Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

IAS Prelims Exam: Physical Geography NCERT Questions: DISTRIBUITION OF OCEAN AND CONTINENTS

Mar 11, 2016 17:44 IST

    For the Civil Services IAS Exam Geography has vast and it covers most sections of the General Studies for the IAS Prelims Exam. The geography is scientific in its orientation and hence the IAS Asirants having Arts background find it very difficult to prepare the geography for the IAS Prelims Exam.

    Q1. Which of the following support as evidence for continental drift theory?
    1.    Sediments from India is known to have its counter parts in six different landmasses of the Southern Hemisphere.
    2.    placer deposits of gold in the Ghana coast have their source in brazil
    3.    identical species of plants and animals found on either side of the marine barriers
    Select the correct answer using following codes.

    a.   Only 1
    b.   Only 1 and 2
    c.   1,2 and 3
    d.   None

    Answer: a

    Explanation:
    All statements are true. Also the radiometric dating methods suggest that the ocean did not exist prior to 2,000 million years.

    Q2. Which of the following are revealed by concept of sea floor spreading?
    1.    volcanic eruptions are common along the mid oceanic ridges
    2.    The age of the rocks increases as one moves away from the the mid oceanic ridges crest.
    3.    The continental rocks are much younger than the ocean crust rocks.
    Select the correct answer using following codes.

    a.   Only 1
    b.    Only 1 and 2
    c.    Only 2 and 3
    d.    1,2 and 3

    Answer: b

    Explanation:
    The ocean crust rocks are much younger than the continental rocks. The deep trenches have deep-seated earthquake occurrences. sediments on the ocean floor are thin which shows oceans are younger than continents.

    Q3. Consider the following statements
    1.    Convergent boundaries of plates don’t happen between two oceanic plates.
    2.    The rotation of the earth has its effect on the separated blocks of the plate portions.

    Choose correct statements from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: b

    Explanation:
    There are three ways in which convergence can occur. These are: (i) between an oceanic and continental plate; (ii) between two oceanic plates; and (iii) between two continental plates.


    Q4. With reference to the movement of Indian plate, which of the following is true?
    1.    During the movement of the Indian plate towards the Eurasian plate, a major event that occurred was the outpouring of lava and formation of the Deccan Traps.
    2.    Indian subcontinent was close to equator.

    Choose correct statements from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: b

    Explanation:
    During the movement of the Indian plate towards the Asiatic plate, a major event that occurred was the outpouring of lava and formation of the Deccan Traps.

    Q5. With reference to Plate boundaries, which of the following is/are true?
    1. New crust is generated in convergent boundaries.
    2. Convergent boundaries happen only between two continental plates.
    3. In divergent boundaries one crust is destroyed by the other.

    Select the correct answer from the following codes
    a.    Only 1
    b.    Only 1 and 2
    c.    Only 2 and 3
    d.    None

    Answer: d

    Explanation: Where new crust is generated as the plates pull away from each other in divergent boundaries. Where the crust is destroyed as one plate dived under another in convergent boundaries. There are three ways in which convergence can occur. These are: (i) between an oceanic and continental plate; (ii) between two oceanic plates; and (iii) between two continental plates.

    Q6. Consider the following statements regarding plate boundaries
    1. In Transform faults neither crust is created or destroyed.
    2. Mid Atlantic ridge is best example of divergent boundaries.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation: The best-known example of divergent boundaries is the Mid-Atlantic Ridge. At this, the  American Plate(s) is/are separated  from the Eurasian and African Plates. Transform faults are the planes of separation generally perpendicular to the midoceanic ridges. Where the crust is neither produced nor destroyed as the plates slide horizontally past each other.

    Q7. Consider the following statements regarding plate movements.
    1. There is always unified movement of these plates away from the axis of earth.
    2. The rotation of earth has impact on the plates movement.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: b

    Explanation: As the eruptions do not take all along the entire crest  of the plate at the same time, there is a differential movement of a portion of the plate away from the axis of the earth. Also, the rotation of the earth has its effect on the separated blocks of the plate portions.

    Q8.  With reference to the rate of plate movement, which of the following is/are true?
    1. The rate of plate movement can be determined with the help of magnetic field.
    2. Indian plate registers the fastest rate.
    3. Mid Atlantic Ridge registers the slowest rate

    Select the correct answer from the following codes
    a.    Only 1
    b.    Only 1 and 2
    c.    Only 2 and 3
    d.    1,2 and 3

    Answer: a

    Explanation: The strips of normal and reverse magnetic field that parallel the mid-oceanic ridges help scientists determine the rates of plate movement. These rates vary considerably. The Arctic Ridge has the slowest rate (less than 2.5 cm/yr), and the East Pacific Rise near Easter Island, in the South Pacific about 3,400 km west of Chile, has the fastest rate (more than 15 cm/yr).

    Q9. Consider the following statements
    1. Fuji plate is being one of the important minor plate is located South east of Australia.
    2. Caroline plate is located between the Philippine and Indian plate.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: b

    Explanation:  Caroline plate is located between the Philippine and Indian plate which is North of New Guinea.  Fuji plate  is located North-east of Australia.


    Q10. Consider the following statements
    1. In plate movement only the crust part of the lithosphere moves over the mantle.
    2. In geological past it is noted that very few plates haven’t moved.
    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer:

    Explanation:  Continents are part of a plate and what moves is the plate. Moreover, it may be noted that all the plates, without exception, have moved in the geological past, and shall continue to move in the future period as well. A tectonic plate (also called lithospheric plate) is a massive, irregularly-shaped slab of solid rock, generally composed of both continental and oceanic lithosphere. Plates move horizontally over the asthenosphere as rigid units. The lithosphere includes the crust and top mantle.

    Q11. Which of the following is/are true about Indian Plate?
    1. Indian plate lies towards the east of Makrana coast.
    2. Eastern boundary of Indian plate runs from Rakinyoma Mountains of Myanmar to Java Trench.
    3. There is divergent boundary between Indian plate and Antarctic plate.

    Select the correct answer from the following codes
    a.    Only 1
    b.    Only 1 and 2
    c.    Only 2 and 3
    d.    1,2 and 3

    Answer: d

    Explanation: In the east, it extends through Rakinyoma Mountains of Myanmar towards the island arc along the Java Trench. The Western margin follows Kirthar Mountain of Pakistan. It further extends along the Makrana coast and joins the spreading site from the Red Sea rift. The boundary between India and the Antarctic plate is also marked by oceanic ridge (divergent boundary).

    Click here for the Geography Study Material

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF