  2.   Planning Commission
  3.   Prime Minister
  4.   None of these

8. Green Index has been developed by—

  1.   World Bank’s environmentally and socially sustainable development division
  2.   United Nations environment programme
  3.   United Nations development programme
  4.   Kyoto Protocol

9. Who among the following released “Citizens guide to fight corruption”?

  1.   Ministry of Family Welfare
  2.   Consumer Co-operative Societies
  3.   Central Vigilance Commission
  4.   Transparency International

10. Bharat Nirman includes (select the correct answer from the codes given below)—

1. Bring an additional one crore hectares under assured irrigation

2. To provide road connectivity to all villages that have a population of 2000

3. To give telephone connectivity to the remaining villages

 Codes:

  1.   1 and 2 are correct
  2.   1 and 3 are correct
  3.   2 and 3 are correct
  4.   None of the above

11. When did India last win a hockey gold medal at the Olympics?

  1.   1964 Tokyo
  2.   1972 Munich
  3.   1976 Montreal
  4.   1980 Moscow

12. Who among the following won the Rajeev Gandhi Khel Ratna Award last year (2008) ?

  1. M.S. Dhoni
  2. Vishwanathan Anand
  3. Abhinav Bindra
  4. Sachin Tendulkar

13. Who won the ONGC-IBSF World Billiards Championship in September 2008 at Bangaluru?

a.       Pankaj Advani

b.      Geet Sethi

c.       Rupesh Shah

d.      Peter Gilchrist

14. Madhya Pradesh won record number of medals in the 33rd National Games at Guwahati in 2007. In which game did Madhya Pradesh win maximum gold medals?

  1.   Karate
  2.   Wushu
  3.   Shooting
  4.   Athletics

15. Which of the following is not a style of swimming?

  1.   Free-style
  2.   Back stroke
  3.   Front stroke
  4.   Butterfly

16. Who is the first Indian woman chess player to cross 2600 ELO rating?

  1.   Koneru Humpy
  2.   Tania Sachdev
  3.   P. Harika
  4.   S. Vijay Laxmi

17. Who among the following cricketers from Madhya Pradesh has not played for India in a test match ?

  1.   Narendra Hirwani
  2.   Amay Khurasiya
  3.   Mushtaq Ali
  4.   Rajesh Chauhan

18. Which of the following cities is closest to IST (Indian Standard Time) meridian ?

  1.   Rewa
  2.   Sagar
  3.   Ujjain
  4.   Hoshangabad

19. Match the following and select the correct answer from the codes given below—

 

  (a) Chhindwara               1. Bhil

  (b) Mandala                     2. Bharia

  (c) Jhabua                         3. Gond

  (d) Shivpuri                       4. Sahariya

Codes:

  1.   2 4 1 3
  2.   1 3 2 4
  3.   2 3 1 4
  4.   1 4 2 3

20. Which of the following is not a world heritage site?

  1.   Khajuraho temples
  2.   Bhimbetka caves
  3.   Sanchi stupa
  4.   Mandu palace

Answers

1.

D

11.

D

2.

D

12.

A

3.

B

13.

A

4.

D

14.

A

5.

C

15.

C

6

C

16.

A

7.

D

17.

B

8.

B

18.

A

9.

D

19.

C

10.

B

20.

D

Best of Luck!!

GK questions for all SSC exams: Miscellaneous set-10

GK capsule for SSC exams: miscellaneous set-9

SSC GK capsule: Miscellaneous set- 8

GK capsule for SSC exams: Miscellaneous set-7

GK quiz for all SSC exams: Miscellaneous set-6

GK capsule for all SSC exams: Miscellaneous set-5

GK capsule Miscellaneous set-4: Hurry up to download it

GK Capsule Miscellaneous Set-3: Do not skip it

GK capsule Miscellaneous set-2: Don’t slip it

GK capsule for all SSC exams: Miscellaneous set-1

1. India was part of an ancient super continent called Gondwanaland. It included present day—

a.       South America

b.      Africa

c.       Australia

d.      All of these

2. Which state of India has borders with three countries namely Nepal, Bhutan and China?

a.       Arunachal Pradesh

b.      Meghalaya

c.       West Bengal

d.      Sikkim

3. Which state is the largest producer of tobacco in India?

a.       Gujarat

b.      Andhra Pradesh

c.       Karnataka

d.      Madhya Pradesh

4. Which of the following is different from the remaining three?

a.       Haematite

b.      Magnetite

c.       Limonite

d.      Bauxite

5. Maximum strength of Lok Sabha as stipulated in the Constitution of India is—

a.       547

b.      545

c.       552

d.      None of these

6. The 44th Amendment in the Constitution of India removed the following right from the category of Fundamental Right—

a.         Freedom of speech

b.        Constitutional remedies

c.         Property

d.        Freedom of religion

7. Which is the final authority in India to approve Five Year Plans?

a.         Union Council of Ministers

b.        Planning Commission

c.         Prime Minister

d.        None of these

8. Green Index has been developed by—

a.         World Bank’s environmentally and socially sustainable development division

b.        United Nations environment programme

c.         United Nations development programme

d.        Kyoto Protocol

9. Who among the following released “Citizens guide to fight corruption”?

a.         Ministry of Family Welfare

b.        Consumer Co-operative Societies

c.         Central Vigilance Commission

d.        Transparency International

10. Bharat Nirman includes (select the correct answer from the codes given below)—

1. Bring an additional one crore hectares under assured irrigation

2. To provide road connectivity to all villages that have a population of 2000

3. To give telephone connectivity to the remaining villages

 

Codes:

 

a.         1 and 2 are correct

b.        1 and 3 are correct

c.         2 and 3 are correct

d.        None of the above

11. When did India last win a hockey gold medal at the Olympics?

a.         1964 Tokyo

b.        1972 Munich

c.         1976 Montreal

d.        1980 Moscow

12. Who among the following won the Rajeev Gandhi Khel Ratna Award last year (2008) ?

a.       M.S. Dhoni

b.      Vishwanathan Anand

c.       Abhinav Bindra

d.      Sachin Tendulkar

13. Who won the ONGC-IBSF World Billiards Championship in September 2008 at Bangaluru?

a.       Pankaj Advani

b.      Geet Sethi

c.       Rupesh Shah

d.      Peter Gilchrist

14. Madhya Pradesh won record number of medals in the 33rd National Games at Guwahati in 2007. In which game did Madhya Pradesh win maximum gold medals?

a.         Karate

b.        Wushu

c.         Shooting

d.        Athletics

15. Which of the following is not a style of swimming?

a.         Free-style

b.        Back stroke

c.         Front stroke

d.        Butterfly

16. Who is the first Indian woman chess player to cross 2600 ELO rating?

a.         Koneru Humpy

b.        Tania Sachdev

c.         P. Harika

d.        S. Vijay Laxmi

 

17. Who among the following cricketers from Madhya Pradesh has not played for India in a test match ?

a.         Narendra Hirwani

b.        Amay Khurasiya

c.         Mushtaq Ali

d.        Rajesh Chauhan

18. Which of the following cities is closest to IST (Indian Standard Time) meridian ?

a.         Rewa

b.        Sagar

c.         Ujjain

d.        Hoshangabad

19. Match the following and select the correct answer from the codes given below—

 

  (a) Chhindwara               1. Bhil

  (b) Mandala                     2. Bharia

  (c) Jhabua                         3. Gond

  (d) Shivpuri                       4. Sahariya

 

  Codes:

a.         2 4 1 3

b.        1 3 2 4

c.         2 3 1 4

d.        1 4 2 3

20. Which of the following is not a world heritage site?

a.         Khajuraho temples

b.        Bhimbetka caves

c.         Sanchi stupa

d.        Mandu palace

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
X

Register to view Complete PDF